Okoń morski pieczony w soli z koprem włoskim
Sztuka ŻyciaDo jedzenia ryb chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wypróbujcie zatem nasz przepis na okonia morskiego pieczonego w soli z koprem włoskim!
Składniki:
•kilogram młodych ziemniaków
•gałązka świeżych liści laurowych
•pęczek trybuli
•pęczek natki kopru włoskiego
•2 kg gruboziarnistej soli
•okoń morski (ok. 1½ kg) lub inna ryby morska o zwartym białym mięsie
•3 łyżki oliwy z oliwek
•łyżka masła
•sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę wypatrosz i umyj, nie skrob z łusek. Ziemniaki wyszoruj, natnij do połowy i w nacięcie włóż listki laurowe. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem, włóż ziemniaki, skrop oliwą i piecz 45 minut w temperaturze 180ºC. Do środka ryby włóż połowę kopru i trybulę, resztę posiekaj i wymieszaj z solą. Dodaj odrobinę wody, by uzyskać gęstą pastę. Wyłóż jej połowę na dno naczynia do zapiekania, ułóż rybę i obłóż dokładnie resztą pasty. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut. Wyjmij. Rozłup skorupkę – razem z nią odejdzie skóra z łuskami. Podawaj z gorącymi ziemniakami.
Opracowanie: Staszek Gieżyński