Krem pomarańczowy z rabarbarowym zabajone
Składniki na krem:
• 2 płatki żelatyny
• 1 pomarańcza
• 1¼ szklanki mleka
• łyżkę mąki ziemniaczanej
• 2 białka
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru
• szklanka śmietanki kremówki
Na chrupiące płatki:
• łyżka masła
• garść płatków owsianych lub mieszanych
• łyżka cukru
• 4 ciasteczka amarettini
Na zabajone:
• 1½ szklanki soku rabarbarowego
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Pomarańczę umyj i zetrzyj łyżeczkę skórki, zagotuj ją ze szklanką mleka. Resztę mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gorącego mleka, zagotuj i zdejmij z ognia. Żelatynę odciśnij, włóż do ciepłego kremu i dokładnie wymieszaj. Odstaw. Białka ubijaj z solą (gdy zaczną sztywnieć, dodawaj cukier). Ubij śmietankę i ¹/³ wymieszaj z ciepłym kremem. Dodaj resztę śmietanki i ubite białka, wymieszaj, rozłóż do miseczek i schładzaj przynajmniej przez trzy godziny.
Przygotuj płatki. Rozpuść masło w garnuszku, wrzuć płatki i cukier, skarmelizuj. Ostudź i dodaj pokruszone ciastka. Sok rabarbarowy gotuj, aż zostanie pół szklanki. Na godzinę przed podaniem wlej go do metalowej miski, dodaj żółtka i cukier. Postaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje. Od razu wstaw do miski z lodowatą wodą. Płatki wysyp na zimny krem, polej zabajone.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News