różne mięsa i warzywa przygotowane na grillu

Kiełbasa, karkówka a może szaszłyki? Najlepsze przepisy na mięso z grilla

Przepisy kulinarne

Pyszności z grillowego rusztu są niezwykle smaczne, soczyste i aromatyczne. Każdy znajdzie wśród grillowanych smakołyków coś, co przypadnie mu do gustu. Przygotowywanie mięsnych potraw na grilla jest zdecydowanie łatwiejsze, gdy możesz polegać na sprawdzonych przepisach. Dlatego też przygotowaliśmy dla ciebie najlepsze sposoby na tradycyjną kiełbasę, karkówkę czy szaszłyki z kurczaka.

reklama

Grill – jaki wybrać?

Nie ma grillowania bez odpowiedniego grilla – to oczywiste. Wiele osób martwi się, że tradycyjne, opalane węglem, gazem czy olejem urządzenia mają negatywny wpływ na zdrowie biesiadników. Niestety, jest to prawda. Naukowcy uważają, że powstający podczas grillowania dym jest równie szkodliwy co papierosy czy smog. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wdychamy, gdy ów dym łączy się z tłuszczem kapiącym z mięsa, działają na nasze organizmy toksycznie. Sprawiają również, że obniża się poziom tlenu w naszej krwi[1]!

Aby móc grillować bezpiecznie i przez cały rok, możesz zdecydować się na nowoczesne urządzenie pozbawione wad swojego tradycyjnego poprzednika. MultiGrill 9 Pro to rozwiązanie dla osób, które poza troską o swoje zdrowie przykładają również wagę do funkcjonalności grilla.

Jest to urządzenie wyposażone w trzy różne rodzaje płyt: grillowe, gładkie i do gofrów. Trzy elastyczne pozycje grillowania: otwarta, półotwarta i zamknięta umożliwiają przygotowanie wszystkich dań dokładnie tak, jak lubisz.

Multigrill 9 Pro – dlaczego warto? Infografika

Jak zamarynować mięso na grilla?

Marynowanie jest niezwykle istotnym krokiem podczas przygotowywania mięsa do grillowania. Pozwala podkreślić smak potrawy, dodać jej wyrazistości i sprawić, że zachwyci wszystkich miłośników pyszności. Każdy z nas może przygotować marynatę z produktów: ziół, olejów, warzyw, które lubi najbardziej. Warto jednak wiedzieć, jak robić to poprawnie. Dzięki temu unikniesz niezbyt smacznych wpadek podczas grillowania.

Ciężko wyobrazić sobie dobrą marynatę bez dodatku wysokiej jakości oleju, który stanowi bazę dla innych składników. Najlepiej w tej roli sprawdzają się tłuszcze o niezbyt mocnym, nieprzytłaczającym smaku, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy. Nie zaburzają one smaku przypraw, pozwalając na pełne wykorzystanie ich potencjału. Wybieraj oleje wysokiej jakości, z pierwszego tłoczenia.

Drugim niezwykle ważnym elementem są przyprawy. Bez nich nie ma szans na dobrą marynatę. Tutaj także liczy się wysoka jakość. Zwietrzałe, niedostatecznie zabezpieczone opakowania pozostałe po zeszłorocznym grillowaniu z pewnością nie sprawią, że mięso będzie odpowiednio doprawione. Znacznie lepiej kupować nieduże ilości przypraw na wagę u sprawdzonego, lokalnego sprzedawcy. Do marynaty możesz też używać ziół świeżych. Znajdziesz je bez problemu w każdym sklepie spożywczym oraz we własnym ogródku.

Najlepsze zioła i przyprawy do marynat:

  • papryka mielona słodka i ostra – także w wersji wędzonej;

  • kurkuma;

  • imbir świeży i mielony;

  • pieprz czarny, kolorowy, cytrynowy i czerwony;

  • oregano suszone i świeże;

  • mięta suszona i świeża;

  • rozmaryn świeży i suszony;

  • kocanka włoska świeża;

  • suszone pomidory w płatkach.

Niezwykle ważny jest też czas, w którym mięso będzie się marynować. Zbyt krótki sprawi, że potrawa nie przejdzie wystarczająco smakiem przypraw i ziół i będzie mdła. Dlatego też warto natrzeć mięso marynatą i pozostawić na co najmniej 12 godzin albo po prostu całą noc. Tak przygotowane będzie odpowiednio kruche i aromatyczne. Pamiętaj o tym, by produkty mięsne, także te podczas marynowania, przechowywać w lodówce. W innym przypadku mogą się po prostu zepsuć.

Jakie mięso na grilla? Infografika

Marynata do mięsa na grilla – czy jest zdrowa?

