Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów na szybkie i kolorowe dania idealne na lato!
Przepisy kulinarneWrzuć na luz! Lato w pełni, piękna pogoda za oknem. Zamiast gotować i stać długo przy kuchni, przygotuj szybkie i kolorowe dania z arbuza. Te soczyste, lekkie przekąski będą hitem letniego przyjęcia!
1. Przepis na arbuzowe smoothie
Weź: •½ kg wypestkowanego arbuza •granat •½ szkl. czerwonych porzeczek •3-4 truskawki •sok z dwóch limonek •otartą skórkę z ½ limonki •syrop z agawy lub inny cukier (4-5 łyżek do smaku)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki schłodź w lodówce przez minimum 2 godz. Nasiona granatu i porzeczki zmiksuj blenderem na purée, przetrzyj przez sitko. Dodaj pokrojonego arbuza, truskawki, syrop z agawy, sok i skórkę z limonki. Miksuj dokładnie na gładkie smoothie.
Podawaj udekorowane owocami i miętą. W wersji wieczorowej możesz dodać do smoothie kostki lodu, odrobinę wody gazowanej i biały rum – powstanie oryginalny letni drink.
Wypróbuj także przepisy na dania z truskawkami, malinami i czereśniami
2. Owocowe szaszłyki z arbuzem, melonem i truskawkami – idealna przekąska na letnie przyjęcie
Weź: •2 plastry arbuza •liście mięty, melisy i werbeny cytrynowej •połówkę melona •56 truskawek •po garści: borówek amerykańskich, jeżyn i czereśni •nektarynkę •kiwi
Przygotowanie:
Foremką do wykrawania ciasteczek wytnij z arbuza gwiazdki, z melona wybierz pestki i specjalną łyżeczką zrób kuleczki, truskawki przetnij na pół, a kiwi i nektarynkę na ćwierćplasterki. Nadziewaj owoce na szaszłykowe patyczki, przetykając listkami mięty, melisy i werbeny cytrynowej.
W wariancie wieczorowym, używając strzykawki z cienką igłą, powstrzykuj do arbuza i melona ulubiony alkohol, np. biały rum. Nie zapomnij ostrzec gości, że szaszłyki są „wysokoprocentowe”.
3. Przepis na grillowane halloumi z arbuzem
Weź: •plaster arbuza •200 g sera halloumi •łyżeczkę oleju •plasterek czerwonej cebuli •czarny i czerwony pieprz •gęsty, wysokiej jakości sos balsamiczny •liście mięty
Do ozdoby: owoce granatu lub czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Ser pokrój w plastry i poczekaj 10 minut, aż „puści soki”, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i zgrilluj na patelni wysmarowanej lekko olejem lub na ogrodowym grillu. Arbuza pokrój w ciekawe kształty (możesz użyć wykrawaczek do ciastek), układaj na ciepłych plastrach sera, posyp pieprzem, posiekaną cebulką, listkami mięty i owocami granatu lub porzeczki. Polewaj sosem balsamicznym i podawaj natychmiast.
W wersji dla ambitnych zamiast świeżego arbuza użyj marynowanego. Kawałki arbuza na pół godziny przed podaniem zalej marynatą: z 2 łyżek octu jabłkowego, łyżeczki syropu z agawy, łyżki bazyliowego pesto i dwóch szczypt soli oraz chili.
4. Co można zrobić z arbuza? Sałatkę w arbuzowej misie!
Weź: •połówkę małego arbuza •parę liści sałaty •po garści listków młodej mięty i rukoli •½ szkl. czarnych oliwek •100 g sera typu feta •małą czerwoną cebulę •5-6 rzodkiewek •garść orzeszków pinii •nasionka z ½ małego granatu
Na sos: •po łyżeczce musztardy, soku z cytryny i miodu •po szczypcie soli i pieprzu •2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Używając noża i łyżki, wydrąż miąższ z połówki arbuza. Wybierz najładniejsze kawałki i pokrój w kostkę lub inne ciekawe kształty. Umyj wszystkie liście i porwij na mniejsze kawałki, cebulę i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, orzeszki pinii przypraż na suchej patelni do złotego koloru. Ser pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i umieść delikatnie w wydrążonej połówce arbuza.
Zrób sos: rozpuść dokładnie miód w soku z cytryny, dodaj pozostałe składniki i intensywnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz zgrillować część kawałków arbuza oraz cały ser feta (musisz zawinąć go w folię aluminiową), zanim dodasz je do sałatki.
5. Przepis na arbuzowe gazpacho na lato
Weź: •½ kg miąższu arbuza (wypestkowanego) •¼ kg truskawek •¼ kg czereśni •sok z cytryny •miętę •papryczkę chili •świeży imbir
Do podania: ser feta, dodatkowe owoce i listki mięty
Przygotowanie:
Czereśnie wypestkuj i zmiksuj na gładkie smoothie. Arbuza i truskawki pokrój w mniejsze kawałki, dodaj sok z cytryny, posiekane listki mięty (około 1 łyżki), malutki kawałek papryczki chili i odrobinę utartego świeżego imbiru. Wymieszaj ze zmiksowanymi czereśniami i zblenduj (ale bardzo krótko, najlepiej pulsacyjnie). Ewentualnie dopraw większą ilością soku i przypraw. Rozlewaj do malutkich miseczek i dekoruj serem feta, dodatkowymi kawałkami owoców i listkami mięty
Możesz też udekorować każdą miseczkę gazpacho łyżką salsy z ogórka, melona, arbuza i mango pokrojonych w malutką kosteczkę i wymieszanych z posiekanymi listkami mięty, sokiem oraz otartą skórką z limonki, tabasco i odrobiną soli i pieprzu (salsę wcześniej wstaw do lodówki i poczekaj, aż smaki się połączą).
6. Letni deser – przepis na minitorciki z arbuza
Weź: •arbuza bezpestkowego •100 g mascarpone •200 g śmietanki 36% •2-3 łyżki cukru pudru •otartą skórkę i sok z limonki •5 łyżek wiórków kokosowych
Do dekoracji: koniecznie truskawki, inne owoce, listki mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być z lodówki. Ze środka arbuza wytnij plaster o grubości 6-7 cm i szklanką o cieniutkich brzegach wytnij z niego walce. Osusz papierowym ręcznikiem i pozostaw na pół godziny, aby kawałki lekko obeschły. W tym czasie ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier, sok i skórkę z limonki. W osobnej misce rozmiksuj mascarpone na jednolitą masę i połącz z bitą śmietaną. Smaruj obficie kawałki arbuza z każdej strony kremem, na wierzchu układaj truskawki, inne owoce i liście mięty, boki torcików obsyp delikatnie wiórkami kokosowymi. Podawaj z nożem i widelcem.
Wypróbuj też nasze przepisy:
-
na lekki obiad – burratę, makaron z cukinii, sałatka z fasoli mung,
-
na letnie dania z morelami w roli głównej,
- na dania z jagodami w roli głównej.
ZDJĘCIA, STYLIZACJA, PRZEPISY: KINGA BŁASZCZYK–WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL