Gotujemy świąteczne klasyki – przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, bigos oraz rybę po grecku
Przepisy kulinarneŚwięta to doskonała okazja, by pysznie zjeść. Dlatego przygotowaliśmy dla Was najlepsze tradycyjne przepisy na bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz rybę po grecku. To dania, których nie może zabraknąć na naszych stołach!
Tradycyjne potrawy na święta Bożego Narodzenia:
1. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Weź na farsz: •4 garście suszonych grzybów •1½ l wody •750 g kapusty kiszonej •5 łyżek oleju •3 cebule •3 łyżki masła •szczyptę soli i pieprzu •liść laurowy •2 ziela angielskie
Na ciasto: •3 szklanki mąki •szklanka wrzącej wody •2 łyżki oleju •szczyptę soli
Przygotowanie:
Grzyby gotuj mniej więcej godzinę. W tym czasie na jednej patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną kapustę, a na drugiej pokrojoną w drobną kostkę cebulę na maśle. Kiedy cebula zmięknie, dodaj ją do kapusty i dalej duś. Kiedy grzyby się już ugotują, przecedź wywar i dolej go do duszonej kapusty. Pozostałe grzyby drobno pokrój i wsyp do kapusty. Dalej duś. Przypraw solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem.
Teraz ciasto: wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć. Podziel je na cztery części. Każdą cienko wałkuj i wycinaj z niej szklanką koła. Układaj na nich farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie. Czekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, podawaj okraszone podsmażoną cebulką.
2. Najlepszy bigos na święta
Weź: •3 garści suszonych grzybów •pół litra wody • kilogram kiszonej kapusty •1/2 kg świeżej kapusty •2 liście laurowe •2 ziela angielskie •szczyptę soli, pieprzu i majeranku •2 cebule •200 g wieprzowiny (łopatki lub szynki) •pęto kiełbasy •150 g boczku •2 kości schabowe •duże skrzydło indycze •100 g suszonych śliwek •szklankę czerwonego wytrawnego wina •olej
Przygotowanie:
Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości i odcedź. Zachowaj wywar, a grzyby drobno pokrój. Kapustę posiekaj, włóż do garnka, zalej wywarem z suszonych grzybów i gotuj. Świeżą kapustę poszatkuj, zalej wrzącą wodą, posól i gotuj do miękkości. Kiedy będzie gotowa, dodaj ją do kiszonej kapusty. Dorzuć też pokrojone grzyby oraz przyprawy. Na cebuli przesmaż pokrojone w kostkę mięso. Dołóż je do kapusty. Wszystko dobrze wymieszaj, dorzuć śliwki w całości lub pokrojone. Gotuj dalej i po godzinie dolej wino. Dopraw do smaku i duś do miękkości.
3. Przepis na rybę po grecku
Weź: •kilogram dowolnych filetów rybnych •dużą szczyptę soli •dużą szczyptę pieprzu •1½ łyżki mąki •pół szklanki oleju
Na sos warzywny: 3-4 cebule •szklanka startego selera •pół szklanki tartej pietruszki •1½ szklanki startej marchwi •pół szklanki koncentratu pomidorowego (jeśli jest domowy, to trochę więcej, ale musi być gęsty) •pół łyżeczki mielonej ostrej papryki •pół łyżeczki musztardy •szczyptę soli •szczyptę cukru •szczyptę pieprzu •liść laurowy
Przygotowanie:
Filety rybne osusz papierowym ręcznikiem, posól i popieprz, odłóż na pół godziny. Następnie obtocz je w mące i smaż na oleju. Gotowe ułóż na półmisku. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj kilka łyżek gorącej wody i duś przez kwadrans. Warzywa starte na grubej tarce wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dołóż je do cebuli i znów duś, aż warzywa zmiękną. Kiedy sos będzie gotowy, przełóż nim usmażone rybne filety. Podawaj na zimno.
Wspólne przygotowywanie świątecznych potraw daje radość całej rodzinie. Aby gotowanie było jeszcze łatwiejsze, a czas spędzony w kuchni jeszcze przyjemniejszy, polecamy wybrać odpowiedni, nowoczesny sprzęt AGD. Doskonale sprawdzi się na przykład płyta indukcyjna z linii Mythos od Franke. Wyposażono ją w funkcję Cook Assist, czyli program, który prowadzi krok po kroku przez gotowanie lub smażenie świątecznych potraw wyświetlając kolejne wskazówki, takie jak temperatura czy czas gotowania.
Innowacyjna technologia stref FlexPro umożliwia równoczesne gotowanie nawet na ośmiu polach grzewczych z różnymi ustawieniami mocy. Płyta sama wykrywa położenie naczyń! Dodatkowo sąsiednie pola można ze sobą łączyć w jedno idealne dla długich naczyń. To świetne rozwiązania dla dużej rodziny i wszystkich, którzy w czasie świąt przyjmują wielu gości.
Więcej o płytach indukcyjnych Franke przeczytasz na: Franke.com/plytyindukcyjne
MATERIAŁ PARTNERA
Przepisy z kuchni Dworku nad Wkrą, dworeknadwkra.com
Zdjęcia i stylizacja: Budzik Studio