Popcorn o smaku różanym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoich gości i przygotuj z nami tę wyjątkową przekąskę na przyjęcie.
Przepis na popcorn o smaku różanym:
Składniki:
• 2-3 opakowania maślanego popcornu (najlepiej z małą ilością soli)
• 1½ szklanki cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• pół szklanki mleka
• parę kropel olejku różanego
• różowy barwnik
Sposób przygotowania:
Popcorn wsyp do dużej miski. Cukier, cukier waniliowy i mleko gotuj w rondelku o grubym dnie do czasu, aż wszystko się rozpuści i zacznie bulgotać, a kropla syropu wrzucona do zimnej wody nie rozpuści się, lecz utworzy miękką kulkę (jeśli masz termometr cukierniczy, gotuj do uzyskania temperatury 120°C). Zdejmij z ognia, dodaj barwnik i olejek różany, wymieszaj i szybko polej popcorn, cały czas mieszając, by syrop oblepił ziarenka. Rozłóż na papierze do pieczenia na parę godzin, aby masa zastygła.