Makowiec babuni

Weź:

  • kilogram mąki
  • 10 dag drożdży
  • półtorej szklanki cukru
  • sześć żółtek
  • szklankę mleka
  • 1/4 kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • skórkę z cytryny
  • sól

Na masę makową:

  • 1/4 szklanki maku
  • 1/4 szklanki cukru
  • garstkę rodzynek
  • garstkę migdałów
  • połowę szklanki smażonej skórki pomarańczy
  • białka z pięciu jajek
  • trzy paczki cukru waniliowego
  • trzy łyżki miodu
  • olejek migdałowy

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozprowadź odrobiną mleka, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Do podrośniętych drożdży dodaj przesianą mąkę, żółtka, cukier, resztę mleka, cukier waniliowy, startą skórkę cytrynową i odrobinę soli. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać. Wtedy dodaj letnie roztopione masło i wyrabiaj dalej. Kiedy ciasto będzie gładkie, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Opłukany mak sparz gorącą wodą i pozostaw na godzinę. Odcedź i przepuść dwa, trzy razy przez maszynkę do mięsa. Zmielony mak włóż do rondla, dodaj cukier, miód i podgrzewaj na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Wtedy wrzuć sparzone rodzynki, posiekane migdały, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i olejek migdałowy. Ubij pianę z białek i zmieszaj z makową masą. Z wyrośniętego ciasta rozwałkuj prostokątne placki. Wyłóż na nie ciepłą masę makową i zawiń brzegi ciasta do środka, tak by powstał rulon. Przełóż do podłużnych wąskich foremek, piecz w 180°C przez pół godziny.


Karp smażony

Weź:

  • półtora kilograma karpia
  • cytrynę
  • pięć łyżek mąki
  • jajko
  • sześć łyżek tartej bułki
  • pięć łyżek masła
  • sól
  • biały pieprz

Karpia umyj, oczyść, pokrój i osusz. Oprósz solą, popieprz, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na maśle.

Łosoś gotowany na parze w sosie muślinowym

Weź:

  • cztery dzwonka łososia
  • sok z cytryny
  • trzy gałązki melisy lub tymianku
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • dwa żółtka
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • dwie łyżki śmietany 30%
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz

Rybę skrop cytryną, posól i popieprz, ułóż w koszyczku do gotowania na parze i przykryj. Zagotuj wodę z ziołami, postaw na wierzchu rybę. Gotuj siedem minut. Przygotuj sos: wymieszaj żółtka, sok z cytryny, sól, pieprz i łyżkę zimnej wody. Postaw naczynie na garnku z wrzątkiemi, ubijaj, aż sos zgęstnieje. Wtedy, mieszając, dodaj masło i ubitą śmietanę. Polej rybę tuż przed podaniem.


Jagnięce kotlety w sosie miętowym

Weź:

  • sześć kotletów jagnięcych z kostką
  • trzy łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • cztery łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • dużą szczyptę cukru
  • szczyptę soli
  • pół szklanki najlepszego czerwonego octu winnego

Kotleciki natrzyj solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Rozgrzej olej na patelni, smaż mięso po dwie minuty z każdej strony. Wyjmij, przykryj folią aluminiową i wstaw do ciepłego piekarnika. Na patelnię wlej ocet winny, dopraw cukrem i solą. Gotuj na dużym ogniu siedem minut, aż wyparuje około 1/3 płynu. Wrzuć posiekaną miętę i gotuj jeszcze minutę. Następnie zmiksuj na gładko i tak przygotowanym sosem polej usmażone kotleciki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi rozmarynem lub kminem oraz sałatką bałkańską ze świeżym naturalnym jogurtem.

Kapusta postna

Weź:

  • kilo kiszonej kapusty
  • dwie cebule
  • dwie marchewki
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • szklankę czerwonego wytrawnego wina
  • dziesięć ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Kapustę przepłucz dobrze wodą, by nie była zbyt kwaśna i włóż do garnka razem z posiekaną cebulą, startą na grubej tarce marchewką i ziarnami jałowca. Dolej dwie szklanki wody i duś, aż kapusta będzie miękka. Wrzuć śliwki wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Suszone grzyby ugotuj, pokrój w paski i dodaj do bigosu razem z wodą, w której się gotowały. Bigos duś dalej mniej więcej trzy godziny, dolewając po trochu wino. Potrawa najładniej wygląda podana w wydrążonym bochenku wiejskiego chleba, z ziemniakami. Taka kapusta może też być świetnym farszem do pasztecików lub naleśników na ostro.


