przepisy z bakłażanem

6 przepisów z bakłażanem – rozgrzewająca zupa, pyszna pasta z bakłażana, wegetariańskie kotlety i pełne smaku nadziewane bakłażany

Przepisy kulinarne

Te eleganckie, wyraziste warzywa kochają kucharze z Włoch i Bliskiego Wschodu. Są świetne do pieczenia, nadziewania, na pastę baba ghanoush i zupę. Wypróbuj nasze przepisy na rozgrzewającą zupę, pyszną pastę z bakłażana, wegetariańskie kotlety i pełne smaku nadziewane bakłażany.

reklama
przepisy z bakłażanem


Przepisy z bakłażanem – 6 sprawdzonych pomysłów na dania z bakłażana

1. Bakłażan z jogurtem, limonką i granatem

Weź: •3–4 bakłażany •8 łyżek oliwy z oliwek •sól i pieprz •dużą cebulę •2 łyżki oleju rzepakowego •3–4 łyżki płatków migdałowych •2 łyżeczki curry •1 szklankę greckiego jogurtu •limonkę (skórka i sok) •po ½ łyżeczki nasion kuminu i kolendry •nasiona z około ½ granatu •natkę kolendry lub miętę •dodatkową skórkę z limonki •małe czarne greckie oliwki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w 1,5-cm plastry. Wymieszaj je z oliwą, dodaj łyżeczkę soli i dużo pieprzu – rozłóż na papierze do pieczenia i piecz w 220°C z termoobiegiem, aż będą mocno przypieczone (około 30–40 minut). Pozostaw do ostygnięcia.

Cebulę pokrój w cieniutkie piórka, wrzuć na rozgrzany olej i smaż, mieszając przez ok. 10 minut, aż zbrązowieje (ma być miękka, nie spalona). Dodaj 2 szczypty soli, łyżeczkę curry i migdały – smaż kolejne 2–3 minuty, aż się zrumienią. W międzyczasie wymieszaj jogurt z łyżeczką curry, sokiem i startą skórką z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni, do czasu, aż staną się ciemniejsze i aromatyczne, utłucz w moździerzu.

Przed podaniem ułóż plastry bakłażana na talerzach, polej jogurtem, wyłóż cebulką z migdałami, posyp nasionami granatu, posiekaną natką, otartą skórką z limonki, kminem i kolendrą. Możesz ozdobić małymi czarnymi oliwkami.

przepis na pastę z bakłażana


2. Baba ghanoush – przepis na pastę z bakłażana

Weź: •4–5 małych bakłażanów (im mniejsze, tym lepsze) •3 łyżki jasnej tahiny (pasty sezamowej) •3–4 łyżki soku z cytryny •2–3 ząbki czosnku •sól i pieprz

Do podania opcjonalnie: •wędzoną paprykę •kumin •natkę kolendry lub pietruszki •oliwę z oliwek •posiekaną cebulkę •czerwony pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany nadziej na widelce i opalaj równomiernie nad gazem kuchenki (tak jak cebulę na rosół), aż zrobią się czarne i zwęglone (około 10 minut). Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w 200°C, do czasu, aż zrobią się zupełnie miękkie w środku (około 15–20 minut). Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, dodaj sok z cytryny, czosnek, tahini, sól i pieprz do smaku, zblenduj do ulubionej konsystencji (ja lubię, jak są w paście kawałki bakłażana) – spróbuj i dodaj więcej soli i soku z cytryny, jeśli potrzeba.

Schłodź w lodówce – podawaj jak hummus z chlebem, plackami pita lub krakersami, polane oliwą, posypane wędzoną papryką i mielonym kuminem lub czerwonym pieprzem i posiekaną cebulką.

co zrobić z bakłażana


3. Co zrobić z bakłażana – przepis na zupę krem z pomidorów z bakłażanem

Weź: •2 duże bakłażany (obrane i pokrojone w kostkę) •2 puszki krojonych pomidorów •5 gałązek rozmarynu •oliwę z oliwek •5 ząbków czosnku •pęczek natki pietruszki lub bazylii •4–5 szkl. bulionu warzywnego •100 ml śmietany 18% (opcjonalnie) •sól, pieprz, sok z cytryny i cukier

Przygotowanie:

Kostki bakłażana polej 3 łyżkami oliwy, posól i popierz obficie, dodaj połowę gałązek rozmarynu, wyłóż na papier do pieczenia i piecz w 200°C przez 20 minut.

