Co zrobić z dyni? Pyszne bułeczki dyniowe z cynamonem, sałatkę z chrupiącą z ciecierzycą i rozgrzewającą zupę krem
Przepisy kulinarneCo zrobić z dyni? Pyszne dyniowe bułeczki z cynamonem, sałatkę z dyni z chrupiącą ciecierzycą, rozgrzewającą zupę krem i nie tylko! Wybraliśmy dla Was 5 przepisów z książki „Dynia od kuchni” na aromatyczne dania, które można jeść przez całą jesień.
Rozgrzewająca owsianka z pieczoną dynią, kremowe tortiglioni w korzennym purée, bułeczki dyniowe z cynamonem czy kultowa pumpkin spice latte. Dynia to królowa jesieni. Można ją jeść na okrągło i to w każdej formie. Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto go wykorzystać aż do ostatniej pesteczki!
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann publikujemy dla Was 5 jesiennych przepisów z książki „Dynia od kuchni”. Warto do niej zajrzeć po klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej.
Kiedy na dworze zrobi zimno, przyda się nie tylko ciepły koc. Jeszcze lepiej rozgrzejecie się w kuchni. Wypróbujcie:
-
proste i pyszne dania z kurek: przepisy na alzacką tartę, spaghetti i zupę z kurek,
-
przepisy z kozim serem: na tartę z pomidorami, faszerowanego bakłażana i zapiekany ser,
-
przepisy na dania z bakłażanem, m.in. na rozgrzewającą zupę i pełne smaku nadziewane bakłażany,
-
przepisy z kurkumą, goździkami i chili – te dania naprawdę was rozgrzeją!
Co zrobić z dni? 5 sprawdzonych przepisów:
1. Krem z pieczonej dyni i pomidorów
Weź: • 1 kg dyni zważonej przed obraniem • 5 dużych pomidorów • 1 cebulę • 4 ząbki czosnku • 500 ml bulionu • oliwę • 80 ml śmietanki kremówki • szczyptę soli • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Dynię pokrój w plastry, pomidory przetnij na połówki, cebulę przekrój w łupince. Warzywa piecz przez godzinę. Po tym czasie usuń skórkę i pestki z dyni, obierz pomidora ze skóry, cebulę i czosnek obierz z wierzchniej warstwy. Wszystko przełóż do blendera, zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy i zmiksuj. Krem z dyni podawaj z kleksem gęstej śmietany.
2. Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni z imbirem i chili
Weź: • 500 g dyni zważonej przed obraniem • 1 łyżkę masła • ½ łyżeczki oliwy • 2 łyżeczki startego imbiru • 1 małą papryczkę chili • 1 ząbek czosnku • 1 pomarańczę • ½ l bulionu warzywnego • 80 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Dynię wydrąż, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Papryczkę pokrój w plasterki, imbir zetrzyj. W garnku rozpuść masło z oliwą. Dodaj papryczkę, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko przesmaż, dodaj dynię, szczyptę soli i smaż przez 3-4 minuty. Wyciśnij sok z pomarańczy i zalej dynię, dodaj bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj śmietanę. Zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Sałatka z dynią i chrupiącą ciecierzycą
Weź: • 400 g cieciorki w puszce • 200 g dyni zważonej przed obraniem • 50 g koziego sera • 2 łyżki oleju • oliwę • 1 łyżeczkę czosnku w proszku • 1 łyżeczkę wędzonej papryki •½ łyżeczki słodkiej papryki • szczyptę ostrej papryki • mieszankę sałat • garść pestek dyni
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Dynię obierz, wydrąż i pokrój w plastry. Skrop oliwą i oprósz solą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż dynię z każdej strony aż do miękkości. Cieciorkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj olej z przyprawami w misce i wsyp ciecierzycę. Wymieszaj dokładnie, tak żeby każde ziarenko było obtoczone przyprawami. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp cieciorkę. Piecz przez 30 minut, co pewien czas mieszając.
Wsyp do miski mieszankę sałat, połącz z uprażoną cieciorką i udekoruj girllowaną dynią. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i pokruszonym serem, polej oliwą do smaku.
4. Dyniowe bułeczki z cynamonem
Weź na ciasto: • 450 g mąki • 8 g suszonych drożdży • 80 ml ciepłego mleka • 30 ml ciepłej wody • 180 g purée z dyni • 100 g brązowego cukru • 1 jajko • 60 g masła • ½ łyżeczki cynamonu • szczyptę soli
Na masę: • 100 g brązowego cukru • 3 łyżeczki cynamonu • 60 g roztopionego masła • jajko do posmarowania bułek
Na lukier: • 5 łyżek cukru pudru • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Drożdże rozrób w ciepłym mleku ze szczyptą cukru i odstaw na 20 minut. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, dodaj purée z dyni, cukier, jajko, ciepłe masło i cynamon. Całość zalej mlekiem z drożdżami, dodaj wody i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przełóż je do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w suche i ciepłe miejsce.
Przygotuj masę. Rozpuść masło i wymieszaj cukier z cynamonem. Wyciągnij wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmaruj je ciepłym masłem, a następnie posyp cukrem z cynamonem. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych części. Bułeczki możesz albo piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w tortownicy. Po ułożeniu ich przykryj je ściereczką i znów odstaw na 20 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C funkcja góra-dół. Przed włożeniem bułek do pieca posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz bułeczki przez 25 minut. Przygotuj lukier, ucierając cukier z sokiem z cytryny. Posmaruj nim bułeczki, gdy już całkowicie wystygną.
5. Przepis na ciasto dyniowe
Weź: • 250 g purée z dyni • 200 g masła • 200 g cukru trzcinowego • 4 jajka • 300 g mąki pszennej • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 50 g gorzkiej czekolady • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej • 1 łyżeczkę cynamonu • szczyptę przyprawy do piernika • skórkę otartą z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 185°C. W misce utrzyj ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Do mikstury dorzuć purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę. Wsyp mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Posyp pestkami i piecz przez około 45 minut.
Zobacz też: Biała dynia to hit jesieni w dekoracji wnętrz! Sprawdź, jak zrobić piękne i eleganckie ozdoby do domu z białą dynią
PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI „DYNIA OD KUCHNI. 50 PRZEPISÓW NA JESIEŃ” WYDAWNICTWA BUCHMANN
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE
ZDJĘCIE GŁÓWNE: SHUTTERSTOCK