Kurczak w sosie z granatów
Weź:
- kurczaka
- 2 granaty
- pół szklanki migdałów
- mały kawałek słoniny
- dużą szczyptę mielonego cynamonu
- cytrynę
- cebulę
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem, odstaw. Migdały zmiksuj w blenderze na proszek, przesyp do miseczki. Granaty przekrój na pół, łyżką wybierz ziarna i miąższ, potem zmiksuj. Przesącz przez drobne sitko, dodaj zmiksowane migdały, wymieszaj. Przesącz jeszcze raz przez sitko wyłożone gazą – otrzymasz mleko migdałowe na soku z granatów (dobrze odciśnij masę!). Słoninę pokrój na drobne
kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, przesmaż kurczaka na złoto, wyjmij, odlej nadmiar tłuszczu. Usmaż pokrojoną w plastry cebulę, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i wlej mleko migdałowe. Dopraw cynamonem, wyciśnij sok z cytryny, zamieszaj i przykryj. Gotuj około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
■ Rekomendowane wino: Schiava, lekkie dolcetto lub saperavi
Ryba z grilla faszerowana owocami
Weź:
- 2 całe ryby, najlepiej dorady, ew. pstrągi
- 2 pomarańcze
- kwaśne jabłko
- 2 gałązki koperku
- szczyptę gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- cytrynę
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Pomarańcze obierz i podziel na cząstki, z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Koperek posiekaj. Rozgrzej grill. Ryby natnij w kilku miejscach na bokach. W misce wymieszaj sok z połowy cytryny, pomarańcze, jabłko, koperek i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij tym farszem ryby, zepnij wykałaczkami. W misce wymieszaj oliwę z miodem i resztą soku z cytryny. Grilluj rybę po osiem minut z każdej strony, smarując mieszanką. Podawaj natychmiast.
■ Rekomendowane wino: dobrej klasy białe bordeaux
Wieprzowina w sosie rabarbarowym
Weź:
- kilogramowy kawałek schabu
- cytrynę
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kieliszki białego wina
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- pół kilo rabarbaru
- 200 g cukru pudru
- 2 kieliszki białego wina
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Czosnek pokrój w plasterki, z cytryny obierz skórkę. Sparz ją we wrzątku i pokrój w cienkie paski. Dodaj posiekaną pietruszkę. W mięsie zrób kilka nacięć ostrym nożem o wąskim ostrzu, do każdego wepchnij trochę przygotowanej wcześniej mieszanki. Wszystko dopraw solą. Rozgrzej oliwę w brytfance, obsmaż mięso i włóż je do piekarnika na pół godziny. Wyjmij, zlej nadmiar tłuszczu i dodaj wino. Piecz jeszcze 40 minut. W tym czasie zrób sos. Rabarbar pokrój w dwucentymetrowe kawałki, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami do garnka i gotuj, aż będzie miękki. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, pokrój w plastry i podawaj polane sosem.
■ Rekomendowane wino: wytrawne wina węgierskie (z Tokaju, znad Balatonu, z Somló)
Sałatka z gruszkami i boczkiem
Weź:
- gruszkę
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 8 plasterków surowego, wędzonego boczku
- łyżkę oliwy
Na dressing:
- łyżkę octu z białego wina
- łyżkę musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie zioła pokrój dosyć grubo. Gruszkę obierz, pokrój w plastry. Na oliwie przesmaż boczek, aż będzie chrupiący. Wymieszaj wszystko w misce. Zrób dressing, dobrze mieszając wszystkie składniki. Polej sałatkę i podawaj. Na wierzch możesz pokruszyć trochę dobrego sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli albo stiltona.
■ Rekomendowane wino: Chenin blanc, dojrzałe rieslingi – wytrawne i off-dry
Kurczak w sosie ze śliwek i moreli
Weź:
- 4 piersi kurczaka
- 3 łyżki masła
- pół kilo śliwek (mogą być suszone)
- łyżkę oleju roślinnego
- dużą garść moreli (mogą być suszone)
- mały kawałek imbiru
- pół papryczki chili
- 2 kwaśne jabłka
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Pokrój miąższ ze śliwek i moreli. Imbir zetrzyj na tarce, z chili usuń nasiona, drobno posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Wrzuć wszystko do garnka, zalej octem balsamicznym i wodą, gotuj 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem. Przyprawione mięso przesmaż na maśle z olejem, wlej sos i gotuj jeszcze kwadrans. Podawaj z ryżem.
■ Rekomendowane wino: lekka rioja (raczej joven lub crianza)
Pierś kaczki w sosie limoncello z purée marchwiowo-selerowym
Weź:
- 4 piersi kaczki
- 2 duże cytryny
- 2/3 szklanki limoncello (włoski likier cytrynowy)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Na purée:
- 4 marchewki
- seler
- łyżkę oliwy z oliwek
Piersi kaczki umyj, osusz, włóż do miski. Obierz cytryny ze skórki, wrzuć je do kaczki, wyciśnij sok z cytryn. Wszystko zalej limoncello i odstaw na pół godziny. Wyjmij piersi, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni masło, usuń łyżką powstałą pianę, wlej oliwę. Kiedy się rozgrzeje, smaż piersi, aż mięso się zrumieni. Zmniejsz płomień i smaż ostrożnie przez około 12 minut, od czasu do czasu przewracając. Możesz wydłużyć czas, jeśli chcesz mieć mięso dobrze wysmażone.
W tym czasie obierz marchew i selera, pokrój w kawałki i ugotuj je, odsącz dobrze i ugnieć z oliwą na purée. Dopraw solą i pieprzem. Do smażących się piersi wlej całą marynatę i zwiększ płomień. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłóż na talerze purée, na nim połóż piersi, polej sosem.
W identyczny sposób przygotujesz także inne sosy owocowe: np. pomarańczowy czy z czarnej porzeczki. Wystarczy zastąpić limoncello odpowiednim likierem, np. grand marnier lub triple sec (pomarańczowy) czy cr¯me de cassis (porzeczkowy).
Dobrze będzie je nieco rozcieńczyć wodą, gdyż zawierają więcej alkoholu niż limoncello. W przypadku czarnej porzeczki po prostu wrzuć do marynaty dużą garść owoców, potem dodaj je do sosu.
■ Rekomendowane wino: Sauvignon blanc, wytrawny riesling
Figi w winie
Weź:
- pół kilo świeżych fig
- szklankę czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu
- dużą szczyptę suszonego tymianku
- dużą szczyptę suszonej lawendy
- mały ząbek czosnku
- opakowanie słodkiej śmietanki
Wlej do garnka wino i miód, dodaj tymianek, lawendę i rozgnieciony ząbek czosnku. Zagotuj, wrzuć figi. Zmniejsz płomień, przykryj szczelnie i gotuj godzinę, czasem mieszając. Wyłów owoce, a sos przelej przez sitko i zagotuj. Powinien być gęsty. Kiedy figi ostygną, pokrój je na ćwiartki. Ułóż w misce, polej sosem, a tuż przed podaniem słodką śmietanką.
■ Rekomendowane wino: Rivesaltes, sherry oloroso (o ile użyjemy tego wina do przygotowania potrawy)