przekąski na piknik

Przepisy na przekąski na piknik – lekkie i kolorowe dania z warzywami, owocami i cytrusową nutą

Przepisy kulinarne

Obiad na zielonej trawce musi być lekki i kolorowy. Oto przepisy na przekąski na piknik i proste dania z warzywami, owocami i cytrusową nutą. Łatwo je przygotujesz, szybko spakujesz, a potem w drogę. Szkoda dnia!

reklama
co przygotować na piknik

Lekkie i kolorowe menu na piknik:

1. Co przygotować na piknik? Kalafiorowe burgery

Weź: •4 bułeczki pełnoziarniste •średni kalafior •50 g kaszy bulgur •½ cebuli •2 ząbki czosnku •4 listki sałaty •łyżkę masła •jajko •3 łyżki bułki tartej •½ łyżeczki soli •½ łyżeczki pieprzu •½ łyżeczki chili •½ łyżeczki kurkumy •4 garstki roszponki •cukinię •serek halloumi •pomidora •4 plasterki świeżego ananasa

Na sos: •½ puszki krojonych pomidorów •2 ząbki czosnku •½ łyżeczki chili •łyżeczkę miodu •szczyptę soli i pieprzu •½ łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

Kalafiora umyj, pokrój na małe różyczki i gotuj w osolonej wodzie ok. 20 minut (ma być al dente). Ugotuj kaszę bulgur. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Do dużej miski włóż ostudzonego kalafiora, ugotowaną kaszę, jajko, cebulę z czosnkiem, łyżkę bułki tartej. Dopraw solą, pieprzem, chili i kurkumą. Dokładnie wymieszaj i formuj burgery. Smaż na złoto po 3-4 minuty z każdej strony.

Halloumi i ananasa pokrój w plastry i zgrilluj. Cukinię pokrój na paseczki obieraczką do warzyw. Składniki na sos zblenduj na gładko. Bułki przekrój na pół i ułóż po kolei składniki: łyżkę sosu, liść sałaty, kilka listków roszponki, plaster pomidora, kotlet z kalafiora, łyżkę sosu, plasterek halloumi, plasterek ananasa, 2 paseczki cukinii. Przykryj górą bułeczki.

przekąski na piknik wrapy z warzywami


2. Przekąski na piknik: przepis na kolorowe wrapy z warzywami

Weź: •3 zielone tortille o smaku szpinakowym •3 pomarańczowe tortille o smaku pomidorowym •200 g humusu naturalnego •½ czerwonej papryki •½ żółtej papryki •10 zielonych oliwek bez pestek •6 listków sałaty •½ zielonego ogórka •awokado •marchewkę •sól, pieprz do smaku •łyżkę oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa – papryki, ogórka, awokado i marchewkę – pokrój w słupki. Każdą tortillę posmaruj humusem, a następnie ułóż na niej listek sałaty oraz po kilka słupków z każdego warzywa. Dodaj parę zielonych oliwek. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy.

Tortille ciasno zwiń i owiń papierem śniadaniowym. Z dwóch stron zwiąż cienkim sznurkiem, aby placki się nie rozpadały, a następnie przekrój na pół. Możesz też przygotować do nich prosty sos: zblenduj obrane i pokrojone w kostkę awokado z sokiem z limonki, garstką kolendry i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Pysznie smakuje też jogurt zmiksowany z czosnkiem.


Zobacz też: Jak przygotować piknik w ogrodzie? Podpowiadamy, jak zorganizować idealny piknik dla przyjaciół i rodziny!

dania na piknik tabbouleh z kalafiora


3. Dania na piknik: przepis na tabbouleh z kalafiora

Weź: •niedużego kalafiora •½ szkl. świeżej mięty •½ szkl. natki pietruszki •¼ szkl. posiekanego szczypiorku •pomidora malinowego •½ żółtej papryki •½ czerwonej papryki •ziarenka z połowy granatu •½ zielonego ogórka •½ czerwonej cebuli •2 łyżki oliwy •łyżkę soku z cytryny •2 ząbki czosnku •sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Główkę kalafiora umyj, podziel na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aby uzyskać konsystencję ryżu. Posiekaj miętę, natkę pietruszki, szczypiorek, cebulę oraz czosnek. Pomidora, papryki oraz ogórka pokrój w drobną kosteczkę. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie posiekane składniki. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Posyp ziarenkami granatu.

przekąski na piknik  podpłomyki z serem kozim


4. Przepisy na przekąski na piknik: podpłomyki z serem kozim i figami

Weź: •100 g mąki pszennej •100 g mąki gryczanej •100 ml wody •łyżeczkę proszku do pieczenia •łyżeczkę soli •łyżkę oliwy •200 g miękkiego serka koziego (może być w roladce) •4 figi •4 plasterki szynki parmeńskiej •2 nektarynki •50 g roszponki •½ czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Do dużej miski wsyp mąki, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj wodę i oliwę. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i uformuj płaskie placuszki. Tak przygotowane podpłomyki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut.

Nektarynki pokrój w półplasterki i grilluj po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyki lekko ostudź, a następnie posmaruj serkiem kozim. Ułóż plasterki szynki parmeńskiej, figi i zgrillowane nektarynki. Dodaj kilka listków roszponki i pokrojoną w piórka cebulę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy.

deser na piknik


5. Deser na piknik: tarta lemon curd

Weź na ciasto: •200 g mąki pszennej •200 g mąki gryczanej •120 g zimnego masła •50 g migdałów •50 g orzechów włoskich •łyżkę miodu •2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Na krem: •2 jajka •2 cytryny •100 g cukru •80 g masła

Do dekoracji: •ulubione owoce (truskawki, plasterki cytryn) •posiekane pistacje •listki tymianku

Przygotowanie:

Orzechy drobno posiekaj. Mąki wsyp do dużej miski, dodaj zmielone migdały, pokrojone w kostkę masło, miód, olej kokosowy i wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie do tarty. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz 15 minut. Po wyjęciu ciasto wystudź.

Przygotuj krem lemon curd. Zetrzyj skórkę z cytryny. Z dwóch cytryn wyciśnij sok, przelej go do rondelka, dodaj 2 jajka, cukier i wymieszaj wszystko rózgą. Mieszankę umieść w kąpieli wodnej i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Dodaj po kawałku masła, nie przestawaj mieszać. Po zagotowaniu wyjmij rondelek z kąpieli wodnej, poczekaj, aż ostygnie i wylej na wcześniej przygotowane kruche ciasto. Włóż do lodówki na 2 godziny, a następnie udekoruj ulubionymi owocami, posiekanymi pistacjami oraz listkami tymianku.

lemoniada na piknik przepis


6. Piknikowe menu: lemoniada cytrusowa z rozmarynem

Weź: •200 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta •100 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy •100 ml soku z granatu •50 ml soku z cytryny •kilka gałązek rozmarynu •kilka listków tymianku •100 ml wody gazowanej

Przygotowanie:

Do wysokiej butelki wlej świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta, czerwonych pomarańczy, sok z cytryny i wodę gazowaną. Wymieszaj, a następnie dodaj kilka gałązek rozmarynu i listki tymianku. Możesz dorzucić także parę kostek lodu.

Lemoniadę odstaw na 30 minut, aby smaki się przegryzły i by miała aromat rozmarynu. Jeśli masz więcej rozmarynu, jego gałązek możesz użyć jako mieszadełek do oranżady, którą wlejesz do szklanek.
 

Wypróbuj też nasze przepisy:

Zdjęcia, stylizacja, przepisy: Anna Stefańska/ elementsofann.pl