Grudki granity na języku przywołają najlepsze wspomnienia z wakacji na Sycylii. Dorzućmy coś słodkiego i będzie pyszny deser!  

Granita to tradycyjny deser sycylijski. Przygotowuje się go na bazie kawy lub soku z owoców. My proponujemy arbuzową. 

Składniki:

• pół kilograma miąższu arbuza
• 3 łyżki cukru
• cytryna
• garść czekoladowych groszków
• gałązka mięty 

{google_adsense}

Sposób przygotowania: 

Zagotuj ¹⁄³ szklanki wody z cukrem, aż powstanie lekki syrop. Miąższ arbuza rozgnieć na miazgę. Dodaj do syropu, skrop sokiem z połowy cytryny i zmiksuj w blenderze. Włóż do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na godzinę. Zamieszaj, ponownie wstaw na godzinę. Powtarzaj przez cztery godziny.

Wyjmij z zamrażarki 5 minut przed podaniem, rozłóż do pucharków, posyp groszkami i udekoruj listkami mięty.


opracowanie: Staszek Gieżyński
stylizacja: Silvia Rademakers 
zdjęcie: Pere Peris/RBA Images