Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Przepisy kulinarneKatarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni przedstawiają świetny przepis na pasztet biały drobiowy z przepiórczymi jajami.
Składniki:
• 6 jaj ugotowanych na twardo
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• duża łyżka miękkiego masła
• duża łyżka majonezu
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja obierz i posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem, masłem i majonezem. Dopraw do smaku, odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z dobrym pieczywem. Pastę można przyrządzać na wiele innych sposobów: z koperkiem, z ulubionymi ziołami, można też dodać garstkę startego żółtego sera albo pokrojone w kostkę korniszony.
Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni.
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.