Sałatka śledziowa

Weź:

  • pięć dużych płatów matiasów
  • kilogram ziemniaków
  • dwa jabłka
  • dwie gałązki kopru włoskiego
  • pęczek koperku
  • średnią cebulę
  • trzy łyżki majonezu
  • trzy małe jogurty naturalne
  • pieprz

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Śledzie podziel na niewielkie kawałki, posyp posiekanym koperkiem i koprem włoskim, zostawiając część do dekoracji. Dodaj ziemniaki i pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem, nałóż cienką warstwę na sałatkę (nie może być zbyt rzadki) i posyp resztą zieleniny.

Bulion z suszonymi grzybami

Weź:

  • dwa litry esencjonalnego bulionu
  • garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • sól
  • pieprz

Umyj grzyby i zagotuj w bulionie, doprawiając solą i pieprzem. Kiedy będą miękkie, przecedź bulion, a grzyby po ostudzeniu pokrój w drobne paski. Przełóż je do miseczek i zalej bulionem.

Marynowane polędwiczki cielęce w sosie chrzanowym

Weź:

  • dwie polędwiczki cielęce
  • cztery łyżki oliwy

Na marynatę:

  • seler
  • dwie pietruszki
  • dwie marchewki
  • pora
  • pół butelki białego wytrawnego wina

Na sos:

  • cztery łyżki masła
  • dwie łyżki mąki
  • szklankę bulionu wołowego
  • dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sok z cytryny
  • pół szklanki śmietany
  • dwa żółtka
  • łyżeczkę cukru
  • sól
  • biały pieprz

Polędwiczki umyj. Obrane warzywa pokrój w kostkę. Mięso i warzywa zalej winem, odstaw na kilka godzin. Wyjętą z marynaty polędwicę krótko obsmaż z obu stron na silnym ogniu i włóż na siedem minut do gorącego piekarnika. Przygotuj sos: z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zalej bulionem i wrzuć chrzan. Dokładnie połącz składniki i gotuj pięć minut. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę wymieszaj z dwoma surowymi żółtkami. Zdejmij z ognia bulion, wlej śmietanę i zamieszaj. Postaw z powrotem na gazie i zagrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Polędwiczki dobrze smakują z leniwymi kluskami.


Brzoskwinie w galaretce z ziołowym likierem

Weź:

  • trzy duże brzoskwinie
  • litr wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • dwie łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki likieru, np. Chartreuse

Brzoskwinie wrzuć do gotującej się wody z cukrem. Gdy będą miękkie, wyjmij, ostudź, zdejmij z nich skórkę. Przekrój każdą na połowę i ułóż w miseczkach. Do powstałego syropu wlej namoczoną żelatynę. Ugotuj galaretkę i ostudź. Dodaj likier Chartreuse. Chłodną galaretką stopniowo – aby owoce nie wypłynęły na wierzch – zalej brzoskwinie.

Orzechowe półksiężyce

Weź:

  • niecałą szklankę mąki
  • półtorej łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 masła lub margaryny
  • łyżkę cukru
  • łyżkę kakao
  • sól
  • cukier puder
  • cynamon

Zagnieć ciasto z mąki, zmielonych orzechów włoskich, cukru, soli, kakao i masła – najpierw mikserem, potem wyrób rękami. Ciasto owiń w folię i trzymaj pół godziny w lodówce. Potem na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj je na cienkie płaty. Wytnij z ciasta półksiężyce, połóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do piekarnika. Piecz piętnaście minut w temperaturze 200ºC, kolejne porcje już tylko dziesięć minut. Ostudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Doskonale smakują polane lukrem, ze skórką pomarańczową.

Tekst: na podstawie „Magicznej kuchni”  opracował Stanisław Gieżyński
Fotografie: Roman Andrasik, Jarosław Madejski, Madejski Studio/ Magiczna Kuchnia

reklama