Przepisy na dania z cytryną – zupę cytrynową z ciecierzycą, makaron z sosem cytrynowym i cytrynowe ravioli
Przepisy kulinarneCytrusy podbiją smak każdego dania, od zupy po deser. Wykorzystaj to, że zimą są najpyszniejsze – aromatyczne i soczyste. Zastanawiasz się, co można zrobić z cytryny? Wypróbuj nasze przepisy na: napój cytrynowo-imbirowy, zupę cytrynową z ciecierzycą, makaron z sosem cytrynowym i cytrynowe ravioli.
Co można zrobić z cytryny?
1. Przepis na zupę cytrynową z ciecierzycą, groszkiem i „chmurkami”
Weź: •sok i otartą skórkę z 1 cytryny eko •1 szkl. mrożonego groszku •puszkę gotowanej ciecierzycy (400 g) •50 g startego parmezanu •1½ l intensywnego bulionu warzywnego •150 ml śmietanki kremówki •3 jajka (oddzielone żółtka od białek) •2 łyżki posiekanych listków tymianku lub pietruszki •sól, świeżo mielony pieprz •dodatkowo ugotowany ryż lub drobny makaron
Przygotowanie:
Z bulionu odlej szklankę i pozostaw do ostygnięcia, resztę zagotuj. Wrzuć mrożony groszek i odcedzoną ciecierzycę, gotuj przez 5 minut. Żółtka ubij z sokiem i skórką cytryny do połączenia składników. Podczas ubijania dodawaj powoli ostudzony (ale jeszcze ciepły) bulion oraz śmietankę. Stopniowo, mieszając, wlej wszystko do gotującego się bulionu. Mieszaj, inaczej jajka zetną się i zupa się nie uda. Pogotuj jeszcze chwilę, aż zupa lekko zgęstnieje, nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj parmezan, zieleninę, sól i pieprz do smaku. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Kładź „chmurki” łyżką na wrzątek i gotuj pod przykryciem, aż białko się zetnie. Podawaj zupę udekorowaną chmurkami i plastrami cytryny. Jeśli wydaje ci się za mało treściwa, dodaj do niej ugotowany makaron lub ryż.
2. Kuskus z granatem i kiszonymi cytrynami
Weź: •1 szkl. kuskusu (przygotuj go, zalewając ciepłym bulionem) •kiszoną cytrynę •½ ogórka szklarniowego •ziarna z połowy granatu •100 g orzeszków pinii •3 łyżki posiekanej świeżej mięty lub pietruszki •½ żółtej papryki •małą czerwoną cebulę •małe awokado •sok z 1 cytryny eko •3 łyżki oliwy •sól, pieprz, cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Kuskus rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę, ogórka, awokado i kiszoną cytrynę. Wymieszaj wszystko z oliwą, sokiem z cytryny i zieleniną. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Orzeszki przypraż na suchej patelni na złoty kolor i jeszcze gorące dodaj do sałatki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby smaki się połączyły.
Kiszone cytryny kupisz w sklepach z orientalną żywnością (turecka, marokańska lub grecka), mają bardzo intensywny cytrynowy aromat (niemal jakby były perfumowane).
3. Przepis na makaron tagliatelle z cukinią i sosem cytrynowym
Weź: •otartą skórkę i sok z 2 małych cytryn eko •200 g makaronu tagliatelle (lub spaghetti) •½ małej cukinii •1 szkl. śmietany 30-36% (nie śmietanki) •¹/3 kostki masła pokrojonego w kawałki •150 g sera grana padano •sól, świeżo mielony czarny i czerwony pieprz •garść liści mięty
Przygotowanie:
Z cukinii zrób wstążki, używając obieraczki do warzyw, zalej wrzątkiem i odcedź po 2-3 minutach. Ugotuj makaron. W rondlu zagotuj śmietanę ze skórką cytrynową. Kiedy zabulgocze, zmniejsz ogień i mieszając, dodawaj masło kawałek po kawałku, a następnie makaron i cukinię. Gotuj w sosie przez następne 5 minut, stopniowo dodając starty ser i mieszając, aż się rozpuści.