W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek i pozostałe gałązki rozmarynu, smaż przez chwilę (nie przypal czosnku!), dodaj pomidory i gotuj przez 10–15 minut, następnie dodaj pieczonego bakłażana, bulion i posiekaną natkę lub bazylię, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez kolejne 20 minut, wyjmij rozmaryn i zblenduj zupę na gładki krem – ewentualnie dopraw jeszcze raz (spróbuj dodać odrobinę soku z cytryny i cukru, jeśli wydaje się mało wyrazista). Wymieszaj delikatnie ze śmietaną i podawaj posypaną ulubionymi ziołami i przyprawami.

przepis na kotlety z bakłażana

 

4. Wegetariańskie kotlety z bakłażana – pomysł na danie obiadowe z bakłażana

Weź: •bakłażana

Do panierowania: •jajko •łyżkę mleka •5 łyżek mąki •12 łyżek bułki tartej (można wymieszać z panko i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi) •sól, pieprz •klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, natrzyj z obu stron solą i pozostaw na pół godziny, aby puściły sok, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Od nowa posól i popieprz obficie plastry z obu stron. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym z mlekiem jajku, następnie w bułce tartej.

Smaż na patelni w dużej ilości klarowanego masła. Podawaj ciepłe na klasyczny obiad – jako alternatywę mięsnych kotletów.

raita z bakłażanem przepis

 

5. Raita z bakłażanem – przepis na indyjski sos

Weź: •2 małe lub jednego dużego bakłażana •5 łyżek oliwy z oliwek •łyżeczkę curry w proszku •małą czerwoną paprykę •400 ml jogurtu •2 łyżki śmietany •3–4 rzodkiewki •2 łyżeczki kuminu •sól, pieprz, sok z cytryny •ząbek czosnku (opcjonalnie) •natkę kolendry

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój na frytki, paprykę w paseczki, dodaj oliwę, curry, sól i pieprz – wymieszaj dokładnie, wyłóż na blachę i piecz w piekarniku w 220°C przez 15–20 minut, aż bakłażan się zezłoci.

Wymieszaj w misce jogurt, śmietanę, posiekaną kolendrę i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki, dodaj pieprz, sól i sok z cytryny do smaku, ewentualnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nasiona kuminu przypraż na suchej patelni, do czasu, aż zmienią odcień na ciemniejszy i staną się aromatyczne, zmiel w młynku lub moździerzu. Ciepłego bakłażana i paprykę wymieszaj z jogurtem.

Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem, posyp kuminem i podawaj na ciepło lub na zimno.

przepis na nadziewane bakłażany

6. Przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną

Weź: •3 małe bakłażany •4–5 łyżek oliwy z oliwek •1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (lub kuskusu) •2 łyżki orzeszków pinii •po 1/3 szkl. ciecierzycy z puszki i mrożonego groszku •małą paprykę •mały pomidor •małą cebulę •½ łyżeczki proszku curry •sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, natnij miąższ w kostkę, natrzyj oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piecz w 220°C rozcięciem do góry przez 30 minut. Wyjmij miąższ łyżką, pozostaw około 1 cm. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i smaż, aż zmięknie. W międzyczasie dodaj miąższ bakłażana, ciecierzycę, sól, pieprz i curry, a na koniec pokrojonego w kostkę, obranego pomidora. Smaż jeszcze 2–3 minuty i wymieszaj wszystko z kaszą jaglaną.

Orzechy pinii przypraż na suchej patelni, mrożony groszek zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 minuty. Dodaj wszystko do farszu, włóż go do połówek bakłażana i polej dodatkową oliwą z oliwek. Piecz w 200°C przez kolejne 15 minut. Podawaj ciepłe, najlepiej z sosem jogurtowym, np. tzatziki.

Wybróbuj też nasze najlepsze przepisy na:

ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL