Anyżkowe nuty nasion kopru włoskiego nadają świeżość owocom polanym aksamitnym sosem. 

Składniki:

• 12 świeżych fig
• łyżka galaretki porzeczkowej lub z innych czerwonych owoców
• opakowanie ulubionych lodów śmietankowych
• łyżeczka nasion kopru włoskiego
• łyżka oliwy 

Na ciasteczka:

• niecałe pół szklanki cukru pudru  
• ¾ szklanki mąki
• pół kostki masła
• 3 białka jaj rozmiaru L
• garść płatków migdałów 

{google_adsense}

Koper włoski utłucz w moździerzu, wymieszaj z lodami śmietankowymi, wstaw do zamrażalnika. Przygotuj ciasteczka.

Roztop połowę masła, resztę pokrój na kawałeczki. Wrzuć cukier, masło, mąkę i białka do miski, utrzyj na gładką masę. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, wylewaj cienkie kółka z masy. Na każde nasyp trochę płatków migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 4 minuty. Wyjmij i ostudź.

Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć całe figi, przesmaż 2 minuty. Przykryj i duś jeszcze kilka minut, aż puszczą sok. Dodaj galaretkę i wymieszaj, podgrzewając, aby powstał sos.

Na talerzach rozłóż gorące figi, dodaj po gałce lodów, połóż migdałowe ciasteczko i skrop wszystko powstałym sosem. 


opracowanie: Staszek Gieżyński 
zdjęcia i stylizacja: Valerie Lhomme/Cote Maison/East News