Jeśli danie zrobi się za gęste, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Dopraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem, dolej sok z co najmniej jednej cytryny (sos ma być kwaśny). Podawaj obficie posypany miętą i dodatkową skórką z cytryny.
4. Przepisy na dania z cytryną – cytrynowe ravioli z kozim serem
Weź na ciasto: •1 szkl. mąki •¾ szkl. wrzątku •2 łyżki oliwy •½ łyżeczki kurkumy (dla koloru) •skórkę otartą z 2 cytryn eko •łyżeczkę soli
Na farsz: •800 g kremowego koziego serka (takiego do smarowania chleba) •skórkę otartą z 3–4 cytryn •po dużej garści mięty i świeżej kolendry •sól i pieprz do smaku
Do podania: roztopione masło •parmezan •czerwony pieprz •liście mięty i kolendry
Przygotowanie:
Wymieszaj serek kozi ze skórką cytrynową i posiekanymi ziołami, jeśli jest taka potrzeba dopraw solą i pieprzem. Do miski wsyp składniki ciasta, dodaj olej i wrzątek, zamieszaj łyżką, aż wszystko się połączy, odczekaj chwilę, żeby się nie oparzyć i zagnieć pierogowe ciasto. W razie potrzeby podsypuj dodatkową mąką. Wałkuj ciasto na cieniusieńkie płaty. Na jednej części układaj w odstępach po łyżeczce farszu, przykrywaj drugą częścią ciasta i wykrawaj ravioli. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Jeszcze gorące polewaj masłem, posypuj parmezanem i ziołami oraz (koniecznie!) czerwonym pieprzem.
5. Przepis na napój cytrynowo-limonkowo-imbirowy
Weź: •2 cytryny eko •limonkę eko •kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego) •garść liści świeżej mięty i melisy •miód, według uznania •litr wody
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytrusów, imbir zetrzyj na tarce, miód rozpuść w małej ilości ciepłej wody, dodaj porwane liście ziół. Teraz masz dwie opcje: jeśli chcesz mieć napój gorący, zalej wszystko wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 5 minut, odcedź i podawaj.
Jeśli chcesz zimną wersję napoju, zblenduj zioła, soki z cytrusów, utarty imbir i miód z ¹/3 szkl. zimnej wody. Całą mieszankę wylej na sito i dokładnie odciśnij. Dolej pozostałą wodę (może być gazowana), dodaj kostki lodu, udekoruj plastrami cytryny i gałązkami ziół.
Wybróbuj też nasze najlepsze przepisy na:
-
dania z gruszkami – tartę, sałatkę, gruszki zapiekane z serem kozim,
-
lekki obiad – burratę w kremowym pesto i makaron z cukinii z krewetkami.
6. Co zrobić z cytryny – cytrynowy deser w szklankach
Weź: •¾ szkl. soku z cytryn eko •¾ szkl. cukru •¾ szkl. wody •3-4 łyżeczki otartej skórki z cytryny eko •2 łyżki mąki ziemniaczanej •½ kostki masła •4 żółtka (pojedynczo) •jajko
Na drugi krem: •150 g mascarpone •2 łyżki cukru pudru •4 łyżki soku z cytryny eko
Do dekoracji: •beziki, maślane ciasteczka i listki mięty
Przygotowanie:
Zmieszaj dokładnie: sok, cukier, wodę, otartą skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną – i gotuj kisiel. Ściągnij z ognia i mieszając, dodaj kawałek po kawałku masło oraz po kolei żółtka, na końcu jajko. Zagotuj, wylej do pojemnika, przykryj szczelnie folią, wstaw do lodówki na noc. Kolejnego dnia zmiksuj kisiel na puszysty krem. Odłóż połowę, a drugą miksuj z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Rozłóż do pucharków dwa rodzaje kremu, udekoruj maślanymi ciasteczkami, bezikami i listkami mięty. Podawaj mocno schłodzone.
Przepisy, zdjęcia i stylizacja: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności