Pieczone buraki są słodsze, bardziej czerwone i mocniej pachną niż gotowane w wodzie. Są też znacznie zdrowsze. Zrób z nich... efektowną babkę!!
Składniki
weź:
•1¹⁄5 tabliczki gorzkiej czekolady
•kostkę masła
•szklankę brązowego cukru
•3 duże jaja
•4-5 buraków
•1¹⁄3 mąki tortowej
•łyżeczkę proszku do pieczenia
na polewę:
• tabliczkę gorzkiej czekolady •2 łyżki śmietanki kremówki •łyżkę masła
{google_adsense}
Sposób przygotowania:
Buraki umyj, ugotuj do miękkości, obierz i zmiksuj na gładkie purée. Powinno go być ok. 2 szklanek. Czekoladę posiekaj, wrzuć do miseczki razem z ¹/5 kostki masła. Rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Pozostałe masło utrzyj z cukrem na puch, ubij z jajami.
Wymieszaj czekoladę z purée z buraków. Dodaj do masła i jajek, ubij. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptą soli do płynnych składników. Wymieszaj i przelej mieszankę do natłuszczonej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
Piecz około godziny, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Ostudź w formie i wyjmij. Przygotuj polewę: roztop razem wszystkie składniki, następnie polej ciasto. Możesz posypać jadalnym złotym proszkiem.
opr. Staszek Gieżyński
fot. Ed O'Riley