Dania z kurek – proste i pyszne przepisy na alzacką tartę, masło kurkowe, spaghetti i zupę z kurek
Przepisy kulinarneDusimy, smażymy, pieczemy kurki! Te złociste grzyby są symbolem wczesnej jesieni. Daniom nadadzą wyjątkowy smak. Co zrobić z kurek? Idealnie sprawdzą się w sosach, zupie, na alzackiej tarcie, a nawet w maśle smakowym!
1. Przepis na zupę z kurek – najlepsza zupa kurkowa
Weź: •240 g kurek •2 ziemniaki •cebulkę szalotkę •mały czosnek •marchewkę •kawałek selera i pora •3 listki szałwii •400-500 ml wywaru z warzyw •sól, pieprz, opcjonalnie odrobinę papryczki pepperoni •200 ml słodkiej śmietanki •2-3 łyżki masła •natkę i szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Odłóż kilka kurek do dekoracji i obsmaż je na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Odłóż. Na rozgrzane masło dodaj obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, posiekaną szalotkę, szałwię, czosnek, pokrojone na drobno warzywa oraz oczyszczone i pokrojone kurki. Wszystko podsmaż na złoty kolor. Następnie zalej wywarem z warzyw i gotuj ok. 15-20 minut do miękkości warzyw. Zmiksuj i dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nalej na talerz i udekoruj odrobiną śmietany, odłożonymi wcześniej kurkami, natką i szczypiorkiem.
Sprawdź, jak szybko oczyścić kurki z piasku i innych zanieczyszczeń.
2. Co zrobić z kurek? Przepis na masło kurkowe
Weź: •250 g miękkiego masła •garść kurek •kilka gałązek natki •sól, pieprz •kilka kropel soku z cytryny •kilka kropel sosu tabasco
Przygotowanie:
Kurki oczyść, pokrój i podsmaż na maśle. Ostudzone kurki i natkę posiekaj drobno. Miękkie masło (wyjmij wcześniej z lodówki) ubij przez chwilę, dodaj posiekane kurki i natkę, 2-3 szczypty soli, pieprz, kilka kropli sosu tabasco i soku z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z tostami lub bułeczkami.
Wypróbuj też nasze przepisy na:
-
zdrowe koktajle na każdy dzień tygodnia,
-
lekki obiad – burratę, makaron z cukinii, sałatka z fasoli mung,
-
przekąski na piknik – lekkie i kolorowe dania z warzywami, owocami i cytrusową nutą.
3. Dania z kurek – pieczone bataty z kurkami
Weź: •2 bataty tej samej wielkości •po 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany, jogurtu naturalnego i serka typu philadelphia •250 g kurek •po 1 małej cukinii żółtej i zielonej •szczypiorek, tymianek •cebulkę •2 łyżki oliwy •sól, pieprz, pieprz czerwony do dekoracji
Przygotowanie:
Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka 30-50 minut. Kurki oczyść, podsmaż na oliwie razem z pokrojoną cebulką, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż do miękkości.
Śmietanę, jogurt i serek wymieszaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Bataty umieść na talerzu, przekrój na pół, wyłóż na nie masę serową, usmażone kurki i cukinię. Posyp pokrojonym szczypiorkiem, tymiankiem i czerwonym pieprzem.
4. Flammkuchen – alzacka tarta chlebowa
Weź na ciasto: •200 g mąki pszennej •2 łyżki oleju •120 ml letniej wody •½ łyżeczki soli
Na nadzienie: •200 ml creme fraiche (lub gęstej słodkiej śmietanki) •250 g kurek •cebulkę •żółtko •kilka gałązek rozmarynu i tymianku •3-4 pomidorki •łyżkę masła •sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagnieć mąkę, olej, wodę i sól na jednolite ciasto (do momentu, aż przestanie się kleić, ewentualnie podsyp odrobiną mąki). Włóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na czas przygotowania nadzienia. Kurki oczyść, pokrój na kawałki i podsmaż krótko na maśle. Creme fraiche (lub śmietanę) wymieszaj z żółtkiem, dopraw solą i pieprzem. Przełóż ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj bardzo cienko, papier z ciastem przenieś na blachę do pieczenia. Na cieście rozsmaruj creme fraiche wymieszany z żółtkiem, solą i pieprzem,
5. Przepis na makaron z kurkami – kurkowe spaghetti
Weź: •200 g makaronu spaghetti •2 cebulki szalotki •2 ząbki czosnku •250 g kurek •garść szpinaku •100 ml słodkiej śmietanki •po łyżce masła i oleju rzepakowego •kilka listków szałwii •świeżo starty parmezan do posypania •sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Weź duży garnek lub patelnię, podgrzej olej i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, umyte przekrojone na połówki kurki oraz posiekaną szałwię. Podsmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj szpinak i lekko odsączony makaron. Wszystko ostrożnie zamieszaj. Wyłóż na talerz, posyp parmezanem i listkami bazylii. Spaghetti dobrze smakuje także z prażonymi pestkami słonecznika, orzeszkami piniowymi lub włoskimi.
6. Co zrobić z kurek? Przepis na sałatkę z kurkami
Weź: •200 g kurek •cebulę (pokrój w piórka) •kilka rzodkiewek (pokrój w plasterki) •ser halloumi (usmaż na patelni) •liście różnych odmian sałat •kilka małych pomidorków •mały ogórek (pokrój w plasterki) •garść listków nasturcji •kilka kwiatów nasturcji do dekoracji •listki mięty •sól, pieprz
Na sos: •2 łyżki oleju rzepakowego •po 1 łyżce słodkiej śmietany, jogurtu naturalnego i pokrojonego szczypiorku •garść liści nasturcji •2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę •tabasco •sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurki oczyść, podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, ogórek, liście sałaty i nasturcji ułóż na półmisku. Dodaj usmażony ser halloumi, podsmażone kurki, udekoruj pomidorkami i kwiatami nasturcji wymieszanymi z posiekanymi listkami mięty, sokiem oraz otartą skórką z limonki, tabasco i odrobiną soli i pieprzu (salsę wcześniej wstaw do lodówki i poczekaj, aż smaki się połączą). Wszystkie składniki sosu zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej nim sałatkę.
Wypróbuj też nasze przepisy na:
-
dania z bakłażanem, m.in. pastę z bakłażana, wegetariańskie kotlety i nadziewane bakłażany,
-
dania z kozim serem – tartę z pomidorami, faszerowanego bakłażana i deser z malinami.
ZDJĘCIA, STYLIZACJA, PRZEPISY: KINGA BŁASZCZYK–WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL