Pasztet biały drobiowy z przepiórczymi jajami

Przepisy kulinarne

Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni przedstawiają świetny przepis na pasztet biały drobiowy z przepiórczymi jajami.

Składniki:
• 1½ kg kurczaka, perlicy lub przepiórek (może być mięso mieszane)

• kostka masła

• 3 jaja kurze

• wątróbka drobiową

• 2 kajzerki
• pół szklanki słodkiej śmietanki

• 8 przepiórczych jaj

• sól, pieprz i gałkę muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na kawałki, włóż ciasno do garnka i zalej wodą, by było ledwie przykryte. Duś, aż będzie miękkie i zacznie łatwo odchodzić od kości – około 45 minut. Pod sam koniec duszenia dorzuć oczyszczone z błon i żyłek wątróbki. Bułki namocz w śmietanie, dokładnie odciśnij. Mięso obierz z kości, przepuść przez maszynkę dwa razy razem z bułką i wątróbką. Dodaj jaja i pokrojone na kawałki miękkie masło, wyrób dokładnie. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo i obierz. Formę do pasztetu wysmaruj masłem, wyłóż do połowy masą. Powkładaj jaja przepiórek, nałóż resztę masy. Formę owiń folią aluminiową, wstaw do żaroodpornego naczynia z wodą i umieść wszystko w piekarniku nagrzanym do 110ºC. Piecz pół godziny. Wyjmij, odstaw na kilka godzin do wystudzenia. Podawaj z muślinem chrzanowym lub sosem tatarskim.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama