
Soczysty, aromatyczny kurczak, klasyka rodzinnego obiadu, nie będzie miał sobie równych jeśli nadasz mu ziołowo – cytrusowego aromatu.
Składniki:
•kurczak (ok. 2 kg)
•duża cytryna
•główka czosnku
•pęczek tymianku
•4 plastry wędzonego boczku
•sól
•świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzania:
Natrzyj kurczaka solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Cytrynę i czosnek zaparz kilka minut we wrzątku we wrzątku. Jeszcze gorącą cytrynę nakłuj kilkukrotnie widelcem. Kurczaka natrzyj porządnie oliwą, nafaszeruj ząbkami czosnku, gałązkami tymianku i całą cytryną. Przełóż do brytfanki, i piecz 45 minut w 190ºC. Ułóż bekon na piersiach kurczaka i piecz kolejne 45 minut (lub więcej w razie potrzeby).
reklama