Steki, kebaby i salsa.

Salsa pomidorowa z oliwkami

Weź:
• 3 duże pomidory
• garść czarnych oliwek bez pestek
• papryczkę chili
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól i pieprz do smaku

Pomidory natnij i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut, aż skórka sczernieje i zacznie odchodzić. Wyjmij, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki i papryczkę chili posiekaj, wymieszaj z pomidorami. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw, wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj do pieczonego mięsa.


Stek z polędwicy z sosem z sera pleśniowego

Weź:
• 8 grubych plastrów polędwicy wołowej
• pół szklanki oliwy
• 3 ząbki czosnku
• skórkę z cytryny
• gałązkę rozmarynu
• grubo mielony kolorowy pieprz
• łyżkę sosu sojowego

Na sos:
• szklankę bulionu z kury
• pół szklanki śmietanki 30% z kartonu
• kawałek sera pleśniowego
• pieprz do smaku

Czosnek rozgnieć, skórkę cytryny drobno posiekaj, rozmaryn podrzyj, wymieszaj z oliwą, pieprzem i sosem sojowym. Zalej mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij, oczyść z marynaty i piecz na mocno rozgrzanym grillu minutę-dwie z każdej strony lub dłużej, jeśli ma być dobrze wysmażony. Wcześniej zrób sos: w garnuszku zagotuj bulion, wlej śmietankę i wrzucaj pokruszony ser, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gorące steki rozłóż na talerze, polej sosem. Podawaj z pieczonym ziemniakiem i sałatą.



Kebab w bagietce

Weź:
• pół kilo mielonej wołowiny lub wołowiny wymieszanej z baraniną
• papryczkę chili
• szalotkę
• czerstwą bułkę
• ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy
• pół pęczka natki pietruszki
• jajo
• 4 pomidory
• bagietkę
• sól i pieprz do smaku

Bułkę namocz w ciepłej wodzie, chili przekrój wzdłuż, usuń nasiona i posiekaj. Drobno pokrój szalotkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oliwie szalotkę, czosnek i chili, zdejmij z patelni. Do mielonego mięsa wbij jajo, dodaj bułkę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę i przypraw. Wyrób ręką i formuj podłużne kotleciki. Nadziej je na szpadki do szaszłyków, posmaruj oliwą i piecz na grillu, aż się zrumienią z każdej strony – około 8-10 minut. Bagietkę pokrój na kawałki. Do środka włóż kebaby i kilka plastrów pomidora. Dobrze smakują z sosem tzatziki.


Szaszłyki z sera haloumi z sałatką pomidorową

Weź:
• zieloną paprykę
• 3 dorodne pomidory
• 2 czerwone cebule
• 6 łyżek oliwy
• 4 łyżki octu z białego wina
• szczyptę cukru
• 8 plastrów sera haloumi
• kilka gałązek natki pietruszki
• dużą szczyptę płatków chili
• sól i pieprz do smaku

Paprykę umyj, pokrój w krążki, pomidory na ćwiartki, a cebule w plasterki. Wrzuć do miski, wymieszaj. Zalej dressingiem zrobionym z oliwy, octu winnego, cukru, soli i pieprzu. Haloumi pokrój w kostkę, posmaruj oliwą, nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj około 8 minut, od czasu do czasu obracając. Posyp posiekaną natką i chili, podawaj z sałatką.


Panzanella – sałatka chlebowa

Weź:
• 3 garści pomidorków koktajlowych
• 2 żółte papryki
• dużą białą cebulę
• 2 ząbki czosnku
• ciabattę z poprzedniego dnia
• 3 fileciki anchois
• 2 łyżki kaparów
• 5 łyżek octu balsamicznego
• 6 łyżek oliwy
• łyżeczkę miodu
• garść listków bazylii
• sól i pieprz do smaku

Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z połową oliwy. Ciabattę pokrój na cienkie kromki, wymieszaj z czosnkową oliwą i zrumień na patelni lub tacce na grillu. Anchois z kaparami posiekaj, wlej ocet i oliwę, dopraw solą, pieprzem i miodem, wymieszaj. Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa i chleb, polej sosem, posyp listkami bazylii.



Szaszłyki rybno-krewetkowe

Weź:
• duży filet z łososia
• duży filet z białej ryby bez skóry (halibut, dorsz)
• 5-6 surowych krewetek tygrysich
• cytrynę
• 5 łyżek oliwy
• kilka piórek szczypiorku
• gałązki rozmarynu
• 2 ząbki czosnku
• sól i pieprz do smaku

Rybę pokrój w sporą kostkę, krewetki w kawałki, skrop sokiem z połówki cytryny i odstaw na kwadrans. Szczypiorek, czosnek, rozmaryn drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą i dopraw. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki ryby i krewetki. Skrop ziołową oliwą i grilluj po 4 minuty z każdej strony. Skrop sokiem z cytryny.


Filet z łososia z trawą cytrynową

Weź:
• duży filet z łososia (ok. kilograma)
• 2 limonki
• 2 garści strączków groszku cukrowego
• czerwoną paprykę
• puszkę kasztanów wodnych (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
• kawałek imbiru wielkości kciuka
• łodygę trawy cytrynowej
• 2 papryczki chili
• dużą garść minikolb kukurydzy
• kieliszek białego wina
• łyżkę oleju sezamowego
• kilka gałązek kolendry
• sól

Łososia umyj, osusz, usuń pęsetą resztki ości. Limonki, chili i imbir pokrój w plasterki, groszek oczyść, paprykę pokrój w kostkę, kasztany osącz z płynu. Trawę cytrynową połóż na desce do krojenia i zmiażdż wałkiem. Weź duży kawałek folii aluminiowej, złóż na pół, żeby podczas pieczenia nie pękła. Na środku połóż groszek, paprykę, kasztany, kukurydzę, limonkę i czosnek. Skrop białym winem. Na warzywach połóż posoloną rybę skropioną olejem sezamowym. Na wierzch wrzuć chili, imbir i trawę cytrynową. Polej resztą wina i zawiń szczelnie folią, uważając, żeby wino nie wypłynęło. Piecz na grillu około 20 minut. Zdejmij, rozetnij folię, posyp filety posiekaną kolendrą.


Pierś z kurczaka w boczku z rozmarynem

Weź:
•dużą pierś kurczaka
•łyżeczkę granulowanego czosnku
•4 gałązki rozmarynu
•4 plastry boczku
•sól i pieprz do smaku

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół. Oprósz czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Na każdym kawałku mięsa połóż gałązkę rozmarynu, zawiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Grilluj po mniej więcej 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Podawaj z zieloną sałatą i pieczywem.


Panna cotta z salsą bazyliową i owocami

Weź:
• 2 łyżeczki żelatyny
• laskę wanilii
• szklankę śmietanki kremówki 36%
• szklankę tłustego mleka
• 2 łyżki cukru
• 3 garści dowolnych świeżych owoców

Na salsę:
• pół szklanki letniej wody
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki soku z cytryny
• dużą garść posiekanej bazylii

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, ostrym nożem wyskrob nasionka. Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier i wanilię. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, nim zawrze. Do gorącego płynu wlej żelatynę i dokładnie rozpuść, mieszając. Przelej do miski, ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zrób salsę: rozpuść cukier w wodzie, dodaj sok z cytryny i posiekaną bazylię. Zmiksuj na gładko. Zimną panna cottę pokrój na kawałki, posyp owocami i polej bazyliowym sosem. 

Nr 5 (113/2012)