Nowalijki nie są towarzystwem wzajemnej adoracji. Świetnie się czują obok przybyszów z daleka. Kalarepa z krewetkami? Pomidor z tajskim sosem rybnym? Intrygujące.

reklama

1/12 Potrawka kokosowa

Weź:

• kalarepę razem z nacią
• por
• centymetrowy kawałek imbiru
• pół puszki odtłuszczonego mleka kokosowego
• 2 szklanki bulionu z kurczaka
• łyżeczkę oleju sezamowego
• 3 łyżki sosu rybnego
• małą cytrynę
• filet z dorsza lub innej ryby o białym mięsie
• garść ugotowanych krewetek
• sól do smaku

Kalarepę pokrój w paski, por na małe kawałki, a imbir w plasterki. Nać posiekaj. Podzieloną na cząstki rybę polej łyżką soku z cytryny i odstaw. W garnku zagotuj bulion z mlekiem kokosowym, imbirem, olejem sezamowym, sosem rybnym i kawałkiem skórki z cytryny. Dorzuć kalarepę i por, gotuj 10 minut na małym ogniu. Na koniec wrzuć listki. Dodaj rybę z sokiem i zostaw 3 minuty na małym ogniu. Dorzuć krewetki i trzymaj w cieple 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

2/12 Czerwona sałatka ryżowa

Weź:

• średni burak
• garść rzodkiewek
• plaster arbuza
• szklankę ugotowanego brązowego ryżu
• 6 liści endywii
• 3 gałązki mięty
• centymetrowej grubości plaster białego owczego sera
• 2 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy
• cytrynę •małe opakowanie jogurtu light
• łyżkę oliwy
• łyżkę miodu
• sól i kolorowy pieprz do smaku

Burak zetrzyj na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki pokrój w plasterki, połowę arbuza drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko z ryżem. Endywię i listki mięty pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce lub pokrusz. Do łyżki soku z cytryny dodaj łyżeczkę musztardy, łyżkę wody, dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj listki z dressingiem ­i serem. Zrób drugi sos z jogurtu, oliwy, miodu, reszty musztardy i odrobiny soku z cytryny. Dopraw i wymieszaj z ryżem. Podawaj z endywią i kawałkami arbuza.

3/12 Tarta paprykowa

Weź:
• 3 płaty ciasta filo
• 5 łyżek twarożku z koziego mleka
• 8 łyżek chudego serka kremowego
• łyżkę oliwy
• pół łyżeczki słodkiej papryki
• jajo
• 2 łyżki małych kaparów
• ząbek czosnku
• pół łyżeczki suszonego oregano
• sól i pieprz cytrynowy do smaku
• kilka różnokolorowych papryk mini lub dużych podzielonych na kawałki

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wymieszaj w miseczce oliwę z łyżką wody i połową słodkiej papryki. Wyłóż na blat płat ciasta, posmaruj, połóż drugi i znów posmaruj. Przełóż do prostokątnej formy, na wierzchu ułóż ostatni płat. Dociśnij ciasto do dna i uformuj rant. Oba rodzaje serka wymieszaj z kaparami, roztartym czosnkiem, oregano, resztą słodkiej papryki i jajem. Wyłóż masę na ciasto, na wierzchu ułóż paprykę. Piecz kwadrans.

4/12 Tuńczyk na pomidorach

Weź:

• pomarańczę
• 2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
• łyżeczkę brązowego cukru
• dymkę
• łyżeczkę różowego pieprzu z zalewy
• duży pomidor malinowy
• puszkę tuńczyka w sosie własnym
• garstkę świeżych ziół: bazylię, miętę, natkę pietruszki
• łyżeczkę octu z białego wina
• łyżkę oliwy
• garść ugotowanego makaronu farfalle
• sól i pieprz do smaku

Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj 2 łyżki z sosem rybnym i cukrem. Dymkę drobno posiekaj, pieprz rozgnieć w moździerzu. Pomidor pokrój w plastry, wrzuć do miski razem z kawałkami tuńczyka, dymką i pieprzem. Polej marynatą. W innym naczyniu połącz posiekane zioła z resztą soku pomarańczowego, octem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć podzieloną na cząstki drugą połówkę pomarańczy. Wymieszaj z makaronem i podawaj razem z tuńczykiem.

5/12 Kurczak z pastą fasolową

Weź:

• puszkę białej fasoli
• 2 łyżki chudego twarożku •centymetrowy kawałek imbiru
• 1-2 limonki
• łyżeczkę ostrego curry
• pół łyżeczki listków tymianku
• łyżeczkę ostrej musztardy
• pierś kurczaka
• mały ogórek
• łyżkę oliwy
• 4 rzodkiewki
• sól i pieprz do smaku

Fasolę osącz i zmiksuj z serkiem, startym imbirem, łyżką soku z limonki, curry, tymiankiem i musztardą. Dopraw solą i skórką startą z limonki (pół łyżeczki). Spróbuj i w razie potrzeby dodaj curry albo soku. Filet z kurczaka lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Nasmaruj patelnię oliwą i smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Ogórek pokrój jak frytki, rzodkiewki podziel na ćwiartki. Na talerz wyłóż 2 łyżki pasty z fasoli, filet i ogórki. Posyp odrobiną startej skórki limonki, połóż ćwiartkę cytrusa.

