

Jak udekorować stół świątecznymi słodkościami? (5 inspiracji DIY)
Przepisy kulinarnePiękne święta wielkanocne to nie tylko zdobienie pisanek i jaj, porcelanowe figurki zajączków, zasianie rzeżuchy czy świeże kwiaty w wazonie. To także efektownie udekorowany stół, przy którym zasiądzie cała rodzina. Zaskocz ją deserami, które nie tylko zrobisz z łatwością sama, ale i przykujesz nimi wzrok wszystkich. Chyba, że nie zdążysz, bo desery znikną z talerzy dużo szybciej.
Jak udekorować stół świątecznymi słodkościami?
W tym artykule nie stawiamy na ubranie stołu – stawiamy na dekoracje jadalne, które kolorują talerze, dodając im świątecznej magii i wiosennego, świeżego wyglądu. Kilka z zaprezentowanych słodkich ozdób można śmiało podarować jako wielkanocny prezent, zawiesić w salonowym oknie lub dodać do świątecznych stroików. Najlepiej sprawdzają się do tego ciastka maślane lub kruche.

1/5 Lukrowane ciasteczka-króliczki
Wyglądają jak małe króliczki, mają łapki i cukrowy ogonek. Pokochają je twoje dzieci i goście. Oprócz poniższych składników będzie potrzebny rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką, pianki marshmallow oraz cukierki typu lentilky, które możesz rozsypać na stole dodając mu kolorowego detalu.
Składniki:
Weź na kruche ciasto
- 90 g zimnego masła
- 100 g Cukru Drobnego Diamant
- 175 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczyptę soli
Lukier królewski
- ok. 65 g białka (z 2 jajek)
- 300 g Cukru Pudru Diamant
- ok. 4-5 kropli soku z cytryny
Dekoracje
- Cukier Dekoracyjny Diamant
- cukierki typu lentilky
- pianki marshmallow
- rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką

Przygotowanie:
Sposób przygotowania należy rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta, mieszając wszystkie składniki. Możesz wrzucić je do miksera aż ciasto stworzy gładką kulę. Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj je ciasto na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj okrągłe kształty i układaj na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

W międzyczasie przygotuj lukier królewski. W misie miksera umieść wszystkie składniki i ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier nie napowietrzył się; pęcherzyki powietrza sprawiają, że lukier pęka). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której lukier nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – więcej białka. Przełóż lukier do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i polukruj ciastka.
Ostatnim krokiem jest dekorowanie. Zanurzaj pianki marshmallow do połowy w lukrze, a następnie w Cukrze Dekoracyjnym Diamant i umieszczaj na świeżo polukrowanych ciasteczkach tak, by idealnie się z nimi połączyły. Z cukierków typu lentilky zrób łapki zajączka.

2/5 Wegańska tarta czekoladowa
Tak efektowne ciasta cieszą oko nie tylko w cukierniach i kawiarniach, ale także na wielkanocnym stole. Wystarczy poświęcić nieco więcej uwagi na dekoracje owocami (w tym przypadku mandarynkami), a także na połączenie faktur i struktur (np. naked cake – z ang. gołe ciasto z lśniąco-kremową polewą z czekolady), aby uzyskać wystawny wygląd deseru. Ustawiając go na stole, postaraj się umieścić go tak, aby nie „konkurował” on z innymi słodkościami. Niech wegańska tarta będzie królem świątecznego stołu, tuż obok rozsypanych mandarynek czy tabliczki czekolady!
Przepis na wegańską tartę czekoladową znajdziesz tutaj: wiosna.slodkielaczy.pl

3/5 Oszałamiający mazurek dekorowany patyczkiem
Mazurek jest nie tylko symbolem świąt, ale ulubionym, wielkanocnym deserem Polaków. Przygotowując taką słodycz powinniśmy wziąć pod uwagę nie tylko smak, ale i strojną dekorację. W naszym wydaniu bazuje ona na barwionym lukrze, dzięki któremu stworzymy fantazyjne wzory.
Składniki:
Kruche ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru lub Cukru Drobnego Diamant
- 100 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Lukier królewski
- ok. 65 g białka (z 2 jajek)
- 300 g Cukru Pudru lub Cukru Drobnego Diamant
- ok. 4-5 kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą wszystkie składniki. Po schłodzeniu uformuj je na kształt jajka, dodając na brzeg ciasta zapleciony warkocz. Ciasto piecz przez 12 min. w 180 st. C. W międzyczasie przygotuj lukier ucierając wszystkie składniki do momentu, aż nie będzie ani jednej grudki. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej Cukru Pudru Diamant, jeśli zbyt gęsty – więcej białek. Następnie odlej niewielką ilość lukru do osobnego naczynia i dodaj barwnik spożywczy. Możesz dodać naturalne barwniki, jak sok z buraka lub marchwi. Resztę lukru wylej na powierzchnię przestudzonego ciasta. Dekoruj mazurek zabarwionym lukrem używając patyczka. Pozostaw do zastygnięcia. Z masy cukrowej wytnij jadalne ozdoby i... dekoracja stołu gotowa!

4/5 Niecodzienne ciasto marchewkowe
Jeśli Święta, to i ciasto marchewkowe! To idealna i szybka w przygotowaniu propozycja dla każdego łakomczucha, dodatkowo z pięknym przybraniem złudnie przypominającym wygląd marchewki. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 30 min., a efekt może zaskoczyć niejednego – i wizualnie i smakowo. Do dekoracji wystarczy użyć trochę kreatywności i… mięty.
Składniki:
Ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 130 ml oleju rzepakowego
- 125 g Cukru Drobnego Diamant
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jaja
- 150 g marchewki startej na dużych oczkach
- 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Krem
- 15 g serka Philadelphia
- 50 g masła
- 1/8 szklanki Cukru Pudru Diamant
Przygotowanie:
Wyjmij z lodówki wszystkie składniki, aby były w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. W międzyczasie umieść w misce olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj rózgą kuchenną aż składniki się połączą. Dodaj najpierw jedno jajko, potem drugie, za każdym razem mieszając dokładnie rózgą. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiej bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj rózgą, by składniki się połączyły, nie dłużej.

Dodaj startą marchew, posiekane orzechy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Masło i przesiany cukier w temperaturze pokojowej umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.
Dekorowanie rozpocznij od posmarowania wystudzonego ciasta kremem z serka i wygładź. Do rękawa cukierniczego przełóż lukier (dla uzyskania koloru dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy lub kilka kropel soku z marchwi) i krótkimi kreskami imitującymi wzór marchewki ozdób ciasto. Na koniec dodaj zielone gałązki mięty. Smacznego!

5/5 Świąteczne muffiny
To dopiero oryginalna ozdoba stołu – kulinarnie! Nie trzeba mieć artystycznej duszy, aby wiedzieć, że im chętniej dekorujemy jedzenie, tym równie chętnie jest ono konsumowane. Wiedzą o tym dzieci, ale i dorośli, którzy coraz chętniej stawiają na piękne ozdoby znanych babeczek. Muffinki nie bez kozery są elementem eventów i spotkań z przyjaciółmi – są smaczne, można je kolorystycznie dostosować do wnętrza czy elementów dekoracyjnych stołu, są pakowane w pojedyncze papilotki.
Składniki:
Muffiny
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 125 g Cukru Drobnego Diamant
- 155 g mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Krem
- 200 g miękkiego masła
- 170 g mleka skondensowanego
- 2 łyżki Cukru Pudru Diamant
Dodatkowo potrzebne będą:
- papilotki do muffinek
- rękaw cukierniczy
- kilka plasterków cytryny
- jadalne kwiaty
- masa cukrowa lub marcepan
- barwniki spożywcze
- małe, jadalne jajeczka
- listki mięty
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Wymieszaj jogurt, masło, ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier Diamant, sodę i sól. Wymieszaj i przełóż do papilotek. Piecz ok. 15 minut.
Po tym czasie przygotuj krem. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj mleko skondensowane ciągle mieszając. Dodaj barwnik spożywczy (np. zielony). Nakładaj krem na muffiny np. za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

Przykładem dekoracji może być „baranek”. Wystarczy maczać pianki marshmallow w lukrze i cukrze dekoracyjnym, a następnie umieszczać je na muffince. Buźkę wykonaj z masy cukrowej lub marcepanowej, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Całego muffinka delikatnie obtocz w cukrze dekoracyjnym. Uszy uformuj z masy cukrowej lub marcepanowej, posyp barwionym cukrem dekoracyjnym i umieść na muffince. Królik gotowy!
Inną dekoracją babeczki może być ptasie gniazdko. Uformuj gniazdko przy pomocy rękawa i bardzo drobnej końcówki, a następnie połóż na nim słodkie, jadalne jajeczka. Ptasie gniazdko gotowe! Jeśli masz odpowiednią końcówkę do rękawa cukierniczego, możesz przygotować także muffinek w kształcie wiosennej trawy, dodając jej środek jajeczko.
Najprostszą wersją są jednak muffiny z kremem oraz owocem. Ułóż je na stole w odstępach, a na desce lub naczyniu rozłóż także owoce. Efekt przepiękny!
Wspomniane muffinki są nie tylko chętnie jedzone, ale i chętnie dekorowane przez same dzieci. A jeśli o dzieciach mowa, nie sposób nie wspomnieć o świątecznej akcji Drobna, Wielka Moc, w której każdy zakup cukru drobnego (tak chętnie wykorzystywanego podczas świątecznych wypieków) pomaga stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce w Polsce. Jeśli chcesz pomóc podwójnie – wejdź na stronę wiosna.slodkielaczy.pl i dodaj w social mediach zdjęcie z produktem i hashtagami #drobnawielkamoc i #slodkielaczy. Każde opublikowane zdjęcie to 1 zł dodatkowo dla podopiecznych SOS Wiosek Dziecięcych.
MATERIAŁ PARTNERA