
Pasta z anchois, warzywami i serem feta
Sztuka ŻyciaCo przyrządzić na pyszny posiłek w ogrodzie? Zróbcie z nami pastę z anchois, warzywami i serem feta!
Składniki:
•2 duże pomidory
•czerwona cebula
•2 ząbki czosnku
•żółta papryka
•opakowanie makaronu rurki
•2 łyżki oliwy
•½ łyżeczki suszonego oregano
•½ łyżeczki suszonej bazylii
•150 g filecików anchois
•2 łyżki kaparów
•3 łyżki czarnych oliwek
•sól
•świeżo mielony pieprz
•100 g sera feta
•garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, a gdy usuniesz z niej gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj paprykę, pomidory i przyprawy, duś pod przykryciem 8 minut. Anchois odcedź z oliwy i dodaj do pomidorów razem z kaparami i oliwkami, smaż minutę. Dorzuć makaron i wlej 4 łyżki wody, w której się gotował, dokładnie zamieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron podawaj posypany pokruszoną fetą, udekorowany natką pietruszki.