6/12 Ziemniaki z sosem oliwkowym

Weź:

• 4 ziemniaki o zwartym miąższu
• 2 duże listki laurowe
• łyżeczkę nasion kminku
• pół szklanki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
• łyżeczkę ostrej musztardy
• 2 łyżeczki oliwy extra virgin
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• garstkę kaparów
• garść oliwek bez pestek
• 2 gałązki natki pietruszki
• mały pomidor
• sól i pieprz do smaku

Ziemniaki dokładnie umyj, każdy delikatnie natnij i w nacięcie wetknij połowę listka laurowego. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i dodaj kminek. Gotuj pod przykryciem około kwadransa, aż będą miękkie. Zrób sos: wymieszaj jogurt, łyżkę wody z gotowania ziemniaków, musztardę, oliwę, sok, posiekaną natkę i kapary. Oliwki i pomidor pokrój w drobną kostkę, dorzuć do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

7/12 Naleśniki ze śliwkami

Weź:

• 2 łyżki chudego twarożku
• 7 łyżek wody gazowanej
• szczyptę soli
• 2 łyżeczki cukru
• jajo
• 3 łyżki mąki, najlepiej orkiszowej
• szczyptę mielonego cynamonu
• 4 łyżki soku pomarańczowego
• szczyptę mielonego kardamonu
• garść śliwek
• 2 łyżki oleju
• opakowanie serka waniliowego
• garstkę pistacji

Ubij razem twarożek, wodę, sól, łyżeczkę cukru i jajo. Dodaj mąkę i cynamon, odstaw na kwadrans. W garnuszku zagotuj sok pomarańczowy z resztą cukru i kardamonem. Wrzuć połówki śliwek i gotuj pod przykryciem 5 minut. Zagrzej patelnię, natrzyj olejem i usmaż naleśniki. Wyłóż na talerz, udekoruj śliwkami, serkiem i posiekanymi pistacjami.

8/12 Jajo z curry na ciemnym chlebie

Weź:

• jajo
• 3 piórka szczypiorku
• łyżeczkę oliwy
• pajdę pełnoziarnistego ciemnego chleba
• 2 łyżki fasolowej pasty curry (patrz przepis na kurczaka z pastą fasolową)
• garść pomidorków koktajlowych
• sól i pieprz do smaku

Szczypiorek posiekaj, połowę dodaj do jaja rozkłóconego z łyżką wody. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na małej patelence oliwę i usmaż omlet. Kromkę chleba posmaruj pastą fasolową, posyp resztą szczypiorku. Na wierzchu połóż omlet i podawaj z pomidorami.

9/12 Medaliony wieprzowe

Weź:

• 3-centymetrowej grubości plastry polędwiczki wieprzowej
• łyżkę oliwy
• 2 figi
• 3 szczypty ras el hanout lub innej orientalnej mieszanki przypraw
• 3 plastry koziego sera dojrzewającego
• 4 gałązki tymianku
• łyżeczkę miodu
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Figi przekrój wzdłuż na pół, mięso lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę, przesmaż mięso po 2 minutyaz każdej strony. Dopraw ras el hanout i przełóż do żaroodpornego naczynia. Na każdy kawałek połóż po połówce figi i plastrze sera, posyp listkami tymianku. Piecz 10 minut. Polej miodem i podawaj ze szparagami.

10/12 Twarożek cytrynowy

Weź:

• pół szklanki chudego twarogu
• 2 łyżki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
• cytrynę
• 2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju lnianego
• 2 łyżeczki płynnego miodu
• 2 łyżki granoli
• pół szklanki pokrojonego miąższu arbuza

Wymieszaj serek, jogurt, sok z cytryny, olej i łyżkę miodu. Dodaj odrobinę startej skórki z cytryny. Wyłóż do miseczki, posyp granolą i polej resztą miodu. Ułóż kawałki arbuza.

11/12 Rigatoni ze szparagami

Weź:

• garść boczniaków
• pół pęczka zielonych szparagów
• dymkę
• szklankę makaronu rigatoni
• 4 łyżki twarożku z koziego mleka
• łyżeczkę przecieru pomidorowego
• szczyptę wędzonej ostrej papryki
• 3 szczypty curry
• łyżkę oliwy
• garść listków bazylii
• sól i pieprz do smaku

Grzyby i szparagi pokrój na kawałki, dymkę posiekaj. Ugotuj makaron, odlej pół szklanki wody z gotowania. Wymieszaj ją z serkiem, przecierem, papryką i curry. Posól i popieprz. Szparagi blanszuj 4 minuty. Na oliwie podsmaż grzyby, potem dodaj szparagi, po 3 minutach dymkę i smaż kolejną minutę. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj i gotuj minutę. Posyp listkami bazylii.

12/12 Pomarańczowe tofu z owocami

Weź:

• plaster tofu (ok. 100 g)
• centymetrowy kawałek imbiru
• pomarańczę
• łyżeczkę cukru trzcinowego
• dojrzałą gruszkę
• garść czarnych jagód
• 2 łyżeczki pistacji

Tofu pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na talerzykach. Imbir zetrzyj, wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Polej tą mieszanką tofu i posyp cukrem. Z gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój ją w plasterki i ułóż na tofu razem z jagodami. Przed podaniem posyp deser grubo posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Thomas Neckermann/Picture Press/East News