co podać na śniadanie wielkanocne

Co podać na śniadanie wielkanocne? 5 przepisów na dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie

Przepisy kulinarne

Co podać na śniadanie wielkanocne? Podczas świątecznego śniadania nie może zabraknąć jajek. Można je przyrządzić na tak wiele różnych sposobów, że z pewnością się nie znudzą. My proponujemy 5 przepisów na wielkanocne dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie!

reklama
co podać na śniadanie wielkanocne

Co podać na śniadanie wielkanocne? Dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie. Wypróbuj nasze przepisy!

1. Zupa koperkowo-chrzanowa zaciągana żółtkiem

Weź: •duży pęczek koperku •2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoika •2 łyżki masła •3 pietruszki •3 ziemniaki •1½ l bulionu warzywnego •2 żółtka •200 g śmietany 18% •garść liści szpinaku (dla koloru zupy) •sól, pieprz, sok z cytryny, szczyptę cukru

Do podania: kleks śmietany, dodatkowy koperek, rzeżuchę, gotowane jajka

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło i przez 3 minuty praż na nim startą na grubych oczkach pietruszkę i posiekane grube łodygi koperku. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, praż kolejne 2 minuty, zalej wszystko bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj resztę posiekanego koperku i liście szpinaku – gotuj przez parę minut. Zmiksuj zupę na krem. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i chrzanem, dodaj do zupy, cały czas mieszając, na wolnym ogniu, aż się ponownie zagotuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podawaj z kleksem śmietany, zieleniną i ugotowanym na twardo jajkiem.

Dobra rada: żółtko dodane pod koniec gotowania do zupy kremu sprawi, że będzie miała bardziej aksamitną konsystencję.

śniadanie wielkanocne w nowoczesnej odsłonie


2. Przepis na gofry z jajkiem sadzonym i awokado

Weź na gofry: •1 szkl. mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •¹/3 łyżeczki soli •¹/3 szkl. wody gazowanej •½ szkl. mleka •jajko •2 łyżki oleju z awokado lub oliwy •½ szkl. tartego parmezanu lub innego żółtego sera

Do podania: • awokado pokrojone w plasterki (może być częściowo rozgniecione) • sadzone lub poszetowe jajka (kurze lub perlicze) •rzodkiewki •rukola, rzeżucha, inne zielone listki •prażony czarny sezam •sól, pieprz •sok z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na gofry wymieszaj dokładnie mikserem w misce. Pozostaw na 10-15 minut, aby ciasto dojrzało. Piecz w natłuszczonej gofrownicy na złoty kolor zgodnie z instrukcją gofrownicy.

Na ciepłych gofrach układaj dużo awokado, posyp obficie solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Dodaj plasterki rzodkiewki, porwaną rukolę oraz rzeżuchę, na wierzch układaj sadzone jajka, posyp sezamem – podawaj od razu, jedz widelcem i nożem. 

śniadanie wielkanocne nowoczesne


3. Pomysł na nowoczesne śniadanie wielkanocne – szpinakowa szakszuka z przepiórczymi jajkami

Weź: •300 g liści szpinaku •mały oscypek •4 duże plasterki ulubionej wędliny (w wersji wege może być sojowa) •ząbek czosnku •łyżkę masła •łyżkę oliwy •4 łyżki śmietany 18% •4 łyżki świeżo tartego parmezanu •50 g gorgonzoli •sól, pieprz •12 jajek przepiórczych

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojony w drobną kosteczkę oscypek, wędlinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2 minuty, dodaj liście szpinaku, posól i zamieszaj. Jeśli liście puszczą sok, duś je pod przykryciem na małym ogniu – jeśli zaczną się przypalać, dodaj odrobinę wody. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj pozostałe składniki oprócz jajek. Duś na malutkim ogniu do rozpuszczenia serów.

Podziel szpinak na 4 porcje i przełóż do małych naczyń żaroodpornych, wbij do każdego naczynia po 3 jajeczka i wstaw do piekarnika (200°C), do czasu, aż jajka się zetną. Podawaj gorące z pieczywem lub ziemniakami.

Dobra rada: jajka przepiórcze są delikatne i przy klasycznym rozbijaniu łatwo je uszkodzić, najlepiej otwiera się je, najpierw krusząc lekko czubek, a potem odcinając go nożem z piłką.

Zobacz też: Przepisy na dania z jajkami na Wielkanoc – od świątecznych przekąsek aż po pyszny deser

przepisy na dania wielkanocne z jajkami w nowoczesnej odsłonie


4. Co podać na śniadanie wielkanocne? Sałatkę z marynowanymi jajkami przepiórczymi

Weź na sałatkę: •3-4 łyżki sosu tatarskiego •mały szklarniowy ogórek •pęczek rzodkiewek •2-3 garście rzeżuchy •½ małej puszki kukurydzy •mały kiszony ogórek •małe awokado •odrobinę szczypiorku •18 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo i obranych

Na marynatę z sosem sojowym: •½ szkl. sosu sojowego •½ szkl. wody •2 łyżeczki cukru trzcinowego •łyżeczkę octu •ząbek czosnku lub mały kawałek imbiru, papryczkę chili (posiekane)

Na marynatę z curry: •½ łyżeczki kurkumy •łyżeczkę curry •¹/3 szkl. octu •1 szkl. wody •¹/3 łyżeczki cukru •½ cebuli, w plastrach •2 liście laurowe •3 ziela angielskie •½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Składniki na marynatę sojową wymieszaj do rozpuszczenia cukru, włóż do niej 9 obranych jajek i zostaw na noc w lodówce. Składniki na marynatę curry wymieszaj i zagotuj, wrzuć do niej pozostałe obrane jajka, gotuj przez 2 minuty, przelej do miseczki i po ostudzeniu wstaw do lodówki na noc.

Sos tatarski wymieszaj z posiekanym ogórkiem kiszonym i rozsmaruj na dnie półmiska. Na wierzchu układaj pokrojony w plasterki ogórek, rzodkiewki i awokado. Dodaj pozostałe składniki oraz wyjęte z zalewy jajeczka (część możesz pokroić). Wymieszaj wszystko tuż przed podaniem. Jeśli potrzeba, dopraw pieprzem i solą.

babka majonezowa przepis na wielkanoc


5. Babka majonezowa – przepis na Wielkanoc

Weź: •po ¾ szkl. drobnego cukru do wypieków, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej •5 małych jajek •5 czubatych łyżek majonezu •skórkę otartą z 1 cytryny •1½ łyżeczki proszku do pieczenia •1 cukier wanilinowy •szczyptę soli •odrobinę kurkumy (opcjonalnie dla lepszego koloru)

Przygotowanie:

Jajka ubijaj wraz z cukrami mikserem w misie przez około 5 minut na bardzo puszystą masę. Nie przerywając ubijania, mieszając na wolnych obrotach, dodawaj po jednej łyżce majonezu wraz ze skórką cytrynową, potem mąkę ziemniaczaną z solą, a po wymieszaniu – mąkę zwykłą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej formy na babkę.

Piecz w 170ºC przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw na parę minut na kratkę i jeszcze ciepłą wyciągnij z foremki. Można babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.


Więcej przepisów na potrawy wielkanocne znajdziesz w artykułach:


Zdjęcia, stylizacja i przepisy: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl