Są pierwsze wśród owoców, a jak wiadomo, kto pierwszy ten najlepszy! Nie tylko wyśmienicie smakują, ale poprawiają urodę. Podobno to maseczce z truskawek Pola Negri zawdzęczała alabastrową cerę.
Sernik malinowo-truskawkowy
• 200 g ciastek owsianych • ¹∕3 kostki masła •opakowanie galaretki truskawkowej • opakowanie galaretki malinowej • szklankę śmietany kremówki • 3 opakowania serka homogenizowanego o smaku malinowym (ok. 500 g) • 3 łyżki cukru pudru • szklankę malin • pół szklanki truskawek • świeże maliny do dekoracji
Ciastka drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi spód tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wyjmij i ostudź. Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z serkiem malinowym i cukrem pudrem. Wlej tężejącą galaretkę truskawkową, dorzuć maliny i truskawki i zmiksuj na gładko. Wyłóż masę na podpieczony spód i wstaw do lodówki na 10 minut. Wyjmij, polej wierzch galaretką malinową i udekoruj świeżymi owocami. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Sałatka z truskawkami
• 3 garście liści szpinaku • 3 garście botwinki • kawałek sera z niebieską pleśnią • 2 garście truskawek • 3 łyżki oliwy • 2 łyżeczki cukru • łyżkę musztardy dijon
Truskawki oczyść, usuń szypułki. Wrzuć 8 sztuk do blendera, zmiksuj z oliwą, cukrem i musztardą na gładko. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody. Szpinak i botwinę umyj i wysusz. Wymieszaj w misce z dressingiem, posyp pokruszonym serem i przekrojonymi na pół pozostałymi truskawkami.
Panna cotta z kompotem z rabarbaru i truskawkami
• 2 łyżki żelatyny • pół szklanki zimnej wody • 2 małe opakowania śmietany kremówki • laskę wanilii • pół szklanki soku jabłkowego • 3 łodygi rabarbaru • 4 łyżki cukru • garść truskawek • kilka listków mięty do dekoracji
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż, wyskrob nożem ziarenka. Wlej do rondelka śmietanę, dodaj połowę cukru i wanilię razem z ziarenkami. Gotuj na małym ogniu 10 minut, mieszając. Powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wyłów laskę wanilii, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Rozlej płyn do czterech szklanek. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Rabarbar pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej sokiem, wsyp resztę cukru i gotuj 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Gotową panna cottę polej kompotem, udekoruj truskawkami i listkami mięty.
Rolada z truskawkami
Składniki na ciasto:
• 5 jaj • pół szklanki cukru • pół szklanki mąki • ¼ szklanki mąki kukurydzianej • szczyptę soli
Składniki na nadzienie:
• 3 szklanki truskawek • 2 opakowania śmietany kremówki • łyżkę cukru pudru • łyżkę żelatyny • pół szklanki ciepłej wody • cukier puder
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Białka oddziel od żółtek, do żółtek wsyp ²⁄³ cukru i utrzyj na puszystą masę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosyp resztę cukru. Połącz obie masy, wsyp przesianą mąkę i ostrożnie wymieszaj. Rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut. Wyjmij, posyp cukrem i przykryj ściereczką. Odwróć blachę i zdejmij papier. Przygotuj masę: rozpuść żelatynę w wodzie, truskawki pokrój na ćwiartki, zostaw kilka całych do dekoracji. Ubij śmietanę z cukrem na pianę, dodaj żelatynę i wymieszaj. Rozprowadź na cieście około ¾ masy, posyp truskawkami i zwiń. Udekoruj pozostałą masą wierzch rolady, obłóż całymi truskawkami. Wstaw do lodówki na godzinę, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto truskawkowe z białą czekoladą
• 150 g herbatników • 4 łyżki zimnego masła • pół szklanki cukru • 2 szklanki truskawek • 4 łyżeczki żelatyny w proszku • ²∕3 szklanki mleka • 2 opakowania śmietany kremówki • tabliczkę białej czekolady • pół kostki masła
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz herbatniki i wymieszaj z masłem, by powstała zbita masa. Rozprowadź masę na dnie formy, wstaw do lodówki na pół godziny. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, resztę oczyść i wrzuć do garnka. Posyp cukrem i gotuj na średnim ogniu 20 minut. Zmiksuj na gładko. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i zagotuj w garnuszku. Zdejmij z ognia, wymieszaj z truskawkowym purée i żelatyną. Gdy masa ostygnie, wylej ją na spód z herbatników i wstaw do lodówki na trzy godziny. Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki. Udekoruj resztą truskawek.
Bruschetta z truskawkami
• kilogram truskawek • 1 i ¼ szklanki cukru • cytrynę • opakowanie żelfixu 3:1 • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy • 6 kromek wiejskiego pieczywa • 6 plasterków sera śmietankowego • 6 truskawek
Truskawki oczyść z szypułek, wrzuć do garnka, zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj 5 minut, zmiksuj i przetrzyj przez sito, by usunąć nasionka. Dodaj sok z całej cytryny i żelfix, gotuj wszystko jeszcze 5 minut. Wrzuć zielony pieprz, rozłóż do słoiczków, zawekuj. Chleb przypiecz na grillu lub w piekarniku na złoto. Na każdej kromce połóż plasterek sera i kilka plasterków świeżych truskawek. Polej sosem.
Makaron z truskawkami i twarogiem
• 2 szklanki makaronu (najlepiej muszelki lub rurki) • 2 duże garście truskawek • kostkę chudego twarogu • pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego • łyżkę cukru waniliowego • łyżeczkę cukru
• kilka listków mięty lub melisy cytrynowej
Makaron ugotuj al dente i ostudź. Z truskawek usuń szypułki, pokrój owoce w ćwiartki. Rozgnieć widelcem twaróg, połącz z cukrem i śmietaną. Dodaj do makaronu razem z truskawkami, wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp listkami mięty lub melisy.
Truskawkowa Margarita
• 2 szklanki truskawek • 2 szklanki kruszonego lodu • ¾ szklanki tequili • ¼ szklanki likieru pomarańczowego (np. cointreau) • 5 limonek • 2 łyżki płynnego miodu
Z limonek wyciśnij sok, wlej do blendera i dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj, aż truskawki zupełnie się rozpadną. Rozlej do szklanek.
Zupa truskawkowo-rabarbarowa
• 2 szklanki pokrojonych truskawek • 4 szklanki rabarbaru pokrojonego w półtoracentymetrowe kawałki • ¼ szklanki cukru • 3 szklanki wody •szczyptę soli • małe opakowanie śmietany kremówki
• 2 łyżeczki cukru waniliowego • kilka listków mięty • garstkę pistacji
Rabarbar włóż do wysokiego garnka, zalej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, aż zmięknie. Ostudź, dodaj cukier, truskawki i szczyptę soli. Zmiksuj na gładko. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Możesz dodać do niej stabilizator typu fix. Rozlej zupę do salaterek, udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i posiekanymi pistacjami.
Waniliowy krem z truskawkami
• szklankę śmietany kremówki • 1 i ¼ szklanki jogurtu naturalnego • opakowanie (250 g) mascarpone • 10 g żelatyny • 3 łyżki cukru • 3 szklanki truskawek • 2 łyżki naturalnego ekstraktu waniliowego
Zalej żelatynę 4 łyżkami zimnej kremówki i odstaw na 10 minut. W rondelku zagrzej pozostałą śmietankę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj serek z jogurtem, ekstraktem i śmietaną. Przelej do miseczek, na wierzchu połóż cząstki truskawek. Wstaw do lodówki na godzinę, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Truskawkowe tiramisu
• 3 szklanki truskawek • 2 jaja • pół szklanki cukru • 2 małe opakowania mascarpone (ok. 400 g) • opakowanie biszkoptów • kieliszek wina deserowego • cukier puder • szczyptę soli
Truskawki oczyść z szypułek. Pokrój owoce na ćwiartki i odłóż kilka do dekoracji. Białka oddziel od żółtek, ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na gładko z cukrem. Wymieszaj obie masy z mascarpone. Zanurz na chwilę biszkopty w winie i wyłóż nimi dno naczynia (najlepiej kwadratowej lub prostokątnej formy z dość wysokimi brzegami). Nakładaj na zmianę warstwę kremu i truskawek, kończąc kremem. Udekoruj pozostałymi truskawkami. Wstaw do lodówki, aż deser dobrze się schłodzi.
Minitarty z truskawkami
• 2 szklanki mąki • kostkę masła • pół szklanki cukru • jajo • 2 duże garście truskawek • bułkę tartą do obsypania foremek
Składniki na masę:
• 1 i ¼ szklanki mleka •laskę wanilii • 2 żółtka • 3 łyżki cukru • 2 łyżki mąki • 2 łyżki masła
Zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, wbij jajo i ucieraj dalej. Wsypuj stopniowo mąkę i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij, rozwałkuj i wyłóż wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą foremki do tartaletek. Włóż do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz mniej więcej 10 minut, aż się zrumienią. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. W rondelku zagotuj mleko z rozciętą na pół laską wanilii. Zdejmij z ognia, ostudź, wyjmij wanilię. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i dokładnie zmiksuj. Przelej do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż powstanie gęsty krem. Przestudź. Oczyść truskawki, pokrój na plastry. Na tartach połóż krem, na wierzch truskawki. Oprósz cukrem pudrem.
Pierś kurczaka z salsą truskawkową
• 2 podwójne filety z piersi kurczaka • 2 łyżki roztopionego masła •garść botwinki • sól i pieprz do smaku
Składniki na salsę:
• szalotkę • 2 ząbki czosnku • 3 szklanki truskawek • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki cukru • 2 łyżki octu z czerwonego wina • sól i pieprz do smaku
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, truskawki pokrój w małe kawałki. Rozgrzej oliwę, podsmaż szalotkę i czosnek przez minutę. Dorzuć truskawki i cukier, wlej ocet i dopraw. Smaż chwilę i odstaw do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyj, osusz, dopraw i grilluj w piekarniku lub na patelni przez kwadrans, smarując roztopionym masłem. Na talerzach rozłóż botwinkę, na niej mięso, obok salsę.
Opracowanie: Stanisław Gieżyński
Tekst i zdjęcia: Stockfood/free