Kurczak z wiśniami lub winogronami
Weź:

  • 1 kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • szałwię
  • tymianek
  • garść wiśni (winogron)
  • kieliszek czerwonego wina
  • miód

Kurczaka podziel na równe części, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na brązowo. Włóż do dużego garnka razem z drobno posiekanym czosnkiem, świeżym rozmarynem, szałwią i tymiankiem, garścią wiśni lub winogron. Wlej kieliszek czerwonego wina i, jeśli lubisz, dodaj miód. Duś pod przykryciem około pół godziny.

Udziec jagnięcy z morelami
Weź:

  • udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
  • kilka plastrów surowego boczku
  • garść świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • oliwę z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka suszonych moreli

Nadetnij mięso przy kości tak, aby z obu stron powstały tunele głębokie na 10–12 centymetrów. Na skórze zrób 6–8 nacięć. Rozmaryn, czosnek i łyżeczkę soli rozetrzyj na papkę, dodaj łyżkę oliwy i sok z cytryny oraz pokrojone morele. Uzyskaną mieszankę wepchnij w nacięcia przy kości i w skórze oraz natrzyj nią całe mięso. Przyprawiony udziec obłóż plastrami boczku i połóż na naoliwionej blasze. Piecz, aż będzie miękki, w temperaturze 230°C, co 30 minut przekładając na drugą stronę. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu i morelami.


Rolada z piersi kaczki na morelach lub gruszkach
Weź: (na 4 osoby)

  • 4 (podwójne) piersi z kaczki
  • czerwoną paprykę
  • 2 szalotki
  • 100 g pieczarek
  • oliwę z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 morele (gruszki)
  • 150 g masła

Odkrój tłuszcz z piersi kaczki. Paprykę, szalotki i pieczarki drobniutko posiekaj i przesmaż w odrobinie oliwy. Farsz kładź na piersi, przykryj drugą i zwiąż nitką, formując roladę. Ostrożnie podsmaż z każdej strony na oliwie, aż się zbrązowi i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Z moreli wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do garnka z podwójnym dnem, dodaj odrobinę wody i masło. Duś na małym ogniu nieomal do miękkości. Roladki podawaj na morelach.

Perliczki z pomarańczą
Weź:

  • 2 perliczki
  • seler naciowy
  • 8 czerwonych pomarańczy
  • małą garść świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku ze skórką
  • 1/3 kostki masła
  • 10 liści szałwii
  • szklankę wytrawnego białego wina

Oczyść perliczki z nadmiaru tłuszczu, opłucz i osusz. Natrzyj w środku solą. Obierz pomarańcze, odetnij plastry u góry i u dołu, pozostały miąższ pokój na 5–6 plastrów. Środkową jasną część selera pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do salaterki, dodaj tymianek, szczyptę soli, pieprzu, wszystko wymieszaj i tym wypełnij perliczki. Teraz natrzyj ptaki solą, pieprzem i tak naciągnij skórę, by zaszyć lub spiąć brzuszki.
Na rozgrzanej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę i obsmaż ptaki ze wszystkich stron na złocisty kolor, dodaj cały czosnek, masło i szałwię i podgrzewaj przez 3–4 minuty, stopniowo dolewając wina. Obsmażone perliczki przełóż do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz około 45 minut, polewając odrobiną wina.


Rolada wieprzowa z czarnym bzem
Weź:

  • 2 szklanki owoców czarnego bzu
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • łyżkę miodu
  • parę suszonych śliwek
  • 6 jagód jałowca
  • sól
  • cynamon
  • biały pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 2 łyżki armaniaku
  • kubek jogurtu
  • masło
  • odrobinę mąki
  • oliwę z oliwek

Mięso włóż na dwa dni do zaprawy przygotowanej z jogurtu, soli, pieprzu, listka laurowego i połowy jagód jałowca. Po wyję-ciu z marynaty zroluj, obwiąż bawełnianą nicią, obsmaż na maśle ze wszystkich stron. Jagody czarnego bzu oderwij od łodyżek, ugotuj z odrobiną wody i przetrzyj przez sito.
Obsmażoną roladę posmaruj miodem i czarnym bzem, dodaj śliwki, jagody jałowca, cynamon, ziele angielskie, listek laurowy i armaniak. Piecz pod przykryciem około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia wyjmij mięso, dodaj do sosu zasmażkę z masła i mąki i wymieszaj.
Pokrojoną w plastry roladę polej sosem. Najlepiej smakuje z czerwonym winem typu burgund.

