Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy
Przepisy kulinarneZ tonikiem, lodami, a może ze świeżymi owocami? Kawę mrożoną można przygotować na wiele różnych sposobów. Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona, poleca nam cztery ciekawe propozycje.
Kawa mrożona – idealna na upały
Latem, gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa mrożona. Kawa z kostkami lodu przyniesie upragnione ochłodzenie, a dzięki zawartości kofeiny także nas pobudzi. Możemy przygotować ją w domu na wiele różnych sposobów. Cztery ciekawe propozycje przygotował na nas Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.
Sorbet tonicpresso ze świeżymi owocami
Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz ciekawej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połączmy składniki, dodajmy świeże owoce i zamroźmy je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.
Składniki:
- 150 ml toniku
- 40 ml espresso
- świeże owoce np. maliny, borówki
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Zadbajmy o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połączmy je z tonikiem. Do foremek na lody włóżmy owoce i miętę, zalejmy tonikiem z kawą i włóżmy patyczki. Wstawmy na kilka godzin do zamrażarki.
Orzeźwiające tonicpresso
Innym przepisem na kawę mrożoną, która gwarantuje natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień, jest tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek!
Składniki:
- 40 ml espresso
- 5 - 6 kostek lodu
- 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
- 1 plasterek limonki
- 1 plasterek cytryny
Wykonanie:
Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzućmy kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodajmy cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlejmy tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalejmy aromatycznym espresso z ekspresu Nivona z systemem pozwalającym na wybór mocy. Dzięki niemu możemy zdecydować czy nasza kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. Kiedy już znajdziemy idealny przepis, możemy zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet za pomocą aplikacji w smartfonie.
Waniliowe affogato
Kawa i lody to połączenie po prostu skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.
Składniki:
- duża gałka lodów waniliowych
- podwójne espresso
Przygotowanie:
Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować startą gorzką czekoladą oraz listkiem mięty.
W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą naszej siły spokoju.
Miętowe iceblack
Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter. To idealny napój na upalne lato.
Składniki:
- 40 ml espresso
- 10 ml syropu miętowego
- 10 ml syropu różanego
- kostki lodu
- woda gazowana
Przygotowanie:
Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.
Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystajmy do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.
Idealny ekspres do kawy do niewielkiej kuchni
Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. Stylowe i kompaktowe ekspresy przeznaczone są do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona.
Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, cappuccino po latte. Zaletą urządzeń jest cicha praca, którą zapewnia stożkowy młynek z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.
Onetouch Spumature zastosowany w ekspresach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę. Dzięki niemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa – możemy ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Urządzenia umożliwiają też wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.
Ekspresy Nivona wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.
Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy. Co więcej, ekspresy są łatwe w czyszczeniu i mają elegancki design, więc będą pasować do każdej aranżacji kuchennej przestrzeni.
5 wyjątkowych ekspresów do kawy Nivona
Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń, które różnią się m.in. kolorem obudowy oraz niektórymi funkcjami:
- Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.
- Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.
- Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.
- Nivona CafeRomatica 759 i Nivona CafeRomatica 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.
Materiał Partnera
Nivona.pl