Jak w każdej kwestii dotyczącej żywienia, także i w przypadku marynat wszystko zależy od ich składu. Zakładając jednak, że przygotowujesz je samodzielnie z ziół i przypraw bez zbędnych dodatków spożywczych, możesz być miło zaskoczony. Według naukowców obecność takich marynat w daniach mięsnych jest po prostu bardzo korzystna dla zdrowia. To wszystko dzięki zawartości fitozwiązków, w tym polifenoli, witamin, saponin steroidowych oraz związków siarkoorganicznych[2].

Dobroczynne działanie fitozwiązków:

  • pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy;

  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;

  • działają przeciwutleniająco;

  • mają działanie przeciwzapalne;

  • wydłużają przydatność do spożycia potraw mięsnych[3].

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla elektrycznego to zupełnie nowy wymiar smaku. Dzięki precyzyjnie ustawionej temperaturze nie musisz bać się niezbyt zdrowych i niesmacznych przypaleń. Przygotowana w ten sposób kiełbasa z grilla z cebulką jest soczysta, idealnie przyrumieniona i po prostu wyśmienita.

Przepis na kiełbaski z cebulą i pieczarkami

Składniki:

  • kiełbasa – 1 kg;

  • cebula żółta – 2 sztuki;

  • pieczarki – ½ kg;

  • olej rzepakowy – 3 łyżki;

  • papryka słodka wędzona – 1 łyżeczka;

  • pieprz kolorowy świeżo mielony – ½ łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kilogram swojej ulubionej kiełbasy. Odetnij końcówki i ponakrawaj każdą z kiełbas na ukos. Dzięki temu nie będzie pękać w niekontrolowany sposób.

  2. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój w piórka. Pieczarki dokładnie wyszoruj i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w średniej grubości plastry.

  3. Do miski wlej olej i dodaj przyprawy. Następnie dodaj do nich pieczarki oraz cebulę i dokładnie obtocz je w marynacie. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Wyłóż na grill kiełbasę wraz z zamarynowanymi warzywami i poczekaj aż lekko się przyrumieni.

Grillowana kiełbasa idealnie łączy się z różnego rodzaju sosami. Dowiedz się, jak zrobić domowy ketchup.

Karkówka z grilla elektrycznego

Karkówka grillowana to stały element wiosenno-letniego biesiadowania. Ciężko oprzeć się jej smakowi i aromatowi. Należy jednak uważać na to, by była idealnie przyrządzona. Nie może być bowiem ani nie do końca ugrillowana, ani zbyt przypieczona. Na szczęście zintegrowana z MultiGrillem 9 Pro termosonda pomoże ci osiągnąć odpowiednią dla karkówki temperaturę.

Przepis na soczystą karkówkę z grilla

Składniki:

  • karkówka pokrojona w plastry – 1 kg;

  • pomarańcza – 1 sztuka;

  • świeże oregano – 1 pęczek;

  • cebula – 2 sztuki;

  • papryka ostra mielona – ½ łyżeczki;

  • olej rzepakowy – 6 łyżek;

  • świeża kolendra – ½ pęczka.

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj i zetrzyj jej skórkę. Następnie wyciśnij sok. Przełóż do dużej miski.

  2. Świeże oregano dokładnie posiekaj, usuwając łodygę. Także włóż do miski.

  3. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do marynaty razem z ostrą papryką i olejem. Wymieszaj.

  4. Zanurz karkówkę w marynacie i włóż miskę na całą noc do lodówki.

  5. Grilluj aż mięso będzie miękkie i sprężyste.

  6. Karkówkę podawaj obficie posypaną świeżą kolendrą.

Szaszłyki na grilla z kurczakiem

Do szaszłyków możesz dodać wszystko to, co lubisz najbardziej. Do tego dania pasują zarówno mięsa drobiowe, jak i wieprzowe oraz wołowe – także w mielonej wersji. Dzisiaj weźmiemy na tapetę kurczaka – najdelikatniejszą w smaku opcję. W formie dodatków świetnie sprawdzą się egzotyczne owoce. Mniam!

Przepis na egzotyczne szaszłyki z grilla

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 1 podwójna;

  • ananas świeży – ½ sztuki;

  • mango świeże – 2 sztuki;

  • cebula – 1 sztuka;

  • papryka czerwona – 1 sztuka;

  • papryka zielona – 1 sztuka;

  • sok ananasowy – 1 szklanka;

  • sos sojowy – 3 łyżki;

  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;

  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z piersi z kurczaka usuń błonki i pokrój ją w kostkę o boku ok. 3 cm.

  2. Do miski wlej sok z ananasa, oliwę z oliwek, sos sojowy, pieprz i sól. Zanurz w marynacie pokrojonego kurczaka i włóż na 24 godziny do lodówki.

  3. Pokrój w dużą kostkę obie papryki, cebulę, świeży ananas oraz mango.

  4. Nabijaj na patyczki do szaszłyków każdy ze składników na przemian.

  5. Grilluj aż kurczak będzie złocisty i miękki.