Estragon w cieście wiśniowym? Tak!! Małe ziółko, odpowiednio dobrane, potrafi zmienić znaną potrawę jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki!!
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• szklanka cukru pudru
• 3 szklanki mleka
• 5 jaj
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 2 gałązki estragonu
• pół kilograma wiśni
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Jaja dokładnie ubij z cukrem pudrem. Wsyp mąkę, wyrób ciasto. Wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Wlej roztopione 2 łyżki masła. Wiśnie wydryluj, estragon obierz z gałązek i posiekaj. Wysmaruj formę masłem, wysyp mielonymi migdałami. Estragon wymieszaj z ciastem, wylej je na blachę. Wetknij wiśnie. Piecz 50 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
opracowanie: Staszek Gieżyński
fot. East News