Chłodnik krem z botwinki
WEŹ:
• 2 pęczki sporej botwinki
• dwa buraki
• cebulę
• łyżkę masła
• 3 szklanki bulionu wołowego lub z warzyw
• 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
• kawałek świeżego chrzanu (1 cm)
• opakowanie kwaśnej śmietany 12%
• sól i pieprz do smaku
Botwinkę umyj, odkrój zieleninę, buraczki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Zagrzej masło w garnku, zeszklij cebulę, dorzuć buraki i duś 5 minut. Wlej bulion i 2 łyżki octu winnego, przykryj i gotuj pół godziny. Obierz chrzan i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do zupy, całość dokładnie zmiksuj. Jeśli jest zbyt gęsta, wlej nieco bulionu lub wody. Spróbuj i dopraw octem, solą, pieprzem albo odrobiną chrzanu.
Wstaw do lodówki na godzinę. Rozlej do miseczek, każdą porcję polej odrobiną śmietany, udekoruj szczyptą tartego chrzanu i posiekaną zieleniną botwinki.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Julia Hoersch/Picture Press/East News