Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Przepisy kulinarne

Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni przedstawiają świetny przepis na pasztet biały drobiowy z przepiórczymi jajami.

Składniki:

• 6 jaj ugotowanych na twardo

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku

• duża łyżka miękkiego masła

• duża łyżka majonezu

• sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Jaja obierz i posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem, masłem i majonezem. Dopraw do smaku, odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z dobrym pieczywem. Pastę można przyrządzać na wiele innych sposobów: z koperkiem, z ulubionymi ziołami, można też dodać garstkę startego żółtego sera albo pokrojone w kostkę korniszony.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama