jak grillować w domu

Jak grillować w domu – w piekarniku, na patelni, na grillu elektrycznym?

Przepisy kulinarne

Sezon grillowy w pełni, a ty nie masz możliwości, by biesiadować na świeżym powietrzu? Weź przykład z mieszkańców Japonii i Korei – przygotuj niebanalny, aromatyczny posiłek w domu. Podpowiadamy, jak i na czym grillować, gdy nie masz własnego ogródka.

reklama
Dodaj smaku potrawom z domowego grilla - infografika

Jakie mięso i warzywa wybrać na grilla w domu?

Na grillu ustawionym na zewnątrz można przyrządzić niemal wszystko: od owocowych deserów po różne rodzaje mięsa, a nawet pizzę. Czy taką samą różnorodność dań możemy zaserwować w jego domowej wersji? Okazuje się, że wybór jest tak samo szeroki i ogranicza nas tylko kulinarna fantazja.

  • Grill w azjatyckim stylu

Mistrzami w urządzaniu grilla w pomieszczeniach są Japończycy i Koreańczycy. W tych krajach popularne są restauracje, w których palenisko stanowi centralny punkt stołu, a goście mogą samodzielnie przygotować na nim zamówione produkty. W Korei jest to często marynowana, intensywna w smaku, lekko słodkawa wołowina bulgogi czy wołowe lub wieprzowe żeberka galbi. Japończycy na swoich grillach yakiniku podpiekają zazwyczaj cienkie, niemalże przezroczyste plasterki sezonowanej wołowiny. Wystarczy chwila, aby przyrumienić mięso, a następnie zamoczyć je w sosie, np. śliwkowym. Grilluje się również plasterki boczku oraz warzywa.

W Japonii znajdziemy również restauracje, w centrum których stoi teppanyaki, czyli specjalna płaska płyta grillowa. Przygotowuje się na niej potrawy na oczach gościa-widza. Króluje nie tylko mięso, ale też warzywa. Hiroszima słynie na cały świat z oryginalnych omletów okonomiyaki. To połączenie mięsa z dużą ilością posiekanej kapusty. Składniki podsmaża się, a następnie zalewa roztrzepanym jajkiem, tworząc omlet. Podaje się zwykle z majonezem i brązowym sosem.

Advertisement

Jeśli chcemy przygotować domowego grilla w stylu azjatyckim, pokrójmy składniki na jeden kęs, tak aby szybko się podpiekły i od razu mogły trafić do ust. Wybierzmy dobrej jakości wołowinę (najlepiej sezonowane steki), żeberka wieprzowe lub boczek. Mięso wybierzmy w sklepie, w którym sprzedaje się je z lady, np. w Delikatesach Centrum. Tylko w ten sposób będziemy mogli dokładnie je obejrzeć i wybrać sztukę najlepszej jakości. Ponadto w sieci Delikatesów Centrum można poprosić o pokrojenie mięsa na kotlety lub drobne kawałki (np. na szaszłyki).

Decydujmy się na mięso wołowe poprzerastane tłuszczem, który wytapiając się pod wpływem grillowania, nada mu miękkości i aromatu. Do mięsa dodajmy sezonowe warzywa. Podajmy też pikle, sos sojowy, japoński sos śliwkowy. Doskonale sprawdzi się także marynata bulgogi w stylu koreańskim. Wśród akcesoriów nie powinno zabraknąć pałeczek, którymi wygodnie przewrócimy mięso, nie nakłuwając go, co doprowadziłoby do wyciekania aromatycznego sosu i wysuszenia potrawy.

  • Grill z polską tradycją

Na domowym grillu możemy również przygotować bardziej tradycyjne dania. Jeśli lubimy swojskie, znane smaki i tęsknimy do chwil spędzonych z rodziną i znajomymi na działce, wybierzmy różne rodzaje kiełbas. Najlepsze będą te określane jako półtrwałe z zawartością wody od 36 do 56% i niektóre nietrwałe (72% wody). Sprawdzi się np. biała, polska, śląska lub zwyczajna. Dobrze smakować będzie również kaszanka.

Oprócz kiełbasek przygotować też możemy zamarynowaną w przyprawach karkówkę. Dobra karkówka nie powinna mieć za dużo tłuszczu. Część tłuszczowa powinna dochodzić maksymalnie do 3 mm. Takie mięso można kupić w Delikatesach Centrum. W innych sieciach ilość tłuszczu dochodzi nawet do 5 mm. Co ważne, w sieci Delikatesów Centrum karkówka jest obrabiana w ten sposób, że ma tylko niewielką część warkocza, dzięki czemu większy kawałek nadaje się do wykorzystania w pełni.

Dodatkiem do mięsa na polskiego grilla mogą być pieczarki i warzywa: marchewki, cebula lub cukinia.

Najlepszych pomysłów na smaczne grillowanie szukaj na mięsopedia.pl >> 

  • Grill w zdrowszej wersji

Potrawy grillowe nie muszą ociekać tłuszczem. Zwłaszcza te przygotowane w domu, na urządzeniach, przy których wytapiające się soki nie spływają na węgiel i nie palą się, mogą być zdrowe i pełne wartości odżywczych. Jeśli zależy nam na dietetycznej wersji potraw, zdecydujmy się na ryby (np. łososia lub pstrąga), pierś kurczaka lub indyka czy cieniutkie plastry wołowiny w towarzystwie wielu sezonowych warzyw.

Drób to mięso wysokobiałkowe i chude. Warto pamiętać jednak, że kurczak kurczakowi nierówny. Lepiej kupować takie mięso z lady niż na tackach. Przede wszystkim łatwiej wtedy oszacować świeżość. Można dobrze obejrzeć wybrany kawałek, sprawdzić czy nie jest poszarpany i czy ma odpowiedni kolor (nie jest szarawy, co może oznaczać, że rozpoczęły się procesy psucia).

W Delikatesach Centrum można zakupić także kurczaka premium – np. kukurydzianego o delikatnym smaku i złocistej barwie lub zagrodowego, karmionego paszami bez GMO. Długość jego chowu jest dłuższa niż w przypadku kurczaków z supermarketu. Ptaki mają dzięki temu większą masę mięśniową.  Nie podaje się mu też żadnych antybiotyków. 

Do takiego mięsa wysokiej jakości dodatkami mogą być szparagi z kroplą cytryny, świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodajmy również owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango) oraz grzyby (pieczarki, boczniaki). Do grillowania świetnie nadaje się również ser halloumi oraz marynowane tofu.

Na czym grillować w domu?

Za grillowanie w sposób tradycyjny na balkonie lub w mieszkaniu możemy zapłacić mandat. Nie jest to bezpieczne, zdrowe ani przyjemne, ponieważ uwalniający się dym skutecznie zniszczy wspólny posiłek. Mamy jednak możliwość skorzystania z kilku alternatywnych sposobów podpiekania mięsa, warzyw i owoców:

  • na grillu elektrycznym lub węglowym wzorowanym na tych z japońskich restauracji;
  • na patelni grillowej;
  • w piekarniku.

Ważne, aby wybrać urządzenie bezpieczne, które nie dymi. Tłuszcz jest z niego odprowadzany, zamiast skapywać na węgiel.

Dobra patelnia do grillowania – jak ją wybrać i jak grillować na patelni?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni grillowych. Warto jednak zwracać uwagę nie tylko na charakterystyczne rowki, ponieważ nie każdy model takiej patelni zapewni nam pożądany efekt w kuchni. Dobra patelnia do grillowania w domu powinna być ciężka, porządna i najlepiej żeliwna z dnem o grubości minimum 5 mm. Tylko taka zapewni idealne rozprowadzanie i utrzymywanie temperatury tak istotnej podczas tego sposobu obróbki termicznej. Zwróćmy też uwagę, czy nie zawiera szkodliwego niklu i metali ciężkich (oznaczenie braku PFOA). Kiedy już ją kupimy, nie oszczędzajmy, ale używajmy jej jak najczęściej, ponieważ dopiero po kilku miesiącach, a nawet roku nabierze ona szlachetności i pokaże wszystkie swoje możliwości.

Jak prawidłowo na niej grillować?

  • powinna być dobrze rozgrzana. Pamiętajmy, że dobra żeliwna patelnia potrzebuje na to nawet kilku minut. Nie możemy jednak przesadzić w żadną stronę. Za chłodna płyta sprawi, że z potraw nie wytopi się tłuszcz, będą za to miękkie i nieapetyczne. Za gorąca zbyt szybko przypali wierzchnie warstwy, a pozostawi surowy środek;
  • mięso i warzywa najlepiej obracać tylko raz, okręcając o 90 stopni, aby uzyskać efektowną kratkę. Mięso najlepiej przewracać szczypcami lub pałeczkami, aby nie kaleczyć go ząbkami widelca;
  • jeśli zależy ci na ograniczeniu tłuszczu, nie dodawaj go do grillowania. Potrawy podpieczesz na suchej patelni. Dla nadania smaku możesz pod koniec dodać łyżeczkę masła (może być smakowe, np. ziołowe lub czosnkowe) lub oliwy.

Jaki grill elektryczny sprawdzi się w domu?

Wrażenie wspólnej biesiady przy grillu – kiedy nie możemy przygotowywać posiłku na świeżym powietrzu – da nam jego wersja elektryczna, którą możemy ustawić w centralnym punkcie stołu. Dzięki temu każdy będzie mógł przyrządzić wybrane składniki tak, jak lubi. Gotowanie stanie się w ten sposób wydarzeniem towarzyskim i rozrywką. Pamiętajmy tylko, aby wybrać urządzenie z powłoką zabezpieczającą przywieraniu i powstawaniu dymu. Sprawdźmy, czy grill ma specjalne miejsce, w którym będzie gromadził się wytapiany tłuszcz i czy rozwiązanie to jest wygodne i łatwe w czyszczeniu.

Przyda się także pokrywa, dzięki której potrawy wymagające dłuższej obróbki termicznej będą grillowały się szybciej, a zapach nie będzie rozprzestrzeniał się po całym domu. Możemy również wybrać grill zamykany, w którym oprócz mięsa przygotujemy także podpiekane kanapki. Szybciej też przygotujemy wybrane dania, ponieważ będą się one grillować od razu z obu stron.

Ciekawym rozwiązaniem są elektroniczne grille w stylu japońskich teppanayaki. Mają one płaską powierzchnię bez charakterystycznych rowków. Alternatywą dla tradycyjnych grilli jest też szwajcarskie raclette, w którym potrawy przygotowuje się na małych, indywidualnych patelniach.

Wydajny i szybko nagrzewający się grill elektryczny powinien mieć moc przynajmniej 1000 W. Standardem jest 1500 W. Wyższa wartość może wiązać się ze wzrostem ceny, ale pozwoli też na efektywniejsze podpiekanie.

Grillowanie w piekarniku – jak to zrobić?

Jeśli nie mamy dobrej patelni ani grilla elektrycznego, posiłki możemy grillować w piekarniku elektrycznym, z tą różnicą, że mięso, warzywa i owoce podpiekać się będą od góry (tam umieszczona jest specjalna grzałka), a nie od dołu. W tym wypadku również najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Piekarnik powinien być nastawiony na najwyższą możliwą temperaturę (zazwyczaj 250 stopni). Dla lepszego efektu możemy zastosować też wcześniej nagrzany kamień do pizzy. Składniki potrawy układamy w piecu dopiero wtedy, kiedy osiągnie on maksymalną temperaturę.  Aby utrzymać ją na stałym poziomie, możemy lekko uchylić drzwiczki.

Pamiętajmy też, aby obrócić mięso, warzywa i owoce, kiedy z jednej strony zacznie tworzyć się apetyczna złota skórka. Produkty, które wymagają dłuższego czasu w piecu (np. większe kawałki mięsa lub twarde warzywa) najlepiej zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Do środka włóżmy masło, zioła, plasterek cytryny, miód i przyprawy, które podkreślą smak.

Materiał Partnera