
Orzeźwiająca lemoniada przynosi ulgę w upalne, letnie dni. Ale jeśli znudziła wam się tradycyjna, cytrynowa, sięgnijcie po sezonowe owoce i uzupełnijcie je tropikalną wodą kokosową. Doskonale gasi pragnienie i cudownie smakuje.
Składniki:
- 350 g wiśni
- 4 cytryny
- litr wody kokosowej
- 2 łyżki cukru
- mięta
Przygotowanie:
Wiśnie wypestkuj i włóż do garnka razem z cukrem, zalej ¼ szklanki wody. Podgrzej na średnim ogniu, aż owoce nieco zmiękną i puszczą sok. Zdejmij z ognia i wystudź. Zmiksuj na gładkie puree i przetrzyj przez sito. Wyciśnij sok z cytryn, przecedź przez drobne sitko i wymieszaj z wodą kokosową i zmiksowanymi wiśniami. W razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku. Uzupełnij kostkami lodu i udekoruj listkami mięty.
Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock