Pieczony brie z truskawkami

Weź:

  • dużą garść truskawek
  • dwucentymetrową laskę cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżkę soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 dojrzałe sery brie
  • krakersy

Truskawki rozgnieć widelcem, wrzuć do garnka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Gotuj 5 minut, dopraw odrobiną pieprzu, wyłów cynamon i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z wierzchu sera zetnij skórkę, posmaruj smażonymi truskawkami. Piecz około 10 minut, aż ser zmięknie, ale się
nie roztopi. Podawaj na gorąco z krakersami.

„Tatar” z pomidorów i truskawek z olejem pistacjowym

Weź:

  • ćwierć kilo truskawek
  • ćwierć kilo pomidorów
  • dużą kulę mozzarelli
  • łyżeczkę octu balsamicznego
  • łyżeczkę oleju pistacjowego
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory i truskawki pokrój w drobną kostkę, mozzarellę podziel w palcach na małe kawałeczki. Wymieszaj w misce z octem balsamicznym i olejem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej lub mocno schłodzone. Możesz napełnić „tatarem” wydrążone pomidory malinowe.

Tarta z pomidorami i konfiturą z cebuli

Weź:

  • 4 łyżki masła
  • łyżeczkę brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 czerwone cebule
  • ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidorki umyj i przekrój na pół, cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i cukier. Smaż na małym ogniu, mieszając, przez kwadrans, aż zmięknie. Wlej ocet, zamieszaj, dodaj pomidorki i tymianek. Podgrzewaj przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż formę ciastem, nałóż farsz. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij, wyciągnij z formy i podawaj.



 

Galaretka truskawkowa z wódką

Weź:

  • pół kilo truskawek
  • 3 szklanki soku żurawinowego
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki wódki
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Na bitą śmietanę:

  • opakowanie śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół laski wanilii

Połówki truskawek włóż do pucharków deserowych. Zagotuj sok z wodą, wódką i cukrem. W szklance gorącego wywaru rozpuść żelatynę, wlej do garnka i wymieszaj. Polej truskawki i schłódź. Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem i nasionkami wanilii. Udekoruj galaretkę.

Sałatka z truskawek i pomidorów

Weź:

  • pół kilo truskawek
  • ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
  • łyżkę octu balsamicznego
  • pomarańczę
  • garść listków mięty
  • garść listków bazylii
  • •świeżo zmielony czarny pieprz

Pomidory i truskawki umyj, przekrój na pół, wrzuć do miski. Zioła posiekaj, z pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj wszystko z octem balsamicznym i tak przygotowanym dressingiem polej pomidorki i truskawki. Dopraw odrobiną czarnego pieprzu.

Przecier truskawkowy z waniliowym zabajone

Weź:

  • pół kilo truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • laskę wanilii
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 4 limonek
  • kieliszek od wódki syropu imbirowego

Truskawki obierz, przekrój na pół, wrzuć do garnka razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przekrój laskę wanilii, wyjmij nożem nasionka i wrzuć do garnka. Ostrożnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zmiksuj wszystko na gładko, rozłóż do czterech szklanek lub deserowych pucharków i ostudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem w misce, aż staną się puszyste. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj dalej, wlewając sok z limonek i syrop imbirowy. Zdejmij, gdy masa będzie puszysta i zwiększy objętość. Przełóż do naczyń z musem truskawkowym, wstaw na godzinę do lodówki. Po wyjęciu udekoruj miętą.



 

Truskawkowa zupa z szampanem

Weź:

  • butelkę szampana lub dobrego wina musującego (Cava, Prosecco)
  • ćwierć kilo truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść ciemnych winogron
  • dwie garści świeżych sezonowych owoców (maliny, porzeczki etc.)
  • opakowanie gęstej, świeżej śmietany

Truskawki wrzuć do żaroodpornej miski i posyp cukrem. Przykryj szczelnie folią kuchenną i postaw na garnku z wrzątkiem. Gotuj przez mniej więcej kwadrans, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj masę przez gęste sito. W miseczkach rozłóż winogrona i sezonowe owoce, na wierzchu połóż po kleksie gęstej śmietany. Przecier z truskawek wymieszaj z zimnym szampanem. Rozlej do misek.

Mule w białym winie z chorizo

Weź:

  • kilo świeżych muli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • kawałek (ok. 100 g) chorizo
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
  • kieliszek białego wina
  • cytrynę
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Mule umyj i oczyść, odrywając kawałki zielonej „nitki”. Czosnek posiekaj, chorizo i sparzone pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę sparz, obierz, skórkę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć chorizo i czosnek, smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj paprykę i skórkę, zamieszaj i wlej białe wino. Wrzuć mule, przykryj, gotuj 2 minuty. Dodaj pomidory i posiekaną natkę, znów przykryj, gotuj kolejne 3 minuty. Podawaj ze świeżą bagietką.

Spaghetti z pomidorkami i anchois

Weź:

  • opakowanie spaghetti
  • ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
  • 6 filecików anchois
  • garść listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

Makaron ugotuj al dente. Anchois posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, wrzuć anchois i smaż minutę. Weź połowę pomidorków i lekko rozgnieć w rękach. Dodaj do anchois, smaż jeszcze 3 minuty. Wrzuć resztę pomidorów i gotuj chwilę, aż będą ciepłe. Dodaj ugotowany makaron, resztę oliwy, bazylię, wymieszaj.



 

Deser truskawkowo-pomidorowy

Weź:

  • 3/4 kilo truskawek
  • ćwierć kilo pomidorów malinowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • łyżkę cukru
  • łyżkę soku z cytryny
  • łyżkę posiekanej skórki z cytryny

Zagotuj wodę z cukrem i ostudź. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona, zmiksuj na gładko razem z 25 dkg truskawek i wodą z cukrem. Przelej do foremek lodowych i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Pozostałe truskawki przekrój na pół, posyp cukrem i skórką cytrynową, skrop sokiem. Wstaw na godzinę do lodówki. Na talerzykach rozłóż truskawki, na każdej porcji połóż kilka kostek pomidorowo-truskawkowego lodu.

Salsa truskawkowa

Weź:

  • ćwierć kilo truskawek
  • dużą garść czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garstkę listków mięty

Truskawki pokrój w kostkę, miętę drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z porzeczkami, dopraw octem balsamicznym i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, żeby smaki się przegryzły. Podawaj do pieczonej jagnięciny lub wieprzowiny.

Bruschetta z pieczonymi pomidorami i fetą

Weź:

  • 2 ciabatty
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • opakowanie (ok. 200 g) sera feta
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • łyżkę octu z białego wina
  • garść listków bazylii i kolendry
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki koperku
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidorki umyj, skrop oliwą z oliwek i odstaw. Zioła posiekaj, wymieszaj z resztą oliwy, polej pokrojoną w kostkę fetę wstaw na godzinę do lodówki. Włóż pomidorki do piekarnika i piecz przez kwadrans. Przekrój ciabatty, posmaruj ząbkiem czosnku. Skrop oliwą z marynaty, wstaw na 5 minut do piekarnika. Na gorącym pieczywie fetę i pomidorki, polej odrobiną marynaty.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Côte Maison/East News
Fotografie: Côte Maison/East News

reklama