Dania na upalne dni według szefa kuchni restauracji Nova Wola – idealne na zakończenie wakacji
Przepisy kulinarneChoć wakacyjna aura powoli dobiega końca, lato, a wraz z nim sezon świeżych i soczystych składników, trwa w najlepsze. To doskonały moment, aby przygotować dania lekkie, esencjonalne i idealne na gorące dni. Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola, zdradza przepisy na potrawy, które zatrzymają smak wakacji na dłużej.
Kiedy sierpień zaczyna powoli ustępować, a wakacyjne dni niedługo staną się wspomnieniem, chcemy zachować te magiczne chwile jak najdłużej. Jak to zrobić? Letnimi daniami! Najlepsze o tej porze roku składniki wciąż są z nami, pozwalając na przedłużenie wakacyjnej atmosfery na naszych talerzach. Świeże i kolorowe połączenia smaków, zapachów i ulubionych produktów oczarują Twoje kubki smakowe i z powrotem przeniosą myślami do błogich, wakacyjnych chwil.
– Świeżość i intensywność smaków sezonowych owoców, warzyw oraz ziół stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Zielony bób, pełne aromatu kurki, słodkie i soczyste truskawki – to tylko niektóre ze składników kojarzących się z latem. Doskonale podkreślają charakter potraw tej pory roku – lekkich, świeżych, przywodzących na myśl dzieciństwo – oraz zachęcają do eksperymentów w kuchni – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Przepisy na smaczne dania na upalne dnia:
1. Jajka po mazursku z jogurtem
Składniki: •4 placki pita •8 jajek (najlepiej wiejskich) •szklanka jogurtu greckiego •ząbek czosnku (starty) •papryczka jalapeño •pół kostki masła •łyżeczka suszonych płatków chilli •kilka gałązek koperku (posiekanego) •kilka gałązek natki pietruszki •½ łyżeczki wędzonej papryki •¼ łyżeczki mielonego kminku •szczypta pieprzu cayenne •oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Jogurt przełóż do średniej miski, dodaj starty czosnek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Jogurt połącz z posiekanym koperkiem i odstaw na bok. W rondelku roztop masło na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu „spalonego masła”, czyli gdy poczujesz lekko orzechowy zapach. Dodaj płatki chilli, wędzoną paprykę oraz kminek i mieszaj całość, aż kolor będzie jednolity. W moździerzu lub blenderze połącz ze sobą pietruszkę, jalapeño, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
Zagotuj wodę w dużym rondlu. Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej, dodaj ocet i dalej gotuj na wolnym ogniu. Wbij jajko do małej miseczki, a następnie delikatnie wlej do wody, trzymając miskę tuż nad jej powierzchnią. Powtórz z pozostałymi jajkami. Gotuj, aż białka będą twarde, a żółtka zgęstnieją, ale wciąż będą płynne (ok. 2,5 do 3 min). Jajka wyjmij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku kuchennym. Jogurt nałóż na talerz za pomocą tylnej części łyżki i rozsmaruj, rzeźbiąc grzbiety na wierzchu. Skrop odrobiną oliwy z jalapeño i natki pietruszki. Delikatnie ułóż jajka na masie jogurtowej, polej palonym masłem i oprósz solą morską.
Zobacz też: Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów na szybkie i kolorowe dania idealne na lato!
2. Przepis na tosty z kurkami i bobem
Składniki: •500 g kurek •150 g bobu •3 szalotki (pokrojone w kostkę) •2 ząbki czosnku •pomidor malinowy (pokrojony w drobną kostkę) •50 g masła •150 ml śmietany 36% •150 ml białego wina •50 g parmezanu (lub innego sera lokalnego) •4 kromki chleba tostowego lub innego pieczywa •po pęczku natki pietruszki i koperku •rukola •do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem – ziarna powinny zmięknąć, a skórka stać się lekko pomarszczona. Ugotowany bób zahartuj w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu, a następnie obierz ze skórki.
Kurki podsmaż na patelni z szalotką i czosnkiem, wlej białe wino i poczekaj, aż płyn lekko odparuje. Do grzybów dodaj masło, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj bób i pomidora. Pieczywo posmaruj masłem i grilluj z obu stron. Na chrupiące i złociste tosty wyłóż kurki, dodaj rukolę i posyp startym parmezanem.
Wypróbuj też przepisy na dania z kurek, m.in. alzacką tartę, masło kurkowe, spaghetti i pyszną zupę z kurek
3. Przepis na zupę truskawkową z makaronem
Składniki: •1 kg truskawek •2 l wody •250 g makaronu (dowolnego) •2 łyżki cukru •cynamon •opcjonalnie: kilka czereśni
Przygotowanie:
Truskawki opłucz na sitku, osusz i usuń szypułki. W garnku zagotuj wodę, dodaj owoce i ponownie doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i mieszaj, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Dopraw odrobiną cynamonu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj truskawki pod przykryciem przez kilka minut. W oddzielnym garnku ugotuj makaron. Odcedzony makaron przełóż do talerza i zalej kompotem. Danie możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Podawaj z listkami mięty i kleksem śmietany.
Kulinarna podróż przez sezonowe składniki jest jak opowieść o wakacjach, którą możemy sobie przypominać w każdym kęsie. Warto wykorzystać ostatnie wakacyjne chwile na odkrywanie nowych połączeń smakowych lub odświeżenie tych z dzieciństwa, które dodadzą im wyjątkowego smaku.
Sprawdź nasze przepisy na dania z truskawkami i czerwonymi owocami, m.in. na salsę truskawkową, gazpacho z pomidorów i Red Velvet Cake
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE