Pieczony brie z truskawkami
Weź:
- dużą garść truskawek
- dwucentymetrową laskę cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżkę soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 dojrzałe sery brie
- krakersy
Truskawki rozgnieć widelcem, wrzuć do garnka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Gotuj 5 minut, dopraw odrobiną pieprzu, wyłów cynamon i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z wierzchu sera zetnij skórkę, posmaruj smażonymi truskawkami. Piecz około 10 minut, aż ser zmięknie, ale się
nie roztopi. Podawaj na gorąco z krakersami.
„Tatar” z pomidorów i truskawek z olejem pistacjowym
Weź:
- ćwierć kilo truskawek
- ćwierć kilo pomidorów
- dużą kulę mozzarelli
- łyżeczkę octu balsamicznego
- łyżeczkę oleju pistacjowego
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i truskawki pokrój w drobną kostkę, mozzarellę podziel w palcach na małe kawałeczki. Wymieszaj w misce z octem balsamicznym i olejem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej lub mocno schłodzone. Możesz napełnić „tatarem” wydrążone pomidory malinowe.
Tarta z pomidorami i konfiturą z cebuli
Weź:
- 4 łyżki masła
- łyżeczkę brązowego cukru
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 czerwone cebule
- ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki świeżego tymianku
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidorki umyj i przekrój na pół, cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i cukier. Smaż na małym ogniu, mieszając, przez kwadrans, aż zmięknie. Wlej ocet, zamieszaj, dodaj pomidorki i tymianek. Podgrzewaj przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż formę ciastem, nałóż farsz. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij, wyciągnij z formy i podawaj.
Galaretka truskawkowa z wódką
Weź:
- pół kilo truskawek
- 3 szklanki soku żurawinowego
- pół szklanki wody
- 4 łyżki wódki
- pół szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Na bitą śmietanę:
- opakowanie śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- pół laski wanilii
Połówki truskawek włóż do pucharków deserowych. Zagotuj sok z wodą, wódką i cukrem. W szklance gorącego wywaru rozpuść żelatynę, wlej do garnka i wymieszaj. Polej truskawki i schłódź. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i nasionkami wanilii. Udekoruj galaretkę.
Sałatka z truskawek i pomidorów
Weź:
- pół kilo truskawek
- ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
- łyżkę octu balsamicznego
- pomarańczę
- garść listków mięty
- garść listków bazylii
- •świeżo zmielony czarny pieprz
Pomidory i truskawki umyj, przekrój na pół, wrzuć do miski. Zioła posiekaj, z pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj wszystko z octem balsamicznym i tak przygotowanym dressingiem polej pomidorki i truskawki. Dopraw odrobiną czarnego pieprzu.
Przecier truskawkowy z waniliowym zabajone
Weź:
- pół kilo truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- sok z cytryny
- laskę wanilii
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- sok z 4 limonek
- kieliszek od wódki syropu imbirowego
Truskawki obierz, przekrój na pół, wrzuć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przekrój laskę wanilii, wyjmij nożem nasionka i wrzuć do garnka. Ostrożnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zmiksuj wszystko na gładko, rozłóż do czterech szklanek lub deserowych pucharków i ostudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem w misce, aż staną się puszyste. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj dalej, wlewając sok z limonek i syrop imbirowy. Zdejmij, gdy masa będzie puszysta i zwiększy objętość. Przełóż do naczyń z musem truskawkowym, wstaw na godzinę do lodówki. Po wyjęciu udekoruj miętą.
Truskawkowa zupa z szampanem
Weź:
- butelkę szampana lub dobrego wina musującego (Cava, Prosecco)
- ćwierć kilo truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- garść ciemnych winogron
- dwie garści świeżych sezonowych owoców (maliny, porzeczki etc.)
- opakowanie gęstej, świeżej śmietany
Truskawki wrzuć do żaroodpornej miski i posyp cukrem. Przykryj szczelnie folią kuchenną i postaw na garnku z wrzątkiem. Gotuj przez mniej więcej kwadrans, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj masę przez gęste sito. W miseczkach rozłóż winogrona i sezonowe owoce, na wierzchu połóż po kleksie gęstej śmietany. Przecier z truskawek wymieszaj z zimnym szampanem. Rozlej do misek.
Mule w białym winie z chorizo
Weź:
- kilo świeżych muli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- kawałek (ok. 100 g) chorizo
- 2 pomidory
- pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
- kieliszek białego wina
- cytrynę
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Mule umyj i oczyść, odrywając kawałki zielonej „nitki”. Czosnek posiekaj, chorizo i sparzone pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę sparz, obierz, skórkę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć chorizo i czosnek, smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj paprykę i skórkę, zamieszaj i wlej białe wino. Wrzuć mule, przykryj, gotuj 2 minuty. Dodaj pomidory i posiekaną natkę, znów przykryj, gotuj kolejne 3 minuty. Podawaj ze świeżą bagietką.
Spaghetti z pomidorkami i anchois
Weź:
- opakowanie spaghetti
- ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
- 6 filecików anchois
- garść listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Makaron ugotuj al dente. Anchois posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, wrzuć anchois i smaż minutę. Weź połowę pomidorków i lekko rozgnieć w rękach. Dodaj do anchois, smaż jeszcze 3 minuty. Wrzuć resztę pomidorów i gotuj chwilę, aż będą ciepłe. Dodaj ugotowany makaron, resztę oliwy, bazylię, wymieszaj.
Deser truskawkowo-pomidorowy
Weź:
- 3/4 kilo truskawek
- ćwierć kilo pomidorów malinowych
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki wody
- łyżkę cukru
- łyżkę soku z cytryny
- łyżkę posiekanej skórki z cytryny
Zagotuj wodę z cukrem i ostudź. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona, zmiksuj na gładko razem z 25 dkg truskawek i wodą z cukrem. Przelej do foremek lodowych i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Pozostałe truskawki przekrój na pół, posyp cukrem i skórką cytrynową, skrop sokiem. Wstaw na godzinę do lodówki. Na talerzykach rozłóż truskawki, na każdej porcji połóż kilka kostek pomidorowo-truskawkowego lodu.
Salsa truskawkowa
Weź:
- ćwierć kilo truskawek
- dużą garść czerwonych porzeczek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garstkę listków mięty
Truskawki pokrój w kostkę, miętę drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z porzeczkami, dopraw octem balsamicznym i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do pieczonej jagnięciny lub wieprzowiny.
Bruschetta z pieczonymi pomidorami i fetą
Weź:
- 2 ciabatty
- ząbek czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- opakowanie (ok. 200 g) sera feta
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- łyżkę octu z białego wina
- garść listków bazylii i kolendry
- 2 gałązki pietruszki
- 2 gałązki koperku
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidorki umyj, skrop oliwą z oliwek i odstaw. Zioła posiekaj, wymieszaj z resztą oliwy, polej pokrojoną w kostkę fetę wstaw na godzinę do lodówki. Włóż pomidorki do piekarnika i piecz przez kwadrans. Przekrój ciabatty, posmaruj ząbkiem czosnku. Skrop oliwą z marynaty, wstaw na 5 minut do piekarnika. Na gorącym pieczywie fetę i pomidorki, polej odrobiną marynaty.
Tekst: Stanisław Gieżyński, Côte Maison/East News
Fotografie: Côte Maison/East News