Tarta z cebulkami i kozim serem
Weź:
•opakowanie ciasta francuskiego
•2 pęczki dymki
•opakowanie koziego serka twarogowego
•3 łyżki oliwy z oliwek
•łyżkę cukru
•gałązkę rozmarynu
•sól i pieprz
Odkrój szczypior od dymki, cebulki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć dymkę i smaż, mieszając delikatnie, 4 minuty, aż się zarumieni. Cukier rozpuść w pół szklanki wody, wlej na patelnię i zmniejsz płomień. Dorzuć podarty w palcach na kawałki rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj 15 minut, aż płyn odparuje, a cebula skarmelizuje się lekko i będzie miękka. W międzyczasie rozwiń ciasto francuskie, wykrój z niego kółko, posmaruj pozostałą oliwą, nakłuj widelcem. Rozgrzej piekarnik do 200°C, włóż ciasto i piecz 15 minut. Wyjmij, ostudź nieco, posmaruj kozim twarożkiem, na wierzchu połóż cebulki. Wstaw do piekarnika jeszcze na 7 minut, by wszystko się podgrzało. Posyp posiekanym szczypiorem i podawaj z zieloną sałatą.
Tarta z figami i miodem
Weź:
•250 g masła
•250 g śmietankowego serka typu philadelphia
•150 g mąki
•jajko
•6 fig
•2 łyżki cukru trzcinowego
•3 łyżki miodu
Serek utrzyj z masłem i jajkiem, przesiej do masy mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodaj mąki. Schłódź przez godzinę w lodówce. Ciasto wyjmij i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim formę i ponakłuwaj widelcem. Figi podziel na połówki, układaj na cieście miąższem do góry (inaczej sok zmoczy ciasto). Posyp dużą szczyptą cukru i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij, polej miodem i podawaj, najlepiej z kremowym serkiem lub lodami.
Angielski pie z wołowiną i cynaderkami
Weź:
•opakowanie ciasta francuskiego
•2 jajka
•2 łyżki oleju
•700 g wołowiny gulaszowej
•2 nerki cielęce
•2 cebule
•4 łyżki mąki
•2 szklanki bulionu wołowego
•pół łyżeczki sosu worcestershire
•szklankę ciemnego piwa
•sól i pieprz do smaku
Wołowinę i cebulę pokrój w kostkę, z nerek usuń tłuszcz i żyły, też pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na dużej patelni, szybko obsmaż mięso, wyjmij, wrzuć nerki i także przesmaż. Dodaj cebulę i zeszklij ją przez 3 minuty. Wrzuć na patelnię wołowinę, posyp mąką, zamieszaj. Wlej bulion i piwo, doprowadź do wrzenia i gotuj przez półtorej godziny bez przykrycia. Dolewaj bulionu, jeśli zbytnio odparuje. Dopraw solą i pieprzem oraz sosem worcestershire, ostudź. Weź kokilki do zapiekania (kilka małych lub jedno większe naczynie do tarty), napełnij mięsnym farszem.
Ciasto francuskie rozłóż, wytnij kawałki o średnicy nieco większej niż naczynia, przykryj farsz i dociśnij dokładnie ciasto na zewnętrznej stronie foremki. Musi szczelnie przykrywać zawartość. Jajka rozbełtaj, posmaruj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz pół godziny. Podawaj z tradycyjnymi angielskimi dodatkami: gotowaną marchewką i purée z groszku.
Tarta tatin z rabarbaru
Weź:
•opakowanie ciasta francuskiego
•800 g rabarbaru
•200 g cukru trzcinowego
•5 łyżek masła
Rabarbar umyj i pokrój na centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła, przesmaż rabarbar przez 5 minut, wsyp cukier i smaż, mieszając, aż się skarmelizuje. Formę do tarty natrzyj masłem, które zostało, wrzuć do niej rabarbar, wyrównaj powierzchnię i ostudź.
Ciasto rozłóż na formie, lekko dociskając do nadzienia, brzegi wyrównaj i dociśnij do brzegów od środka. Rozgrzej piekarnik do 210°C, piecz tartę przez 25 minut. Odstaw na 5 minut, przykryj talerzem, odwróć formę, by wyjąć ciasto. Podawaj na ciepło lub zimno.
Balsamiczna tarta z kurczakiem i gorgonzolą
Weź na ciasto:
•180 g mąki
•szczyptę soli i cukru
•żółtko
•100 g masła
•łyżkę octu balsamicznego
Na nadzienie:
•podwójną pierś kurczaka
•200 g gorgonzoli
•łyżkę miodu
•2/3 szklanki śmietanki 18%
•jajko
•łyżkę oliwy
•2 łyżki kaparów
•gałązkę bazylii
•sól i pieprz do smaku
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i sól. Chłodne masło pokrój w kostkę, ręką rozetrzyj razem z mąką. Dodaj żółtko i ocet balsamiczny, dokładnie wygnieć, dolewając ewentualnie trochę wody. Uformuj kulę, owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.
Kurczaka pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż mięso. Dopraw, wlej miód, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Ciasto rozwałkuj, wyłóż naczynie do zapiekania, nakłuj widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180°C, podpiecz ciasto przez 20 minut. Wyjmij, połóż na wierzchu kurczaka, na nim pokruszoną gorgonzolę. Śmietankę rozbełtaj z jajkiem, posiekanymi kaparami i listkami bazylii. Dopraw pieprzem i odrobiną soli – uwaga, bo ser jest już słony. Zalej tartę i zapiekaj około 25 minut.
Tymiankowa tarta z jabłkami i serem
Weź:
•ćwierć kilo mąki
•łyżeczkę soli
•gałązkę tymianku
•125 g masła
•3-4 łyżki zimnej wody
Na farsz:
•3 łyżki masła
•4 zielone jabłka
•2 cebule
•2 gałązki tymianku
•jajko
•ćwierć kilo sera cheddar
•sól i pieprz do smaku
Zrób ciasto: przesiej mąkę i sól do miski, oskub listki tymianku i wymieszaj z mąką. Zimne masło pokrój w kostkę i rozcieraj palcami z mąką. Skrop wodą i zagniataj delikatnie. Podziel na dwie części: jedna ma być nieco większa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Przygotuj farsz: obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebule pokrój w cienkie plasterki, tymianek oskub z gałązki, ser zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej na patelni masło, wrzuć jabłka i cebulę, smaż przez 10 minut, aż zmiękną. Przełóż do miski, wymieszaj z serem i tymiankiem, dopraw. Rozwałkuj ciasto, większy kawałek połóż na formie do zapiekania o średnicy około 25 cm. Wyklej dokładnie, do środka wrzuć nadzienie. Przykryj drugim kawałkiem, dociśnij dokładnie brzegi. Na środku zrób nożem rozcięcie na krzyż, żeby wypuścić parę. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu odstaw na kwadrans.
Quiche z porami i łososiem
Weź: na ciasto:
•110 g mąki
•szczyptę soli
•25 g margaryny
•25 g smalcu
•jajko
Na farsz:
•litr bulionu warzywnego
•ćwierćkilowy filet z łososia bez skóry
•3 łyżki masła
•6 małych porów
•200 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
•szklankę śmietanki 18%
•2 jajka
•garść płatków migdałowych
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojony w kostkę tłuszcz. Rozetrzyj w palcach, dolej odrobinę zimnej wody, zagnieć ciasto. Owiń folią, odstaw do lodówki na pół godziny.
Jajka rozbełtaj, wymieszaj ze śmietanką. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pory (tylko białe części) i smaż 7 minut, aż zrobią się miękkie. W garnku zagotuj bulion, włóż łososia i gotuj na małym ogniu 8 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował, bo będzie się rozpadał. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim naczynie do zapiekania, nakłuj widelcem. Włóż do zamrażalnika na pół godziny, w ten sposób podczas pieczenia nie odkształci się zbytnio. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, pod koniec posmaruj rozbełtanym jajkiem. Na ciasto połóż pory, na nich podzielonego na nieduże kawałki łososia i pokruszony ser pleśniowy. Dopraw, zalej śmietanką z jajkami, posyp płatkami migdałowymi. Piecz pół godziny, podawaj na ciepło, najlepiej z zieloną sałatą.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free