Szwedzi lubią jeść zdrowo, sezonowo i oryginalnie. Przepis na jelenia z warzywami zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy!!
Składniki:
Weź
•700 g polędwicy z jelenia
•łyżkę musztardy pełnoziarnistej
•2 gałązki rozmarynu
•10 kulek jałowca, posiekanych
•2 ząbki czosnku
•3 łyżki oleju
•10-centymetrowy kawałek suchej kory dębu
•sól, młotkowany pieprz
na sos leśny:
•ścinki z polędwicy z jelenia
•łyżkę suszonego rozmarynu
•łyżkę siekanego jałowca
•2 szczypty pieprzu cayenne
•łyżkę suszonego estragonu
•garstkę suszonych grzybów
•2 ząbki czosnku
•2 szalotki
•¾ szklanki czerwonego wina
•½ szklanki bulionu wołowego lub z dziczyzny
•łyżkę miodu
•3 łyżki zimnego masła
•sól i pieprz do smaku
{google_adsense}
na warzywa:
•4 kolorowe marchewki
•korzeń selera
•2 pietruszki
•2 wężymordy
•4 topinambury
•2 łyżki oliwy
•łyżeczkę cukru
•sól
Sposób wykonania:
Polędwicę umyj i osusz, oczyść z błon. Przypraw pieprzem, rozmarynem, czosnkiem i siekanym jałowcem oraz musztardą pełnoziarnistą, polej olejem. Sól dodaj na sam koniec, szczyptę przed smażeniem i szczyptę po. Mięso przesmaż na patelni grillowej, włóż na 20 minut do pieca nagrzanego do 90ºC. Temperaturę pieczenia można kontrolować, wbijając sondę w środek mięsa. Idealna temperatura mięsa to 57°C (średnio wysmażone).
Korę dębu włóż do metalowej miski. Podpal i zgaś, żeby powstał dym. Wstaw na 5 minut do piekarnika z mięsem. Ścinki z polędwicy zrumień mocno na patelni. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, suszone przyprawy i zalej wszystko czerwonym winem. Odparuj i zalej bulionem. Gotuj pół godziny. Dodaj miód, dopraw do smaku. Przelej przez sito i zaciągnij kawałkami zimnego masła, cały czas energicznie mieszając.
Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz cukrem. Wymieszaj z odrobiną oliwy. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika (180°C), piecz 15-20 minut.
przepis: Michał Godyń
szef kuchni Ambasady Szwecji
opr. Staszek Gieżyński
fot. Łukasz Zandecki