Królik w sosie porzeczkowym
Weź:

  • 4 filety z combra
  • sok z cytryny
  • po kilka jagód jałowca, czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • filiżankę czarnych porzeczek
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 3 łyżki wermutu
  • 7 łyżek gęstej śmietany
  • olej

Mięso natrzyj sokiem z cytryny zmieszanym ze zmielonymi jagodami jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, marynuj przez noc. Rano wyjmij z zaprawy i osusz. Posyp solą i pieprzem, szybko obsmaż na bardzo gorącym oleju z obu stron. Następnie przełóż do rondla, dodaj przyprawy, zmiksowane porzeczki, wermut i duś na wolnym ogniu. Na samym końcu dodaj śmietanę.
Podawaj pokrojone w ukośne plastry, polane sosem.


Bażant z gruszkami
Weź:

  • bażanta
  • po 3 zielone i czarne jagody jałowca
  • 4 jędrne gruszki
  • kieliszek madery
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 gożdziki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżkę mąki
  • łyżkę masła

W rondlu roztop łyżkę masła. Bażanta natrzyj solą i pieprzem, włóż do rondla i, obracając, obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Potem duś przez 45 minut.
Gruszki włóż do rondla i zalej wytrawnym winem. Dodaj cynamon, pieprz i goździki. Gotuj 20 minut, potem gruszki wyjmij.
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż, aż się zrumieni. Posyp mąką, wymieszaj i wlej wino, w którym gotowały się gruszki. Dodaj zmiażdżone jagody jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Przyrządzonego bażanta pokrój i wyłóż na ogrzany półmisek. Do rondla, w którym był smażony, wlej maderę i wcześniej przygotowany sos z cebulą, wymieszaj. Mocno podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Bażanta polej sosem i obłóż gruszkami.

Indyk nadziewany jabłkami
Weź:

  • indyka (ok. 2,5 kg)
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 50 g masła
  • 10 biszkoptów
  • 2 jajka
  • 250 g białego sera
  • łyżkę calvadosu

Farsz: obierz 3 jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Smaż je na 20 g masła, aż się zrumienią. Przełóż do salaterki. Biszkopty rozgnieć łyżeczką. Dodaj biały ser i jajka. Dopraw solą i pieprzem, dodaj calvados i usmażone, ostudzone jabłka.
Nadzienie wymieszaj, włóż do indyka i zaszyj otwór. Indyka przykryj posmarowanym masłem pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pergamin, aby skórka się zrumieniła. Pod koniec pieczenia 2 jabłka pokrojone na ćwiartki podsmaż na patelni w reszcie masła. Indyka wyłóż na półmisek, wokół rozłóż podsmażone jabłka i podawaj.

Pieczone owoce
Weż:

  • po kilka ładnych śliwek, moreli, nektarynek, brzoskwiń, gruszek, czereśni, truskawek, fig, plastry świeżego ananasa, itp.
  • kieliszek brandy
  • cukier waniliowy

Połóż owoce w płytkiej ceramicznej formie, skrop brandy i posyp cukrem waniliowym. Opiecz w najwyższej temperaturze na grillu lub w piekarniku. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować swój pierwotny kształt. Podawaj z ubitym kremem waniliowym, serkiem mascarpone, śmietaną lub lodami waniliowymi.

Tekst i stylizacja: Blanka Kleszcz
Fotografie: ©Magiczna Kuchnia

reklama