12 świątecznych przebojów – przepisy na potrawy na Boże Narodzenie
Przepisy kulinarneCo podać na Boże Narodzenie? Polędwicę z sosem porto, krem z groszku z cytrynowymi grzankami, filet z karmazyna z ogórkową salsą... Wypróbuj nasze przepisy na 12 świątecznych przebojów kulinarnych.
Przepisy na potrawy na Boże Narodzenie – 12 świątecznych przebojów kulinarnych:
1/12 Sakiewki z warzywami
Weź:
•12 płatów gotowego mrożonego ciasta na sajgonki
•pół opakowania mrożonego szpinaku
•szklankę czerwonej soczewicy
•2 szklanki bulionu warzywnego
•pęczek dymki
•czerwoną papryczkę chili
•po 2 łyżki pasty sezamowej tahini, sosu ostrygowego i ziaren sezamu
•3 łyżki oleju
•sól i pieprz
Na sos:
•2 ząbki czosnku
•centymetrowy kawałek imbiru
•1/3 szklanki sosu sojowego
•2 łyżki tahini
•pół łyżki cukru
•2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
•kieliszek od wódki wina ryżowego lub wody
Przygotowanie:
Rozmroź ciasto, wrzuć do garnka szpinak i podgrzej. Odciśnij i posiekaj. Soczewicę gotuj w bulionie 10 minut. Dymkę pokrój w plasterki, chili – po usunięciu nasion – posiekaj. Połowę odłóż do sosu. W misce wymieszaj dymkę, szpinak, osączoną soczewicę (zachowaj bulion), połowę chili, pastę tahini, sos ostrygowy i ziarna sezamu. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Rozkładaj po jednym płacie ciasta na sajgonki, smaruj pędzelkiem umoczonym w oleju i nakładaj po dwie łyżki nadzienia. Uformuj sakiewki, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około kwadransa, aż się zrumienią. Zrób sos: posiekaj czosnek i imbir, wrzuć do garnka z bulionem, sosem sojowym i resztą chili. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem, tahini i cukrem. Wymieszaj mąkę z winem lub wodą, dodaj do sosu i znów zagotuj. Przecedź.
> Wypróbuj też: 6 przepisów na uroczysty, świąteczny obiad na Boże Narodzenie <
2/12 Torciki ziemniaczane
Weź:
•pół kilograma ziemniaków
•półcentymetrowej grubości plaster wędzonego, przerośniętego boczku
•szczyptę majeranku
•3 łyżki startego parmezanu
•małe opakowanie śmietany kremówki
•2 łyżki masła
•12 pergaminowych foremek do muffinów
Na salsę:
•2 pomidory
•czerwoną papryczkę chili
•3 gałązki oregano
•po 2 łyżki octu malinowego i oliwy
•po łyżeczce przecieru pomidorowego i cukru
•sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od salsy. Z warzyw usuń nasiona. Papryczkę i oregano posiekaj, miąższ pomidorów pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj ocet, przecier, cukier, sól i pieprz. Wlej oliwę, wrzuć pomidory, chili i oregano, wymieszaj i odstaw. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Foremki natłuść masłem. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, posyp majerankiem. Śmietanę wymieszaj z parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Do każdej foremki włóż ziemniaki, boczek, na wierzch połóż łyżkę śmietany z serem. Piecz 25 minut. Podawaj z salsą.
3/12 Polędwica z sosem porto
Weź:
•6 plastrów polędwicy
•2 łyżki klarowanego masła
•gałązkę tymianku
Na sos:
•8 szalotek
•4 łyżki oliwy
•półtorej łyżki brązowego cukru
•9 suszonych pomidorów w oleju
•3 szklanki mocnego bulionu wołowego
•2 szklanki porto
•szczyptę cynamonu
•sól i pieprz
Na purée:
•5 ziemniaków
•2 puszki białej fasoli
•4 łyżki masła
•szklankę mleka
•szczyptę gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szalotki obierz, przekrój na pół. Zagrzej w garnku oliwę, zeszklij cebulki, wrzuć cukier i cynamon, zamieszaj. Dodaj pokrojone w paseczki pomidory. Wlej bulion i połowę porto. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Drugą szklankę porto zredukuj na małym ogniu o połowę, dolej do sosu. Ugotuj ziemniaki, odcedź. Do garnka wrzuć osączoną fasolę i masło, wlej połowę mleka (w razie potrzeby więcej) i ugnieć purée. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Ustaw piekarnik na 90ºC. Na patelni rozgrzej masło i smaż polędwicę po 30 sekund z każdej strony. Przełóż na talerz, dopraw, polej masłem ze smażenia i połóż na wierzchu gałązkę tymianku. Wstaw na kwadrans do piekarnika. Sok, który wycieknie z mięsa, wlej do sosu.
