Biała kiełbasa pieczona z dymką i miodem

Przepisy kulinarne

Biała kiełbasa pieczona z dymką i miodem to pomysł na danie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez tradycyjnych polskich dań.

Składniki:

• 4 pęta białej kiełbasy

• 4 cebulki dymki ze szczypiorem

• 2 łyżki miodu lipowego

• 2 ząbki czosnku

• 2-3 łyżki oleju

• łyżeczkę musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Cebulki przekrój na pół, obetnij do połowy szczypior. Czosnek rozgnieć nożem. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia razem z kiełbasą, polej olejem i dwoma łyżkami wody. Piecz 20 minut w temperaturze 160ºC. Pod koniec polej miodem wymieszanym z musztardą i piecz jeszcze kilka minut, aż kiełbasa się zrumieni. Podawaj gorącą. Danie można udekorować kiełkami buraka.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 

Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama