Sushi z ratatouille

Weź:
•2 cukinie
•małą czerwoną paprykę
•małą zieloną paprykę
•bakłażana
•2 pomidory
•cebulę
•pęczek bazylii
•pęczek szczypiorku
•3 łyżki oliwy z oliwek
•sól i pieprz do smaku

Obieraczką do warzyw pokrój cukinie wzdłuż na cieniutkie płatki. Wrzuć do wrzątku na 2 minuty, odłóż. Papryki, bakłażana i cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i przesmaż. Pomidory sparz, obierz i posiekaj, wrzuć na patelnię. Podlej odrobiną wody i duś przez 20 minut. Dopraw, dodaj porwane w palcach listki bazylii, zamieszaj i ostudź. Na każdy pasek cukinii połóż łyżkę ratatouille, zawiń i zwiąż piórkiem szczypiorku. Podawaj na zimno.

Tuńczyk na szpadkach

Weź:
•pół kilo polędwicy z tuńczyka
•¾ szklanki jasnego sosu sojowego
•dwucentymetrowy kawałek imbiru
•3 łyżki oleju sezamowego
•3 łyżki nasion sezamu
•3 łyżki maku
•łyżeczkę soli gruboziarnistej

Do miski wlej sos sojowy, zetrzyj imbir, dodaj olej sezamowy, dokładnie wymieszaj. Połowę płynu odlej. Do reszty wrzuć tuńczyka pokrojonego w dwucentymetrową kostkę. Marynuj przez godzinę. Mak, sezam i sól starannie wymieszaj, praż na suchej patelni przez minutę, by uwolnić aromat. Kawałki tuńczyka obtaczaj w mieszance nasion, nadziewaj po jednym na szpadkę. Usmaż na patelni albo piecz na grillu minutę-dwie z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo mięso ma być wypieczone. Podawaj z odłożoną połową marynaty.



Kawior z bakłażana

Weź:
•3 średnie bakłażany
•2 pomidory
•3 szalotki
•pół pęczka pietruszki
•cytrynę
•4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
•3 ząbki czosnku
•sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C, włóż bakłażany i piecz mniej więcej pół godziny, aż skórka sczernieje, a warzywa zmiękną. Ostudź. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Bakłażany przekrój na pół, łyżką wyjmij miąższ, zmiksuj razem z oliwą. W miseczce dokładnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę do lodówki. Pastą smaruj grzanki lub podawaj ją jako dip do chlebków pita.  

Zielony omlet

Weź:
•10 jaj
•2 dymki
•pół pęczka pietruszki
•pół pęczka trybuli
•gałązkę estragonu
•2 gałązki bazylii
•2 łyżki oliwy z oliwek
•łyżeczkę mąki kukurydzianej
•sól i pieprz do smaku

Cebulki z dymki pokrój w drobną kostkę, zrumień na łyżce oliwy. Zieloną część oraz wszystkie zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jaja, dodaj smażoną cebulkę, zioła i mąkę kukurydzianą. Zamieszaj. Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę jajeczną i smaż omlet na małym ogniu, ostrożnie przesuwając widelcem ściętą masę od brzegów do środka. Na sam koniec przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu jeszcze dwie minuty, aż zupełnie się zetnie. Ostudź, pokrój w kostkę. Podawaj na zimno.


Faszerowane pomidorki koktajlowe

Weź:
•tuzin małych pomidorów
•200 g koziego twarożku
•garstkę pistacji
•garstkę orzechów włoskich
•pół łyżeczki kurkumy
•2 dymki
•łyżkę oliwy z oliwek
•łyżeczkę słodkiej papryki
•sól i pieprz do smaku

Pomidory umyj, odetnij czubki od strony szypułki, łyżką wybierz miąższ. Pistacje grubo posiekaj, orzechy ugnieć w moździerzu na proszek. Dodaj do twarożku razem z kurkumą, posiekaną dymką, papryką i oliwą. Dobrze wymieszaj, dopraw. Nałóż farsz do pomidorów i przykryj je czapeczkami.

Grzanki z tapenade

Weź:
•2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
•2 łyżki kaparów
•2 fileciki anchovies
•ząbek czosnku
•3 łyżki oliwy z oliwek
•cytrynę
•sól i pieprz do smaku

Tapenade, czyli pastę z oliwek, można kupić prawie w każdym sklepie, jednak zrobiona samodzielnie smakuje
o wiele lepiej. Oliwki zmiksuj dość drobno, ale nie na papkę. Ząbek czosnku rozetrzyj, kapary i anchovies posiekaj. Wymieszaj wszystko razem, wlej oliwę, dopraw i zakwaś sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz anchovies, możesz ich nie dodawać. Grzanki z pszennej bułki posmaruj pastą.


Krokieciki z dorsza

Weź:
•pół kilo wędzonego dorsza
•pół litra mleka
•listek laurowy
•400 g mączastych ziemniaków
•3 gałązki natki pietruszki
•2 łyżki oliwy z oliwek
•2 jaja
•mąkę, bułkę tartą i sezam do panierowania
•sól i pieprz do smaku

Włóż do garnka dorsza, zalej go mlekiem i gotuj 10 minut. Wyłów rybę, obierz ze skóry i ości. Mięso rozdrobnij w misce. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, wrzuć do ryby. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i dopraw. Formuj okrągłe krokieciki, panieruj, a potem smaż na oliwie, aż się zrumienią.

Faszerowane papryki

Weź:
•2 łyżki oleju
•cebulę
•ząbek czosnku
•ćwierć kilo mielonej jagnięciny
•pół łyżeczki kurkumy
•pół łyżeczki mielonego cynamonu
•3 pomidory
•½ szklanki ryżu basmati
•4 łyżki przecieru pomidorowego
•garstkę natki pietruszki
•8 niedużych różnokolorowych papryk
•sól i pieprz do smaku

Czosnek i cebulę posiekaj, pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj na sypko. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij na małym ogniu. Wrzuć mięso, wsyp kurkumę i cynamon, przesmaż na brązowo. Dodaj ryż, pomidory, przecier i posiekaną natkę, smaż przez 5 minut. Odstaw. Z papryk odetnij „czapeczki” od strony szypułki, usuń nasiona, napełnij farszem i przykryj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 18°C przez 45 minut. Podawaj gorące z jogurtem doprawionym czosnkiem i świeżą miętą.


Grzanki z trzema dodatkami

Weź:
•puszkę białej fasoli
•gałązkę szałwii
• 3 ząbki czosnku
•pół kilo różnych grzybów leśnych
•3 pomidory
•2 gałązki majeranku
•gałązkę bazylii
•2 łyżki oliwy z oliwek

Dip fasolowy:
Fasolę odcedź, zostawiając odrobinę płynu, zmiksuj na gładko w mikserze, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną szałwię. Wymieszaj, odstaw na godzinę do lodówki.

Pasta grzybowa:
Grzyby drobno pokrój, czosnek posiekaj. Wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek, dodaj oskubany z gałązki majeranek. Przesmaż, aż zmiękną, a woda odparuje, dopraw, trzymaj w cieple.

Bruschetta:
Pomidory pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, bazylię porwij na niewielkie kawałki. Wymieszaj wszystko w misce z oliwą, dopraw. Wszystkie trzy dodatki podawaj na grzankach z chleba.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Cote Sud/East News

reklama