Naleśniki, placuszki, bliny

Przepisy kulinarne

Z cienkiego ciasta albo grube na palec. Zrolowane lub złożone w kopertę. Na słodko, z mięsem, kawiorem, serem czy rybą. Kto ich nie lubi? 

Naleśnikowe roladki


Weź na ciasto:
• półtorej szklanki mąki
• szklankę mleka
• 2 jajka
• 2 łyżki oliwy
• ¾ szklanki wody
• sól
• olej do smażenia

na nadzienie:
• paczkę wędzonego łososia w plastrach
• opakowanie serka śmietankowego
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• świeżo mielony pieprz
• natkę pietruszki do dekoracji
• wykałaczki

Składniki ciasta połącz i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Usmaż cienkie naleśniki. Do serka dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem. Na wystudzone naleśniki kładź plastry łososia, a na nie ziołowy serek. Każdy zwiń w ścisły rulon i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Podawaj udekorowane natką pietruszki.


Placki ziemniaczane ze śmietaną

Weź:
• kilogram ziemniaków
• 2 jajka
• łyżkę mąki
• sól
• opakowanie wędzonego łososia
• pół szklanki posiekanego szczypiorku
• duży kubełek kwaśnej śmietany
• cytrynę 
• świeżo zmielony pieprz
• olej do smażenia

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Następnie odciśnij tak, by usunąć możliwie jak najwięcej wody. Dopraw pieprzem, dodaj jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni. Z masy formuj płaskie placki i smaż je po 2-3 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe przekładaj na papierowy ręcznik, żeby osączyć z tłuszczu. Na każdym placku połóż po łyżce śmietany i odrobinie łososia. Skrop każdą porcję sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Minibliny z kawiorem

Weź:
• szklankę gryczanej mąki
• 1⁄3 szklanki mąki pszennej
• szczyptę soli
• świeże drożdże (kulkę wielkości orzecha laskowego)
• szklankę letniego mleka
• 2 łyżki stopionego masła
• 3 jajka
• klarowane masło do smażenia
• kubeczek gęstej śmietany
• kawior z łososia
• koperek

Oddziel żółtka od białek. Drożdże rozpuść w mleku. Wsyp oba rodzaje mąki do miski, dodaj sól, rozpuszczone w mleku drożdże, żółtka i masło. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Białka ubij na sztywno i wymieszaj z masą drożdżową. Na patelni rozpuść masło, smaż małe racuchy z obu stron na złoty kolor. Gotowe podawaj ze śmietaną, odrobiną kawioru, udekorowane świeżym koperkiem.



Sakiewki z łososiowym farszem

Weź na ciasto:
• półtorej szklanki mąki
• szklankę mleka
• 2 jajka
• 2 łyżki oliwy
• ¾ szklanki wody
• sól
• olej do smażenia

na nadzienie:
• 100 g posiekanego wędzonego łososia
• opakowanie śmietankowego serka
• 2 łyżki śmietany
• posiekany szczypiorek
• sól i pieprz
• kilka listków sałaty
• drewniane wykałaczki

Składniki na ciasto dokładnie rozmieszaj. Usmaż cienkie naleśniki. Do serka dodaj śmietanę, rozdrobnionego łososia i szczypiorek. Wymieszaj, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Na środek naleśnika nałóż trochę farszu. Zbierz razem brzegi, utwórz sakiewki i zepnij wykałaczkami. Podawaj na liściach sałaty.



Naleśniki z sosem czekoladowym

Weź na ciasto:
• półtorej szklanki mleka
• 4 jajka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• szklankę mąki
• pół łyżeczki soli

na sos:
•t abliczkę deserowej czekolady
• pół szklanki śmietanki kremówki
• ćwierć szklanki cukru

Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj mleko, olej, mąkę, sól i zmiksuj składniki na gładką masę. Usmaż cienkie naleśniki. Do rondelka wrzuć pokruszoną czekoladę, dodaj śmietankę oraz cukier. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Naleśniki poskładaj w trójkąty i podawaj na ciepło z sosem czekoladowym.


Naleśniki z gorgonzolą i gruszkami

Weź:
• szklankę mleka
• szklankę mąki
• pół szklanki wody mineralnej
• jajko
• szczyptę soli
• 2 gruszki
• 4 owoce agrestu
• 4 plastry gorgonzoli
• 2 łyżki cukru
• pół szklanki białego wina
• olej do smażenia
• wykałaczki

Wymieszaj mleko z mąką, jajkiem i solą na gładkie, płynne ciasto. Odstaw na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, dodaj wodę mineralną. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju usmaż naleśniki. Połóż na papierowym ręczniku, by osączyć z tłuszczu. Umyj gruszki i pokrój wzdłuż na plastry, usuwając nasiona. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Połóż plastry gruszek oraz agrest. Owoce oprósz cukrem, zalej winem i smaż ze wszystkich stron na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Złóż naleśniki w kwadraty. Na każdym połóż po plastrze gorgonzoli, plastrze gruszki i agrest. Zepnij wykałaczką. Podawaj na przystawkę lub deser.


Gundel z orzechami

Weź na ciasto:
• niecałą szklankę mąki
• 2 jajka
• żółtko
• 1 i 1⁄3 szklanki mleka (1,5% tłuszczu)
• łyżeczkę cukru pudru
• szczyptę soli
• łyżkę miękkiego masła do wysmarowania formy na nadzienie:
• ¾ szklanki mielonych orzechów laskowych
• ćwierć szklanki mleka
• 2 łyżki rumu
• pół szklanki cukru
• 2-3 łyżki rodzynków
• łyżeczkę startej skórki z cytryny
• łyżkę soku z cytryny

na sos czekoladowy:
• szklankę mleka
• po 1 i ¼ tabliczki mlecznej oraz gorzkiej czekolady
• opakowanie cukru waniliowego
• 1-2 łyżki rumu

Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj mleko, wymieszaj. Wrzuć jajka oraz żółtko i dokładnie połącz. Usmaż na patelni bez tłuszczu 12 cienkich placków. Podgrzej mleko, dodaj składniki nadzienia i gotuj przez kilka minut, aż powstanie gęsta masa. Posmaruj nią cienko każdy naleśnik i zawiń w rulon. Ułóż w formie wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-20 minut. W rondelku podgrzej mleko. Wrzuć do niego oba rodzaje posiekanej wcześniej czekolady. Gdy się roztopi, dodaj cukier waniliowy oraz rum. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody. Polej naleśniki.



Racuchy z rukolą i stekiem wołowym

Weź:
• szklankę wymieszanej pół na pół mąki sojowej i kukurydzianej
• szklankę ciepłego mleka
• jajko
• ćwierć paczki świeżych drożdży
• szczyptę soli
• łyżeczkę cukru
• olej do smażenia
• 2 steki wołowe
• świeżo zmielony pieprz
• garść rukoli

W mleku rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj mąkę, jajko, sól i wymieszaj wszystko na gładką masę.
Odstaw ciasto na kwadrans.
Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej na patelni i smaż steki z obu stron po 3-4 minuty. Gotowe odstaw, oprósz solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż racuchy (po 2 minuty z obu stron). Gotowe układaj na papierowym ręczniku. Pokrój wołowinę w plastry. Na każdym racuchu połóż po kilka liści rukoli i po 2 plastry steku. Podawaj jako przystawkę.

reklama