Jakie dania z jajek przygotować na świąteczny stół? 6 pysznych pomysłów!
Przepisy kulinarneJajka bezsprzecznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, nie może zabraknąć ich zatem podczas tego szczególnego śniadania. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść je po prostu ugotowane na twardo. Jakie dania można przygotować z jajek, aby nie tylko wybornie smakowały, ale także tworzyły niepowtarzalne kompozycje, które wzbogacą świąteczne menu?
Czym faszerować jajka i w jaki sposób to zrobić?
Faszerowane jaja to najprostsza i najbardziej apetyczna forma podania ich na pierwszy wielkanocny posiłek. Przede wszystkim dlatego, że ogrom kombinacji pozwala na stworzenie pysznych, kolorowych przysmaków, które w zasadzie ograniczać może jedynie wyobraźnia. Czasami jednak te najprostsze rozwiązania okazują się najlepszymi. Jajka faszerowane pieczarkami to danie, które nie wymaga ani skomplikowanego przepisu, ani nie zabierze zbyt dużo czasu podczas przyrządzania. Za to efekt jest piorunujący. Podsmażone pokrojone na drobno pieczarki wystarczy wymieszać z rozgniecionymi żółtkami, wydrążonymi z wcześniej ugotowanych jaj i uzupełnić puste miejsca po nich. Odrobina ziół do dekoracji i pyszne danie gotowe!
Przepyszne połączenie – jajko i awokado
Jak w niewielkiej przestrzeni zmieścić tyle smaku? Przygotować jajka faszerowane awokado. Kupując te coraz bardziej popularne owoce, zwróćcie jednak uwagę, aby nie były zbyt twarde. Oznacza to, że są one niedojrzałe, będą wtedy gorzkie i trudno będzie je rozgnieść. Do farszu z awokado w roli głównej dodajemy także żółtka, majonez, sok z limonki i troszkę papryczki chili. Dekorujemy podsmażoną, chrupiącą kiełbaską chorizo i kolendrą.
Farsz z suszoną szynką i orzeszkami pinii pod kołderką z rzeżuchy
Wysianie rzeżuchy zazwyczaj zwiastuje prawdziwe przygotowania do Wielkanocy. Nie powinno jej zatem zabraknąć w dekoracjach świątecznych dań. Jajka faszerowane pokruszoną, podsuszoną w piekarniku szynką z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami oraz suszonymi pomidorami i czosnkiem, zwieńczone zielonymi listkami rzeżuchy to kwintesencja nie tylko smaku, ale i feeria barw na talerzu. Tak przygotowane jajka zachwycą każdego uczestnika świątecznego śniadania.
Jajko i szpinak – nierozłączna para nie tylko na obiad
Zieleń z pewnością powinna królować na wielkanocnym stole! Te święta nieodzownie kojarzą się nam z początkiem wiosny, nie strońcie więc od zielonego koloru. Podsmażony na maśle szpinak, podduszony następnie w warzywnym bulionie, posiekany i połączony z żółtkami oraz startym żółtym serem to idealne wypełnienie faszerowanych jajek. Uroku na półmisku mogą już tylko dodać ulubione kiełki. Układajcie na nich jajka lub posypcie danie z wierzchu – umiar w tym przypadku nie jest konieczny, ma być smacznie i kolorowo!
Przepiórcze jaja dla prawdziwych smakoszy
Uchodzące w niektórych krajach za niezwykły rarytas przepiórcze jaja można także z powodzeniem wykorzystać do świątecznego dania. Przygotowujecie na Wielkanoc klasyczną sałatkę jarzynową? Zróbcie jej nieco więcej! Na równo wyłożonej na półmiskach sałatce ułóżcie ugotowane przepiórcze jaja, posypcie świeżym, zielonym szczypiorkiem i udekorujcie czerwoną papryką. Od tego przysmaku trudno będzie się oderwać!
Faszerowane jajka dla niezdecydowanych degustatorów
Ilu łasuchów, tyle różnych gustów – a z tymi się nie dyskutuje. Można to jednak w prosty sposób pogodzić. Jeśli zastanawiacie się, czym nafaszerować jajka, żeby wszystkim smakowały, postawcie na jedną bazę, ale różne dodatki. Twarożek połączony ze śmietaną podzielcie na kilka części. Do każdej możecie dodać co innego. Chrzan, pietruszka, koncentrat pomidorowy, w zależności od preferencji uczestników śniadania. Jeszcze tylko sos na bazie jogurtu i zielona dekoracja na wierzchu. Okrzyki zachwytu gwarantowane!
Chcecie, żeby wasz świąteczny stół uginał się pod pysznymi i kolorowymi przysmakami? Inspiracje na dania z jaj na stronie przepisy.pl sprawią, że te święta będą inne, niż dotychczas!
MATERIAŁ PARTNERA