Lubicie słodkości? Koniecznie spróbujcie owoców w landrynkowym jogurcie!
Składniki:
•¾ l jogurtu naturalnego
•spora garść ulubionych czerwonych lub różowych landrynek (mogą być też lizaki)
•świeże owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, winogrona
Sposób przyrządzania:
Wylej jogurt na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą, pozostaw na 2-3 godziny, aby odcedzić nadmiar serwatki; dzięki temu jogurt zgęstnieje. Landrynki włóż do szczelnie zamykanego worka i, używając drewnianej gałki lub młotka, pokrusz na drobniutkie kawałki. Wsyp do jogurtu, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce, aby cukierki rozpuściły się i nadały smak oraz kolor jogurtowi (jeśli będzie taka potrzeba, dodaj odrobinę dodatkowego cukru albo parę kropli soku z buraka dla koloru). Serwuj z pokrojonymi owocami.
Przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka GreenMorning.pl