Spaghetti z bottargą

Weź:
• pół opakowania spaghetti
• kawałek (ok. 100 g) bottargi – suszonej i prasowanej ikry, np. cefala lub tuńczyka
• 2 ząbki czosnku
• papryczkę chili
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki masła
• cytrynę
• garstkę natki pietruszki
• sól do smaku

Bottargę pokrój na cienkie plasterki (albo zetrzyj na tarce), czosnek w plasterki. Z chili usuń nasionka, pokrój w cienkie paski. Ugotuj makaron al dente. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć czosnek i chili, a po chwili bottargę. Smaż 3 minuty, mieszając, dopraw solą. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, masło i natkę. Skrop sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.

Penne z cielęciną

Weź:
• pół kilograma gulaszowej cielęciny (np. łopatki)
• 3 łyżki oliwy
• pół szklanki czerwonego wina
• 3 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• sól i pieprz
• dużą szczyptę ziół prowansalskich
• dużą szczyptę nasion kopru włoskiego
• 2 łyżki mąki
• szklankę bulionu wołowego
• liść laurowy
• opakowanie makaronu penne
• starty parmezan

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso pokrój w kostkę, wrzuć do brytfanki z gorącą oliwą, przesmaż na rumiano. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć drobno posiekane szalotki i czosnek, smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj zioła i nasiona kopru, oprósz mąką i smaż chwilę, mieszając. Wlej wino i bulion, wrzuć liść laurowy, zagotuj i wstaw do piekarnika na godzinę. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem, podawaj posypany parmezanem.

Penne z kurczakiem i zielonym groszkiem

Weź:
• podwójny filet z kurczaka
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• opakowanie makaronu penne
• cebulę
• łyżkę oleju
• szklankę śmietanki 18% z kartonu
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• szklankę zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
• sól i pieprz do smaku

Wrzuć kurczaka do gorącego bulionu na 10 minut. Wyłów, osącz i porwij na małe kawałki. Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wlej śmietankę, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Delikatnie podgrzewaj, aż sos nieco zgęstnieje. Możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu, żeby sos lepiej trzymał się penne. Wrzuć mięso i groszek, podgrzewaj kilka minut, wymieszaj z makaronem.


Tagliatelle z krewetkami

Weź:
• 20 dużych surowych krewetek
• 4 łyżki oliwy
• 2 szalotki
• 3 ząbki czosnku
• pół czerwonej papryczki chili
• ¹⁄³ szklanki białego wina
• opakowanie makaronu tagliatelle lub innych wstążek
• cytrynę
• dużą garść listków bazylii
• sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj al dente. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek, chili i szalotki. Smaż na małym ogniu 3 minuty, mieszając.
Dorzuć oczyszczone krewetki, smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem, wlej wino, gotuj minutę. Wrzuć posiekaną bazylię, od razu wymieszaj z makaronem. Rozłóż na talerze i skrop sokiem z cytryny.


Spaghetti z łososiem i ziołami

Weź:
• dużą garść ziół – pietruszki, koperku, trybuli
• 5 rzodkiewek
• szalotkę
• łyżkę oleju
• opakowanie śmietanki 18% w kartonie
• pół szklanki bulionu warzywnego
• opakowanie spaghetti
• łyżkę mąki ziemniaczanej
• 5 plastrów wędzonego łososia
• cytrynę
• sól i pieprz do smaku

Zioła drobno posiekaj, rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, szalotkę w drobną kostkę. Zeszklij cebulkę na oleju, wlej śmietanę i bulion. Dodaj rzodkiewki, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj makaron al dente. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, zagęść mąką wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Wrzuć zioła i podzielonego na małe kawałki łososia. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z makaronem.


Tagliatelle z kabanosami

Weź:
• opakowanie tagliatelle
• 4 kabanosy
• puszkę krojonych pomidorów
• ząbek czosnku
• cebulę
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• pół szklanki bulionu warzywnego
• dużą szczyptę cukru
• szczyptę chili
• 5 łyżek startego parmezanu
• sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron. Kabanosy pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię z oliwą. Smaż chwilę, dodaj kabanosy i smaż jeszcze 2 minuty. Dorzuć pomidory, wlej bulion. Dopraw chili, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj kwadrans. Wymieszaj z makaronem, rozłóż na talerze, posyp parmezanem.


Orecchiette z ziemniakami i brokułami

Weź:
• 3 woskowe ziemniaki
• 4 cebulki dymki
• papryczkę chili
• garść ziół – pietruszki i bazylii
• mały brokuł
• pół opakowania makaronu orecchiette
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, ugotuj, odcedź i ostudź. Cebulki pokrój w pierścienie, chili posiekaj, brokuł podziel na małe różyczki i zblanszuj we wrzątku, aż będzie al dente (ok. 8 minut). Ugotuj makaron. Na dużej patelni przesmaż ziemniaki na 2 łyżkach oliwy, dodaj dymkę, resztę tłuszczu, posiekane ziołai chili. Wrzuć makaron, brokuł, wymieszaj. Dopraw i ponownie zagrzej.

reklama