dania z kurek

Dania z kurek – proste i pyszne przepisy na alzacką tartę, masło kurkowe, spaghetti i zupę z kurek

Przepisy kulinarne

Dusimy, smażymy, pieczemy kurki! Te złociste grzyby są symbolem wczesnej jesieni. Daniom nadadzą wyjątkowy smak. Co zrobić z kurek? Idealnie sprawdzą się w sosach, zupie, na alzackiej tarcie, a nawet w maśle smakowym!

reklama
zupa z kurkami przepis


1. Przepis na zupę z kurek – najlepsza zupa kurkowa

Weź: •240 g kurek •2 ziemniaki •cebulkę szalotkę •mały czosnek •marchewkę •kawałek selera i pora •3 listki szałwii •400-500 ml wywaru z warzyw •sól, pieprz, opcjonalnie odrobinę papryczki pepperoni •200 ml słodkiej śmietanki •2-3 łyżki masła •natkę i szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Odłóż kilka kurek do dekoracji i obsmaż je na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Odłóż. Na rozgrzane masło dodaj obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, posiekaną szalotkę, szałwię, czosnek, pokrojone na drobno warzywa oraz oczyszczone i pokrojone kurki. Wszystko podsmaż na złoty kolor. Następnie zalej wywarem z warzyw i gotuj ok. 15-20 minut do miękkości warzyw. Zmiksuj i dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nalej na talerz i udekoruj odrobiną śmietany, odłożonymi wcześniej kurkami, natką i szczypiorkiem.

Sprawdź, jak szybko oczyścić kurki z piasku i innych zanieczyszczeń.

co zrobić z kurek


2. Co zrobić z kurek? Przepis na masło kurkowe

Weź: •250 g miękkiego masła •garść kurek •kilka gałązek natki •sól, pieprz •kilka kropel soku z cytryny •kilka kropel sosu tabasco

Przygotowanie:

Kurki oczyść, pokrój i podsmaż na maśle. Ostudzone kurki i natkę posiekaj drobno. Miękkie masło (wyjmij wcześniej z lodówki) ubij przez chwilę, dodaj posiekane kurki i natkę, 2-3 szczypty soli, pieprz, kilka kropli sosu tabasco i soku z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z tostami lub bułeczkami.


Wypróbuj też nasze przepisy na:

dania z kurek


3. Dania z kurek – pieczone bataty z kurkami

Weź: •2 bataty tej samej wielkości •po 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany, jogurtu naturalnego i serka typu philadelphia •250 g kurek •po 1 małej cukinii żółtej i zielonej •szczypiorek, tymianek •cebulkę •2 łyżki oliwy •sól, pieprz, pieprz czerwony do dekoracji

Przygotowanie:

Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka 30-50 minut. Kurki oczyść, podsmaż na oliwie razem z pokrojoną cebulką, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż do miękkości.

Śmietanę, jogurt i serek wymieszaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Bataty umieść na talerzu, przekrój na pół, wyłóż na nie masę serową, usmażone kurki i cukinię. Posyp pokrojonym szczypiorkiem, tymiankiem i czerwonym pieprzem.

przepis na tartę z kurkami


4. Flammkuchen – alzacka tarta chlebowa

Weź na ciasto: •200 g mąki pszennej •2 łyżki oleju •120 ml letniej wody •½ łyżeczki soli

Na nadzienie: •200 ml creme fraiche (lub gęstej słodkiej śmietanki) •250 g kurek •cebulkę •żółtko •kilka gałązek rozmarynu i tymianku •3-4 pomidorki •łyżkę masła •sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagnieć mąkę, olej, wodę i sól na jednolite ciasto (do momentu, aż przestanie się kleić, ewentualnie podsyp odrobiną mąki). Włóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na czas przygotowania nadzienia. Kurki oczyść, pokrój na kawałki i podsmaż krótko na maśle. Creme fraiche (lub śmietanę) wymieszaj z żółtkiem, dopraw solą i pieprzem. Przełóż ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj bardzo cienko, papier z ciastem przenieś na blachę do pieczenia. Na cieście rozsmaruj creme fraiche wymieszany z żółtkiem, solą i pieprzem,

makaron z kurkami przepis


5. Przepis na makaron z kurkami – kurkowe spaghetti

Weź: •200 g makaronu spaghetti •2 cebulki szalotki •2 ząbki czosnku •250 g kurek •garść szpinaku •100 ml słodkiej śmietanki •po łyżce masła i oleju rzepakowego •kilka listków szałwii •świeżo starty parmezan do posypania •sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Weź duży garnek lub patelnię, podgrzej olej i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, umyte przekrojone na połówki kurki oraz posiekaną szałwię. Podsmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj szpinak i lekko odsączony makaron. Wszystko ostrożnie zamieszaj. Wyłóż na talerz, posyp parmezanem i listkami bazylii. Spaghetti dobrze smakuje także z prażonymi pestkami słonecznika, orzeszkami piniowymi lub włoskimi.

sałatka z kurkami przepis


6. Co zrobić z kurek? Przepis na sałatkę z kurkami

Weź: •200 g kurek •cebulę (pokrój w piórka) •kilka rzodkiewek (pokrój w plasterki) •ser halloumi (usmaż na patelni) •liście różnych odmian sałat •kilka małych pomidorków •mały ogórek (pokrój w plasterki) •garść listków nasturcji •kilka kwiatów nasturcji do dekoracji •listki mięty •sól, pieprz

Na sos: •2 łyżki oleju rzepakowego •po 1 łyżce słodkiej śmietany, jogurtu naturalnego i pokrojonego szczypiorku •garść liści nasturcji •2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę •tabasco •sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurki oczyść, podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, ogórek, liście sałaty i nasturcji ułóż na półmisku. Dodaj usmażony ser halloumi, podsmażone kurki, udekoruj pomidorkami i kwiatami nasturcji wymieszanymi z posiekanymi listkami mięty, sokiem oraz otartą skórką z limonki, tabasco i odrobiną soli i pieprzu (salsę wcześniej wstaw do lodówki i poczekaj, aż smaki się połączą). Wszystkie składniki sosu zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej nim sałatkę.
 

Wypróbuj też nasze przepisy na:

ZDJĘCIA, STYLIZACJA, PRZEPISY: KINGA BŁASZCZYK–WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL