Słyszeliście o pizzy z kalafiora? To zdrowsza, bezglutenowa i nietucząca wersja włoskiego klasyka. Wystarczy obłożyć warzywny spód ulubionymi dodatkami.
Przepis na pizzę z kalafiora
Składniki:
• kalafior
• łyżeczka posiekanej bazylii
• łyżeczka posiekanej oregano
• łyżeczka posiekanej pietruszki
• 1/2 szklanki tartego sera Manchego lub mozzarelli
• mąka kukurydziana
• 2 jajka
• sól
• puszka krojonych pomidorów
• ząbek czosnku
• ½ cebuli
• garść bazylii
• garść mięty
• mała cukinia
• pęczek szparagów
• oliwa
Sposób przyrządzania:
Kalafior podziel na różyczki i zmiksuj na ziarnistą pastę. Dodaj posiekane zioła, ser, jajka i dopraw solą. Blaszkę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą, uformuj na niej pizzę z masy kalafiorowej, uklepując palcami. Piecz 20 minut w 180ºC, zwiększ temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 10 minut. Czosnek i cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj pomidory i podsmaż kilka minut, aż sos zgęstnieje. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, ułóż plastry cukinii i szparagi, oprósz solą i piecz jeszcze 5-10 minut w 200ºC. Przed podaniem posyp listkami mięty i bazylii.