Kurczak z warzywami i migdałami to wykwintne danie dla całej rodziny.
Składniki:
•pierś kurczaka
•marchewka
•½ pęczka szparagów
•cytryna
•dużą garść zielonej fasolki szparagowej
•mała cukinia
•czerwona cebula
•garść migdałów
•gałązka tymianku
•pęczek dymki
•2 łyżki oliwy
•2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe części łodyg. Marchewki pokrój w paski, cukinię w plasterki, czerwoną cebulę w piórka. Odetnij końce fasolki. W osolonym wrzątku gotuj ją przez 7 minut, marchewkę i szparagi po 5 minut. Osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojonego w plastry kurczaka i smaż 3 minuty. Dodaj cebulę, cukinię, gałązkę tymianku i migdały, smaż 2 minuty. Wrzuć pozostałe warzywa i pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki dymkę. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Wlej sok z połowy cytryny i sos sojowy. Duś jeszcze 2 minuty i podawaj z brązowym ryżem.
Tekst: Staszek Gieżyński