6 przepisów na uroczysty, świąteczny obiad na Boże Narodzenie – od chrupiącej kaczki i sandacza na dania główne po mus kasztanowy na deser
Przepisy kulinarneChrupie skórka na kaczce, błyszczy się cukrowa skorupka na waniliowych piankach, pachną sandacz i zupa z sumakiem. Przygotujcie z nami wystawny, świąteczny obiad na Boże Narodzenie.
1. Przepisy na świąteczny obiad – zupa z roszponki z kaczką
Weź: •wędzoną pierś z kaczki •200 g roszponki •4 rzodkiewki •miseczkę małych pieczarek •3 szalotki •3 łyżki masła •pół szklanki białego wytrawnego wina •3 szklanki wywaru drobiowego •szklankę śmietanki kremówki •sól •biały pieprz •olej z pestek dyni •łyżeczkę sumaku
Przygotowanie:
Szalotki posiekaj i podsmaż na maśle razem ze skórą z kaczki. Dodaj wino i lekko zredukuj. Wlej wywar i śmietanę, dopraw solą, pieprzem i sumakiem. Gotuj około 5 minut. Wyjmij skórę, dodaj roszponkę i zmiksuj na krem. Podawaj zupę z cieniutko pokrojonymi pieczarkami, rzodkiewkami i plastrami mięsa z kaczki. Całość polej olejem z pestek dyni i oprósz lekko sumakiem.
Wypróbuj też tradycyjne dania wigilijne w nowoczesnej odsłonie – przepisy na barszcz wigilijny, pierogi, kluski z makiem i wegański seromakowiec
2. Pomysł na obiad na Boże Narodzenie – przepis na kaczkę w winnym sosie
Weź: •kaczkę •białą i czerwoną cebulę •pomarańczę •10 kulek jałowca •tymianek •sól •pieprz •kilogram ziemniaków •główkę czerwonej kapusty •dynię hokkaido •olej słonecznikowy •3 łyżki miodu •łyżeczkę cynamonu •łyżeczkę pieprzu cayenne •4 łyżki syropu klonowego •1¼ szklanki soku jabłkowego •2 garście orzechów włoskich •kilka suszonych moreli •2 łyżki masła •pół szklanki czerwonego wina •pół szklanki porto •pół szklanki wywaru drobiowego •łyżkę mąki ziemniaczanej •2 łyżki maku
Przygotowanie:
Pokrojoną białą cebulą z pomarańczą, jałowcem i tymiankiem faszeruj kaczkę. Zwiąż udka i ułóż pieczeń w brytfance. Piecz 2 godziny w 180ºC. W tym czasie podlej kilka razy wodą, a potem wyjmij i odlej wytopiony tłuszcz. Ziemniaki i poszatkowaną kapustę z 2 łyżkami oleju, łyżeczką soli i pieprzem ułóż obok kaczki w brytfance. Piecz kolejne 40 minut w 200ºC. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę doprawioną olejem i solą, posmaruj kaczkę cynamonem z miodem i pieprzem cayenne. Piecz jeszcze 20 minut. Dodaj morele i orzechy do soku jabłkowego z syropem klonowym i polej warzywa ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Czerwoną cebulę podduś na maśle, dodaj czerwone wino, gotuj chwilę i wlej porto. Zredukuj sos o połowę. Wlej wywar drobiowy z mąką, dopraw solą i pieprzem i gotuj 10 minut. Dodaj mak podprażony na patelni i podawaj do kaczki z warzywami.
3. Przepis na wykwinty obiad na Boże Narodzenie – sandacz z burakami
Weź: •4 filety z sandacza ze skórą •6 małych buraków •olej słonecznikowy •sól •świeżo mielony czarny pieprz • olej aromatyzowany czarną truflą •garść posiekanych kiełków rzeżuchy •pół łyżeczki nasion kolendry •łyżeczkę soli morskiej •¼ kostki masła •4 łyżki mąki •płatki trufli
Na gnocchi: •połówkę dyni hokkaido •pieprz cayenne •łyżeczkę cukru •4 ugotowane ziemniaki •łyżkę tartego parmezanu •jajko
Przygotowanie:
Zrób gnocchi. Pokrój dynię w kostkę, dodaj cukier, szczyptę soli i pieprzu cayenne. Włóż do brytfanki, wlej 3 łyżki wody, przykryj i piecz ok. 25 minut. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków razem z ziemniakami. Dodaj resztę składników, zagnieć, uformuj wałeczki i gotuj około 2 minut od wypłynięcia. Buraki obierz, polej olejem, posól i ułóż na blasze. Piecz 30 minut w 200ºC, obracając je w połowie pieczenia. Kolendrę utrzyj z solą morską w moździerzu. Masło roztop na patelni i zdejmij z ognia, jak tylko lekko zbrązowieje. Dopraw do smaku. Ponacinaj ukośnie skórę na filetach. Oprósz solą, pieprzem, mąką. Smaż je na oleju około 5 minut od strony skóry, aż zrobi się chrupiąca i minutę z drugiej strony. Zdejmij z patelni i polej masłem. Podaj z gnocchi, pokrojonymi w kostkę burakami oprószonymi solą z kolendrą oraz z rzeżuchą i płatkami trufli lub oliwą truflową.
4. Co podać na świąteczny obiad – pieczone warzywa korzeniowe na purée ziemniaczanym
Weź na ciasto: •1½ kg ugotowanych ziemniaków •12 małych buraczków •olej słonecznikowy •4 marchewki •5 korzeni pasternaku •2 czerwone cebule •3 garście orzechów laskowych •160 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią •¹/3 kostki masła •skórkę z jednej cytryny •łyżkę czarnej gorczycy •niewielki pęczek natki pietruszki •szklankę śmietanki kremówki •biały pieprz •sól
Przygotowanie:
Pokrój pasternak tak, by był wielkości marchewek, obierz cebule. Polej wszystkie warzywa olejem i posól. Piecz 40 minut w 200ºC. Pod koniec pieczenia upraż w piekarniku orzechy. Potem obierz je ze skórki i lekko posól. Rozpuść masło w rondelku i zdejmij z ognia, gdy się zrumieni, dodaj do niego posiekaną skórkę z cytryny i gorczycę. Liście pietruszki krótko podsmaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Ziemniaki ugnieć ze śmietanką, dodaj sól i pieprz. Na purée ułóż pieczone warzywa, posyp orzechami, pietruszką i pokruszonym serem.
Zobacz też: Potrawy wigilijne w złotej oprawie – szef kuchni i właściciel restauracji Nolita, Jacek Grochowina, zdradza swoje przepisy na wyjątkową kolację wigilijną
5. Przepisy na świąteczny deser – pyszne karmelizowane pianki
Weź: •laskę wanilii •¾ szklanki śmietanki kremówki •2 jajka i dwa białka •pół szklanki cukru •łyżkę masła •szczyptę soli •garść świeżej żurawiny •łyżkę soku z cytryny •kilka listków mięty •4 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Przetnij laskę wanilii wzdłuż, wrzuć do śmietanki i zagotuj. Żółtka utrzyj z połową cukru. Wlewaj do nich śmietankę i ucieraj w kąpieli wodnej, aż będą gęste. Odstaw i mieszaj, by nie zrobił się kożuch. Foremki do babeczek posmaruj masłem, posyp szczyptą cukru i wstaw do blachy wypełnionej wodą do ¹/3 ich wysokości. Białka ubij z resztą cukru i solą. Wypełnij pianą foremki i piecz 20 minut w 150ºC. Rozpuść na patelni brązowy cukier, dodaj żurawinę i sok z cytryny. Duś minutę i dodaj posiekaną miętę. Rozlej sos waniliowy na 4 talerzyki, ułóż na każdym upieczoną piankę z białek, udekoruj żurawiną z miętą.
Wypróbuj też przepisy na ulubione ciasta i ciasteczka świąteczne: keks, ciasto korzenne i kolorowe pierniczki
6. Co podać na deser na święta Bożego Narodzenia – mus kasztanowy
Weź: •250 g ugotowanych kasztanów jadalnych •3 łyżki wiśniówki •2½ łyżki cukru •pół szklanki śmietanki kremówki •płaską łyżkę cukru waniliowego •4 wiśnie z zalewy •4 beziki •pół tabliczki czekolady •ewentualnie jadalne złote płatki do dekoracji
Przygotowanie:
Kasztany, najczęściej takie zapakowane próżniowo albo w słoiku czy w puszce, znajdziesz w wielu supermarketach w dziale kuchnie świata. Wyjmij je z opakowania i zmiksuj na purée z połową szklanki wody, cukrem i wiśniówką. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Uformuj z musu kasztanowego równe „pagórki”, każdy przykryj kleksem z bitej śmietany i udekoruj wiśnią, całość oprósz pokruszonymi bezami i polej roztopioną czekoladą. Możesz też przystroić deser złotymi płatkami.
Zobacz też: Pyszne słodkości i ciasteczka na przyjęcie – przepisy na domowe rafaello, makaroniki i minibeziki
OPRACOWANIE: JOANNA ZAGUŁA
ZDJĘCIA: JULIA HOERSCH/ EAST NEWS