Mule w białym winie

Sztuka Życia

Wykwintne, lekkie danie gotowe w 10 minut. Z powiewem morskiej bryzy za plecami.

Składniki:

·         kilogram muli

·         3 ząbki czosnku

·         ½ pęczka natki pietruszki

·         ½ szklanki białego wytrawnego wina

·         kilka gałązek estragonu

·         łyżka masła

·         oliwa

·         pieprz

Sposób przygotowania:

Mule oczyść, wypłucz w zimnej wodzie, wyrzuć połamane i otwarte. Czosnek i zioła posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż krótko czosnek, wrzuć mule, zalej winem, dodaj masło i duś na dużym ogniu 3-4 minuty, potrząsając patelnią co jakiś czas. Wyłącz gaz, dodaj zioła, wymieszaj i podawaj z bagietką.

Przepis: Matylda Rosłaniec

reklama