Okoń morski pieczony w soli z koprem włoskim

Sztuka Życia

Do jedzenia ryb chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wypróbujcie zatem nasz przepis na okonia morskiego pieczonego w soli z koprem włoskim!

Składniki:

•kilogram młodych ziemniaków

•gałązka świeżych liści laurowych

•pęczek trybuli

•pęczek natki kopru włoskiego

•2 kg gruboziarnistej soli

•okoń morski (ok. 1½ kg) lub inna ryby morska o zwartym białym mięsie

•3 łyżki oliwy z oliwek

•łyżka masła

•sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę wypatrosz i umyj, nie skrob z łusek. Ziemniaki wyszoruj, natnij do połowy i w nacięcie włóż listki laurowe. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem, włóż ziemniaki, skrop oliwą i piecz 45 minut w temperaturze 180ºC. Do środka ryby włóż połowę kopru i trybulę, resztę posiekaj i wymieszaj z solą. Dodaj odrobinę wody, by uzyskać gęstą pastę. Wyłóż jej połowę na dno naczynia do zapiekania, ułóż rybę i obłóż dokładnie resztą pasty. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut. Wyjmij. Rozłup skorupkę – razem z nią odejdzie skóra z łuskami. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

reklama