Ulubione ciasta i ciasteczka świąteczne – przepisy na keks, ciasto korzenne, roladę czekoladową i kolorowe pierniczki
Przepisy kulinarneJakie ciasta i ciasteczka podać na święta Bożego Narodzenia? Keks, roladę czekoladową z żurawiną, ciasto korzenne i oczywiście pierniki. Oto nasze ulubione, sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i wypieki na Boże Narodzenie.
Ciasta i ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia:
1. Przepis na świąteczny keks pod pierzynką
Weź: •szklankę mąki pszennej orkiszowej •szklankę cukru •kostkę masła •5 jaj •płaską łyżeczkę proszku do pieczenia •łyżkę mleka •po garści: rodzynek, posiekanych moreli, posiekanych daktyli, posiekanych fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej •2 łyżki mąki
Do dekoracji: •bitą śmietanę •mandarynki
Przygotowanie:
Przesiej mąkę pszenną, namocz i odciśnij rodzynki, a potem wymieszaj bakalie z dwiema łyżkami mąki. Oddziel żółtka. Utrzyj masło z cukrem na puch, a potem po kolei dodawaj żółtka, ciągle ucierając. Wsyp stopniowo do masy jajecznej mąkę, ubite na sztywno białka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Na koniec delikatnie wsyp obtoczone w mące bakalie. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz godzinę, mniej więcej w połowie możesz uchylić na chwilę piekarnik i naciąć ciasto wzdłuż. Podawaj udekorowane bitą śmietaną oraz mandarynkami.
2. Świąteczna rolada czekoladowa z żurawiną
Weź: •5 jajek •¾ szklanki mąki •¼ szklanki kakao •łyżeczkę cynamonu •zmielony goździk •szczyptę kardamonu •¾ szklanki cukru
Na krem: •opakowanie serka mascarpone •2 tabliczki gorzkiej czekolady •½ szklanki śmietanki kremówki •szklankę suszonej żurawiny
Dodatkowo: •cukier puder •tabliczkę mlecznej czekolady •świeżą żurawinę
Przygotowanie:
Ubijaj białka, w trakcie dodając cukier, na lśniącą masę. Następnie dodaj żółtka, wymieszaj, wsyp mąkę z przyprawami i kakao. Przelej na płaską, prostokątną blachę i piecz 20 minut w 180ºC. Jeszcze ciepły placek wyjmij, przykryj ręcznikiem kuchennym, odwróć, zdejmij papier do pieczenia i zwiń z ręcznikiem w środku wzdłuż dłuższego boku. Podgrzej śmietankę, rozpuść w niej czekoladę, dodaj mascarpone. Rozpuść dodatkową czekoladę, rozlej na kamiennym blacie albo na folii aluminiowej. Rozsmaruj na kilka cienkich pasków. Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, wyjmij ręcznik, posmaruj zmiksowaną żurawiną i kremem czekoladowym. Zwiń na nowo. Z cukru pudru zrób lukier, posmaruj roladę z wierzchu, przyklej na nim paski z czekolady i udekoruj świeżą żurawiną.
3. Korzenne ciasto z Porto
Weź: •2 garście daktyli •szklankę porto •3 szklanki maślanki •4 szklanki mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •szczyptę sody •szczyptę soli •szklankę cukru •pół szklanki miodu •3 jajka •3/4 szklanki oleju kokosowego •2 kulki ziela angielskiego •łyżeczkę cynamonu •łyżeczkę mielonego imbiru •2 ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
Pieprz i ziele angielskie zmiel w młynku do kawy. Namocz daktyle w połowie porto, zagotuj, ostudź i zmiksuj z maślanką. Utrzyj olej z jajkami, cukrem i miodem. Wciąż mieszając, dodawaj powoli maślankę z daktylami i porto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystkimi przyprawami. Dodawaj po łyżce do ciasta, ciągle mieszając. Gdy nie będzie już miało grudek, wyłóż je do wyścielonej papierem tortownicy i piecz 40 minut w 180°C. Zostaw w piekarniku, aż ostygnie. Zimne ciasto nasącz resztą porto i polej lukrem królewskim (przepis na lukier znajdziesz poniżej).
4. Przepis na pierniki na Boże Narodzenie (dla 6-10 osób)
Weź: •2½ szklanki mąki •4 łyżki miodu •szklankę cukru •¾ kostki masła •łyżeczkę sody •łyżeczkę przyprawy do piernika
Na przyprawę do pierników: •gwiazdkę anyżu •4-cm kawałek kory cynamonu •4 kulki ziela angielskiego •pół łyżeczki mielonego imbiru •szczyptę chili •2 ziarenka czarnego pieprzu •pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Na lukier: •białko jajka •1¼ szklanki cukru pudru •łyżeczkę soku z cytryny •ewentualnie by zabarwić lukier po kilka kropli soku z buraka lub ze szpinaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przyprawy do piernika zmiel w młynku do kawy. Rozpuść masło z cukrem i miodem. Gdy ostygnie, dodaj mąkę z sodą i łyżeczką przyprawy do piernika. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około centymetra. Wykrawaj z niego ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180°C.
Gdy pierniczki wystygną, zrób lukier. Ubijaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na parze, aż powstanie biała, gęsta masa. Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lukry, do części dodaj kilka kropel soku z buraka (da czerwień), a do części – sok z liści szpinaku (zieleń). Przechowuj pierniczki w puszkach. Najlepsze są po miesiącu.
Przed świętami pieczenie rusza pełną parą. Aby wszystkie wypieki na Boże Narodzenie udały się idealnie, pomocny będzie sprawdzony piekarnik wyposażony w praktyczne programy, takie jak piekarnik z linii Mythos firmy Franke. Wyposażono go w m.in. w funkcję Cook Assist, czyli automatyczne programy z temperaturą i czasem pieczenia idealnie dobrane do konkretnych dań. W piekarniku wystarczy wybrać z listy na wyświetlaczu danie, a o resztę zadba urządzenie. Wygodne? Nawet bardzo!
Duża pojemność gwarantuje około 20 proc. więcej miejsca niż w zwykłym piekarniku. Piec można klasycznie, z termoobiegiem lub z funkcją parową (Full Steam), która pozwala na przygotowanie potraw o niższej zawartości tłuszczu. Pieczenie czterech ciast jednocześnie bez mieszania się smaków i zapachów? To również możliwe! Dzięki funkcji multicooking, która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła, w piekarniku przygotujemy cztery potrawy za jednym zamachem. Co zrobić z zaoszczędzonym w ten sposób czasem? Co tylko chcemy.
Więcej o piekarnikach firmy Franke przeczytasz na: Franke.com/piekarniki
MATERIAŁ PARTNERA
Przepisy: JOANNA HALENA, MARTA KWIATKOWSKA, ZDJĘCIA: SHUTTERSTOCK