Zapiekane grzyby z sałatką z fasolki
Weź:
• 4 duże pieczarki
• cebulę
• garść drobno posiekanej natki pietruszki
• jajo
•2 łyżki bułki tartej
• garść orzeszków pinii
• 3 duże garści fasolki szparagowej
• 2 szalotki
• ząbek czosnku
• 2 pomidory
• 2 łyżki oliwy
• sól i pieprz
Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Posiekaj cebulę, wymieszaj z drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek, dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę natki. Wbij jajo, wsyp bułkę tartą, orzeszki pinii i wymieszaj. Nałóż farsz na kapelusze grzybów. Rozgrzej piekarnik do 180ºC, wstaw pieczarki na 25 minut. Ugotuj fasolkę i odcedź. Szalotkę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona, a miąższ drobno pokrój, dodaj do czosnku i cebuli. Posól i popieprz, duś przez 10 minut. Z gotowym sosem wymieszaj fasolkę i posyp natką.
Kurczak z chorizo
Weź:
• 4 podudzia kurczaka
• łyżkę sosu sojowego
• łyżkę miodu
• łyżeczkę tymianku
• ząbek czosnku
• kilogram ziemniaków
• łyżkę masła
• 2 łyżki śmietany
• czerwoną paprykę
• pętko kiełbasy chorizo
• garść rukoli
• oliwę
• pieprz
Wymieszaj sos sojowy z miodem, tymiankiem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw pieprzem. Zamarynuj kurczaka i odstaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180ºC, posmaruj żaroodporne naczynie odrobiną oliwy, wyłóż na nie drób. Piecz 45 minut. Ziemniaki ugotuj i ugnieć na purée z masłem oraz śmietaną. Paprykę pokrój w paski, chorizo w drobną kostkę. Podduś przez 10 minut paprykę na oliwie, dodaj chorizo i smaż kolejne 10 minut. Danie posyp papryką z chorizo, podawaj z rukolą.
Pieczony schab z konfiturą figową
Weź:
• kilogram schabu z kością, najlepiej ze skórą
• szklankę bulionu warzywnego
• 5 świeżych fig
• 5 listków szałwii
• 4 ząbki czosnku
• oliwę
• słoiczek konfitury figowej
• sól i pieprz
Wlej bulion do brytfanki. Jeśli schab jest ze skórą, ponacinaj ją ostrym nożem. Natrzyj solą i pieprzem. Włóż do brytfanny i przykryj. Piecz 2 godziny w nagrzanym do 180ºC piekarniku, polewając od czasu do czasu sosem. Dorzuć do naczynia całe ząbki czosnku, pokrojone figi i szałwię. Piecz bez przykrywki 45 minut. Mięso podawaj z sosem z pieczenia i konfiturą figową.
Wietnamska bagietka z wieprzowiną
Weź:
• 4 plastry karkówki
• łyżkę ciemnego sosu sojowego
• 2 łyżki oleju
• limonkę
• marchewkę
• garść cieniutkiego makaronu ryżowego
• ogórek
• kilka gałązek natki pietruszki
• 4 krótkie bagietki •gotowy sos słodko-kwaśny
Wymieszaj sos sojowy z olejem i sokiem z limonki. Marynuj mięso przez godzinę, a następnie usmaż lub upiecz na grillu. Marchewkę pokrój w zapałki, blanszuj 2 minuty. Zalej wrzątkiem makaron, przykryj i odstaw na 3 minuty, odcedź. Ogórek pokrój w plasterki. Przekrój bagietki na pół, posmaruj sosem słodko-kwaśnym. Włóż plaster mięsa, marchew, makaron i ogórek. Posyp posiekaną natką, przykryj drugą połową bagietki i dekoracyjnie przewiąż sznurkiem kuchennym.
Jesienne placki ziemniaczane
Weź:
• kilogram ziemniaków
• 2 jaja
• łyżkę mąki
• pęczek szczypiorku
• małe opakowanie kwaśnej śmietany
• opakowanie wędzonego łososia (200 g)
• cebulę
• cytrynę
• olej
• sól i pieprz
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na pół godziny, odciśnij dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jaja, mąkę i wymieszaj. Rozgrzej trochę oleju na patelni, formuj płaskie placuszki i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będą zrumienione. Osącz na papierowym ręczniku, podawaj na gorąco ze śmietaną, wędzonym łososiem, siekanym szczypiorkiem i ćwiartkami cytryny.