4/12 Pieczeń wieprzowa
Weź:
•półtora kilograma wieprzowiny na pieczeń, najlepiej ze skórą
•łyżeczkę suszonego rozmarynu
•mały seler
•po 2 marchewki i cebule
•2 ząbki czosnku
•2 łyżki oleju
•łyżeczkę nasion kminku
•2 liście laurowe
•3 goździki
•szklankę bulionu warzywnego
•sól morską
•pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Jeśli masz mięso ze skórą, natnij je w kratkę. Sól, pieprz i rozmaryn rozgnieć w moździerzu, natrzyj mięso. Możesz związać pieczeń nitką kuchenną. Seler pokrój w kostkę, marchewki, czosnek i cebulę – w plasterki. W brytfannie zagrzej olej i zrumień mięso z każdej strony. Wyjmij, wrzuć warzywa i też je przesmaż. Włóż z powrotem pieczeń, dodaj pozostałe przyprawy i zalej bulionem. Przykryj i piecz godzinę, podlewając powstającym sosem. Zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze godzinę. Wyjmij mięso, sos przecedź do garnka, zagotuj i dopraw. Możesz go zagęścić zasmażką. Pokrojoną w plastry pieczeń podawaj z sosem i ziemniakami lub knedlem.
> Zobacz też: Potrawy wigilijne w złotej oprawie: gotuje szef kuchni, Jacek Grochowina <
5/12 Filet z karmazyna z ogórkową salsą
Weź:
•6 filetów z karmazyna lub innej białej ryby o zwartym mięsie
•3 łyżki oliwy
•3 czerwone cebule
•2 łyżki miodu
•szczyptę wędzonej papryki
Na mus:
•3 zielone ogórki
•2 ogórki konserwowe
•łyżkę oleju
•1-2 łyżki miodu
•3 łyżki musztardy miodowej
•pół pęczka natki pietruszki
•sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Filety posól, ułóż w żaroodpornym naczyniu, na wierzch połóż pokrojoną w krążki cebulę. Skrop oliwą i miodem, dopraw papryką. Piecz przez 20 minut. Świeże ogórki obierz, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Pokrój też ogórki konserwowe.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie ogórki i smaż chwilę, mieszając. Dopraw miodem, musztardą, solą i pieprzem. Pietruszkę posiekaj, dodaj do ogórków i zamieszaj. Wyłóż salsę na talerze, na wierzch rybę. Podawaj z białym pieczywem.
6/12 Tagliatelle z krewetkami w koniaku
Weź:
•opakowanie makaronu tagliatelle (najlepiej zielonego)
•18 surowych, obranych krewetek
•limonkę
•6 łyżek koniaku lub brandy
•3 szalotki
•3 łyżki masła
•2 ząbki czosnku
•2 szklanki bulionu warzywnego
•opakowanie śmietany 18%
•sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, z limonki wyciśnij sok. Wymieszaj z koniakiem, zalej krewetki i odstaw na godzinę. Szalotki pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła. Wymieszaj bulion ze śmietaną, zagotuj i odparuj połowę. Dodaj przecedzoną przez sitko marynatę z krewetek. Gdy płyn się zredukuje, odlej połowę i trzymaj w cieple. Ugotuj makaron, odcedź, wrzuć do sosu i wymieszaj. Krewetki usmaż na pozostałym maśle, wyłóż na makaron. Resztę sosu podaj w sosjerce.
> Wypróbuj Przepisy na święta: sałatka śledziowa z ziemniakami, gęś z chrupiącą skórką i mus czekoladowy <
7/12 Krem z groszku z cytrynowymi grzankami
Weź:
•centymetr imbiru
•małą cebulę
•cytrynę
•gałązkę trawy cytrynowej
•3 szklanki bulionu warzywnego
•2 szklanki zielonego mrożonego groszku
•2 kromki pieczywa tostowego
•szczyptę cukru
•2 łyżki oliwy
•sól i pieprz
Przygotowanie:
Imbir i cebulę pokrój w drobną kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Z gałązki trawy cytrynowej zdejmij wierzchnie liście i rozgnieć ją kilkoma uderzeniami wałka. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć cebulę, imbir, trawę cytrynową i połowę skórki. Duś na małym ogniu przez 4 minuty. Wlej bulion i gotuj 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Płyn przecedź i dodaj groszek. Gotuj 5 minut, zmiksuj. Chleb pokrój w kostkę, wrzuć do żaroodpornego naczynia. Skrop łyżką soku z cytryny i oliwą. Piecz około kwadransa, aż będzie rumiany. Posyp pozostałą skórką z cytryny i szczyptą cukru. Zupę zagrzej, dopraw. Podawaj z grzankami.
8/12 Flan warzywny
Weź:
•kilogram warzyw (papryki, cukinii, kalafiora, cebuli, fasoli z puszki itp.)
•2 i pół szklanki mleka
•2 szklanki bulionu warzywnego
•szklankę polenty instant
•garść listków bazylii
•2 ząbki czosnku
•5 jaj
•małe opakowanie kwaśnej śmietany
•3 łyżki musztardy miodowej
•szklankę startego sera gruyère
•sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa oczyść, pokrój i wrzuć na 4 minuty na wrzątek. Wyłów i osącz. Zrób polentę: zagotuj 2 szklanki mleka z bulionem, wsypuj kaszkę, mieszając, i znów zagotuj. Dodaj posiekane listki bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Dużą blachę wysmaruj odrobiną oleju. Wyłóż równą warstwę polenty, na wierzch połóż warzywa. W misce wymieszaj jaja, pół szklanki mleka, śmietanę, musztardę i połowę sera. Dopraw i wylej na warzywa. Posyp resztą sera i piecz 25 minut.
9/12 Sałatka z fenkułu
Weź:
•czerwoną papryczkę chili
•pół szklanki cukru
•garść czarnych oliwek bez pestek
•8 gałązek tymianku
•3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
•opakowanie sera ricotta
•łyżkę orzeszków pinii
•2 łyżki oliwy
•ocet balsamiczny do smaku
•łyżkę soli
Przygotowanie:
Papryczkę przetnij i po usunięciu nasion wrzuć do garnka razem z cukrem i połową szklanki wody. Gotuj, aż uzyskasz syrop. Zdejmij z ognia, wrzuć oliwki i tymianek, odstaw na godzinę. Potem wyłów i osusz. Koper włoski pokrój w cienkie plastry. Połowę syropu rozcieńcz litrem wody, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Wrzuć fenkuł, gotuj 3 minuty, wyłów, osusz. Rozłóż na talerzach, posyp pokruszoną ricottą, oliwkami i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. Skrop oliwą i octem balsamicznym, udekoruj gałązkami tymianku.
10/12 Krem z marchewki
Weź:
•kilogram wołowiny rosołowej
•pół pęczka włoszczyzny
•łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu
•liść laurowy
•pół kilograma marchewki
•łyżkę sherry
•ciabattę
•3 łyżki masła
•sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso, włoszczyznę, pieprz i liść laurowy zalej 8 szklankami zimnej wody i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Przecedź, wlej do garnka. Marchewki pokrój i wrzuć do bulionu, gotuj kwadrans. Zmiksuj, przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem oraz sherry. Trzymaj w cieple. Ciabattę pokrój w cieniutkie kromki, posmaruj masłem i zgrilluj na grzanki.
11/12 Kompot z liczi i malin z sosem z białej czekolady
Weź na kompot:
•puszkę liczi w zalewie
•2 szklanki malin (mogą być mrożone)
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na sos:
•2 tabliczki białej czekolady
•szklankę śmietany kremówki
•6 gałązek mięty
Przygotowanie:
Liczi osącz, zachowując zalewę, maliny rozmroź. 5 łyżek zalewy wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj, dodaj płyn z mąką i jeszcze raz zagotuj. Zalej owoce i zamieszaj delikatnie, by nie rozgnieść malin. Zrób sos: posiekaj czekoladę i wrzuć do garnka. Zalej śmietaną, podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania. Połowę listków mięty posiekaj, dodaj do czekolady, resztę wrzuć do kompotu. Rozłóż kompot do miseczek. Sos podawaj w osobnym naczyniu.
12/12 Krem z pianek marshmallow
Weź:
•2/3 szklanki mleka
•350 g pianek marshmallow
•laskę wanilii
•kostkę kremowego, tłustego twarogu (jak na sernik)
•małe opakowanie śmietany kremówki
•4 pomarańcze
•kwiaty lawendy do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku zagrzej mleko z piankami i mieszaj, aż się rozpuszczą. Przelej do miski. Laskę wanilii rozkrój, wyskrob nasiona i dodaj do mleka razem z twarogiem. Wszystko zmiksuj na gładko i odstaw. Gdy masa zacznie się ścinać, dodaj do niej ubitą na sztywno śmietanę. Przełóż krem do szklanek i wstaw do lodówki na trzy godziny. Pomarańcze obierz, podziel na cząski i włóż po kilka do każdego naczynia. Udekoruj kwiatami lawendy.
> Zobacz także: Przystawki i przekąski na przyjęcie karnawałowe – co jeść w trakcie zabawy? <
Tekst: Stanisław GieżyńskI
Zdjęcia: Shutterstock