Oryginalne, ale jakże proste danie dla wielbicieli makaronów.
Składniki:
•200 g małych przegrzebków
•3 łyżki oliwy
• mała czerwona cebula
•mała czerwona papryczka chili
•2 ząbki czosnku
•2 łyżeczki nasion kopru
•pół szklanki przecieru z pomidorów
•200 g pomidorków cherry
•200 g makaronu capellini
•2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
•2 gałązki natki pietruszki do dekoracji
•sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przegrzebki smaż z każdej strony kilka minut na średnim ogniu, na oliwie. Zdejmij. Na patelnię, na której się smażyły, wrzuć posiekane cebulkę, czosnek oraz chili i smaż 30 sekund. Następnie dodaj nasiona kopru, przecier oraz pomidorki, zagotuj. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki i przegrzebki. Makaron nałóż na dwa talerze i połącz z przygotowanym sosem. Udekoruj natką pietruszki, oprósz pieprzem i podawaj.