Tarta dyniowo-porowa
Weź:
• pół małej dyni (ok. pół kilograma)
• por
• 2 duże garści leśnych grzybów (kilka odłóż do dekoracji)
• 2 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczkę ostrej papryki
• pół szklanki startego ostrego sera
• pół szklanki śmietany
• 3 jaja
• arkusz gotowego ciasta francuskiego
• garstkę natki pietruszki
• sól, pieprz i gałkę muszkatołową
Usuń pestki i skórkę z dyni, pokrój ją w kostkę. Grzyby i por pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć dynię, dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Duś 5 minut, dodaj por i grzyby. Zamieszaj, smaż 10 minut. Wyłóż okrągłą formę ciastem francuskim, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw na 5 minut do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Wyciśnij do nadzienia czosnek, dodaj ser, śmietanę i jaja. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Piecz 25 minut. Udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki.
Przegrzebki po grecku
Weź:
• 4 spore ziemniaki
• 3 ząbki czosnku
• niepełną szklankę mleka
• 8 przegrzebków
• 4 łyżki klarowanego masła
• cytrynę
• garść świeżej kolendry
• tłuszcz ze smażenia małży
• sól i pieprz
Przygotuj grecki sos skordalia: obierz ziemniaki i ugotuj, zrób purée z mlekiem i wyciśniętym czosnkiem. Przegrzebki przesmaż na klarowanym maśle po 2 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Na talerze rozłóż po 3 łyżki skordalii, na to po 2 przegrzebki. Skrop tłuszczem ze smażenia małży i sokiem z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.
Francuskie tosty
Weź:
• 8 plastrów pieczywa tostowego
• ¹⁄³ kostki masła
• 2 łyżki mąki
• niepełną szklankę mleka
• garść startego sera gruyère
• dużą szczyptę startej gałki muszkatołowej
• 4 łyżki musztardy dijon
• 4 plastry szynki
• sól i pieprz
Ta popularna francuska potrawa nazywana jest croque monsieur (czyt. krok mesje). Najpierw włącz grill w piekarniku. Odetnij z pieczywa skórki, masło rozpuść w garnuszku. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem, włóż pod grill i zapiecz na złoto. Odstaw. Resztę masła zagrzej, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Wlewaj powoli mleko, mieszając, aż powstanie jednolita masa, dopraw solą, pieprzem i gałką. Zdejmij z ognia, wsyp 3 łyżki sera. Niezgrillowaną stronę każdego kawałka chleba posmaruj musztardą, połóż szynkę i posyp startym serem. Włóż pod grill na 2 minuty. Posmaruj wierzch serową pastą i zapiecz jeszcze 4 minuty. Przykryj drugą pajdą chleba i dociśnij.
Pulpeciki na grillowanym chlebie
Weź:
• pół kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• jajo
• łyżkę posiekanej natki pietruszki
• łyżeczkę ostrej papryki
• łyżkę słodkiej papryki
• puszkę pomidorów w zalewie
• 2 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• oliwę
• sól i pieprz
• wiejski chleb
Wymieszaj mięso z natką, jajem i przyprawami. Uformuj nieduże pulpety i obrumień na oliwie. Szalotki i czosnek posiekaj. Pomidory wylej z puszki i rozgnieć widelcem na miazgę. Wymieszaj z cebulą i czosnkiem, wlej na patelnię, wrzuć pulpety. Dopraw, przykryj i duś kwadrans. W piekarniku lub na grillowej patelni upiecz kilka kromek wiejskiego chleba. Podawaj razem na ciepło.
Grzany cydr
Weź:
• 2 butelki cydru
• 5 goździków
• 2 gwiazdki anyżu
• kawałek gałki muszkatołowej wielkości orzeszka ziemnego
• laskę cynamonu
• laskę wanilii
• 2 pomarańcze
• jabłko
• kilka łyżek cukru do smaku
Zagrzej cydr w garnku, dorzuć goździki, anyż, gałkę, cynamon i wanilię. Podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia przez 10 minut. Wyjmij wanilię, rozkrój wzdłuż i wrzuć z powrotem. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, wlej do cydru, ewentualnie dosłodź cukrem. Drugą pomarańczę oraz jabłko pokrój w plasterki i włóż do szklanek. Zalej ciepłym cydrem.