Czekoladowe ciasto oprószone cukrowym puchem - proste, szybkie i wykwintne - nadaje się na każdą okazję. Będzie idealne na noworoczny deser lub imprezę karnawałową!
Najlepszy przepis na ciasto bardzo czekoladowe
Składniki:
Na ciasto:
• kostka masła
• 1/4 szklanki kakao
• łyżka kawy rozpuszczalnej
• 2 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 jajka
• szczypta soli
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Na krem:
• 2 szklanki cukru pudru
• 1/2 szklanki kakao
• 1/2 kostki masła, rozpuszczonego
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kakao i kawę rozpuść w szklance gorącej wody, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, mąkę, sól, sodę i miksuj do połączenia składników. Dodaj jajka i jogurt i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej pergaminem i piecz około 45 minut w 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Składniki kremu utrzyj na gładką masę i rozsmaruj na wystudzonym cieście.
przepis: Matylda Rosłaniec
zdjęcie: shutterstock