Kurczak z warzywami i migdałami

Sztuka Życia

Kurczak z warzywami i migdałami to wykwintne danie dla całej rodziny.

Składniki:

•pierś kurczaka

•marchewka

•½ pęczka szparagów

•cytryna

•dużą garść zielonej fasolki szparagowej

•mała cukinia

•czerwona cebula

•garść migdałów

•gałązka tymianku

•pęczek dymki

•2 łyżki oliwy

•2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe części łodyg. Marchewki pokrój w paski, cukinię  w plasterki, czerwoną cebulę w piórka. Odetnij końce fasolki. W osolonym wrzątku gotuj ją przez 7 minut, marchewkę i szparagi po 5 minut. Osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojonego w plastry kurczaka i smaż 3 minuty. Dodaj cebulę, cukinię, gałązkę tymianku i migdały, smaż 2 minuty. Wrzuć pozostałe warzywa i pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki dymkę. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Wlej sok z połowy cytryny i sos sojowy. Duś jeszcze 2 minuty i podawaj z brązowym ryżem.

Tekst: Staszek Gieżyński

reklama